Campania „războinică” a lui Viktor Orban în Ungaria / UE, comparată cu Hitler – reportaj AFP
Retorica lui Viktor Orban devine pe zi ce trece tot mai virulentă. La numai o săptămână până la alegerile europene, considerate „istorice”, el folosește o retorică „războinică”, cufundând Ungaria într-o atmosferă de anxietate, scrie AFP.
Sâmbătă, premierul populist a adunat mii de susținători ai săi în capitala Budapesta pentru un „marș al păcii”.
Acest eveniment, organizat cu regularitate de la revenirea sa la putere în 2010, capătă o rezonanță deosebită în lumina invaziei rusești în Ucraina.
Orban, care a împlinit vineri 61 de ani, se prezintă ca fiind „singurul care luptă pentru pace” și care se opune „obiectivelor belicoase” ale Uniunii Europene (UE), făcând din acest subiect miza alegerilor din 9 iunie.
Rămânând apropiat de Kremlin, el refuză să trimită arme vecinului său ucrainean și blochează în prezent ajutorul militar european, repetând că Kievul „nu poate câștiga” împotriva Moscovei și că trebuie să accepte o încetare imediată a focului.
Revizuind istoria, liderul i-a acuzat vineri pe aliații săi occidentali că vor să îi antreneze țara într-un conflict armat, așa cum a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a mers până la a face o comparație cu presiunile exercitate asupra Ungariei de către Adolf Hitler în acea perioadă.
Viktor Orban a evocat, de asemenea, spectrul revenirii la serviciul militar obligatoriu în UE, ca răspuns la presupusele planuri „germane și europene”, deși Bruxelles-ul nu a avansat niciodată o astfel de idee și nu are competențele necesare pentru a face acest lucru.
„Acest lucru este inacceptabil! Cine altcineva în afară de noi poate decide să verse sângele maghiarilor?”, a spus Orban
NATO, încă un tabu spart
Aceeași escaladare se aplică și în cazul NATO. Deși au existat deja dezacorduri în trecut, premierul nu a mai avut niciodată o asemenea răfuială împotriva unei alianțe atlantice care „în loc să ne protejeze, ne antrenează într-o conflagrație globală”.
Atât de mult încât vrea să „redefinească poziția” Ungariei pentru a împiedica „orice participare la operațiuni în afara teritoriului NATO”. „Avocații noștri lucrează la acest lucru”, a spus el.
„Până acum, Viktor Orban a văzut întotdeauna alianța ca pe o piatră de temelie a securității naționale”, subliniază analistul politic Zsuzsanna Vegh, de la German Marshall Fund.
Dar noile sale remarci au „spart un tabu” și au propulsat „retorica de război într-o nouă dimensiune”. Acest lucru este de natură să afecteze legăturile deja tensionate dintre Ungaria și aliații săi occidentali, a declarat ea pentru AFP.
În țară, această strategie pare să funcționeze, potrivit sondajelor, în timp ce mesajul „anti-război” este omniprezent, de la afișele lipite în toată țara până la rețelele de socializare.
Sâmbătă, liderul speră să atragă mulțimi din toată țara și din împrejurimi, într-o „demonstrație de forță” cu o săptămână înainte de vot, explică Zoltan Ranschburg, de la think-tank-ul Republikon.
Deși partidul său, Fidesz, este favorit, acesta a fost slăbit în ultimele luni de un scandal de grațiere prezidențială într-un caz de pedofilie.
De atunci, a apărut un nou rival în persoana lui Peter Magyar, un cunoscător al mecanismelor interne ale sistemului care a devenit un critic deschis al corupției care afectează țara. El a reușit să atragă zeci de mii de protestatari în stradă, chiar și în afara Budapestei, reprezentând o provocare fără precedent pentru guvernul Orban.
Potrivit expertului de la Republikon, mitingul prevăzut în capitală la ora 13:00 (11:00 GMT) este menit să răspundă la aceste manifestații masive, „fără precedent în foarte mulți ani”.