Sari direct la conținut

Comemorarea masacrului din Tiananmen: Un ziar din Hong Kong a protestat lăsând prima pagină albă

HotNews.ro
Comemorarea Masacrului din Piata Tiananmen, Hong Kong, Foto: Flickr
Comemorarea Masacrului din Piata Tiananmen, Hong Kong, Foto: Flickr

Un săptămânal creștin din Hong Kong și-a lăsat prima pagină practic albă în ediția de sâmbătă, în contextul în care săptămâna aceasta se împlinesc 35 de ani de la represiunea guvernului chinez în Piața Tiananmen din Beijing, potrivit AFP.

Christian Times scrie că nu poate decât „să răspundă la situația actuală prin înlocuirea paragrafelor cu spații goale” într-o societate care a devenit atât de „restrictivă”.

Hong Kong, unde libertățile continuă să se diminueze, a fost pentru mult timp singurul loc din China în care au fost permise comemorări ale masacrului din 4 iunie 1989 în piața principală din Beijing.

Dar aceste comemorări, adesea sub forma unui priveghi cu lumânări în semn de omagiu pentru numeroșii manifestanți uciși de armată în acea zi, au fost interzise din 2020, când Beijingul a impus o lege foarte restrictivă în materie de securitate care a pus sub semnul întrebării majoritatea libertăților acordate teritoriului atunci când a fost retrocedat Chinei de către Marea Britanie.

Șapte persoane au fost arestate din nou în Hong Kong în această săptămână, fiind acuzate că au publicat postări pe rețelele de socializare „profitând de o dată sensibilă care se apropie”.

„În ultimii ani, societatea din Hong Kong s-a schimbat dramatic și a devenit mai restrictivă”, se arată în editorialul din Christian Times, care obișnuiește să publice în fiecare an articole în legătură cu comemorarea Tiananmen. „Chiar și o rugăciune, dacă se bazează pe amintiri istorice, poate pune probleme”, adaugă acesta.

O slujbă catolică care a fost organizată timp de peste 30 de ani pentru a comemora masacrul a fost în cele din urmă suprimată în 2022, organizatorii săi temându-se că aceasta încalcă noua lege.

Beijingul și autoritățile pro-Beijing din Hong Kong au justificat această lege susținând că era necesară pentru a pune capăt violențelor și a restabili ordinea după uriașele manifestații prodemocrație din 2019.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro