Sari direct la conținut

INTERVIU. Dezvăluiri frapante din interior și „naționalism moderat” – rețeta ascensiunii fulgerătoare a noului rival al lui Viktor Orban în Ungaria

HotNews.ro
Peter Magyar, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Magyar, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Pe 9 iunie, și Ungaria are două rânduri de alegeri. Peter Magyar, omul care a devenit în câteva săptămâni principalul rival al premierului maghiar Viktor Orban, pune sistemul „într-o situație foarte neobișnuită” deoarece este diferit de restul opoziției, a explicat într-un interviu pentru HotNews.ro Zsolt Enyedi, profesor de științe politice la Universitatea Central Europeană din Viena.

  • ​Magyar este „un naționalist moderat”, ba chiar un soi de suveranist, îmbină retorica Fidesz cu cea a opoziției și, spune profesorul „nu are stigmatul intelectualilor cosmopoliți tipici din Budapesta sau al foștilor politicieni comuniști”.

În doar câteva săptămâni la începutul acestui an, Peter Magyar, un avocat în vârstă de 43 de ani, a construit o mișcare politică care acum este pe cale de a deveni cea mai mare forță de opoziție din Ungaria, una aparent capabilă să pună într-o oarecare dificultate partidul lui Viktor Orban la alegerile din 9 iulie: pentru Parlamentul European și la cele municipale.

Cum a început epopeea Peter Magyar

Totul a pornit cu un scandal, într-un moment în care liderii Fidesz, partidul aflat la guvernare, încercau să limiteze pagubele, după ce apropiatele lui Orban, președinta Katalin Novák și ministra Justiției Judit Varga, au fost forțate să demisioneze în urma grațierii unui bărbat condamnat pentru acoperirea unui șir de abuzuri sexuale asupra copiilor.

Peter Magyar, fostul soț al lui Varga și parte a sistemului puterii, a văzut o șansă și a rupt rândurile cu partidul în februarie.

Printr-o serie de postări pe rețelele sociale și interviuri urmărite de milioane de oameni, el a început să vorbească despre corupția din sistem, să se promoveze și în cele din urmă să își anunțe lansarea în politică.

Opoziția promite în sondaje și pierde detașat la vot

Ultimele sondaje de opinie arătau că partidul său, Tisza (Tisztelet és Szabadság – Respect și Libertate) este pe locul doi, după Fidesz-ul lui Orban, și ar putea aduna cinci mandate de europarlamentar (din cele 21 ale Ungariei).

Fidesz ar putea scădea de la cele 13 locuri pe care le deține în prezent la 10, spun aceleași sondaje.

Toate previziunile trebuie luate însă cu mare precauție. Opoziția maghiară a mai avut speranțe, numai pentru a fi realmente zdrobită la urne de Fidesz și de Viktor Orban, așa cum a fost cazul alegerilor parlamentare de acum doi ani.

„O situație neobișnuită” pentru cercul puterii

Apariția lui Peter Magyar „reprezintă o mare provocare pentru Fidesz”, a explicat pentru HotNews.ro profesorul Zsolt Enyedi. Un lucru cert este că „Magyar este surprinzător de eficient în ceea ce privește convocarea de demonstrații. Iar interviurile sale sunt uneori urmărite de milioane de oameni. Așadar, este o situație foarte neobișnuită”, a observat el.

Într-adevăr, interviul cu care Magyar a explodat pe scena politică, în care era prezentat ca un „insider Fidesz”, a adunat 2,5 milioane de vizualizări pe canalul de Youtube al postului TV online unde a fost difuzat în urmă cu trei luni.

„Nu știm încă dacă acest lucru se va vedea în rezultatele alegerilor europarlamentare. Sondajele de opinie au arătat că Fidesz a scăzut în ultimele două luni și este posibil ca la aceste alegeri europarlamentare să se descurce mai rău decât la alegerile anterioare, dar asta nu înseamnă prea mult, deoarece cel mai slab rezultat electoral al Fidesz a fost de 47%”, a continuat profesorul.

„Dacă vor coborî sub 40%, va avea un impact mare”

„Deci dacă vor obține 44% sau 45%, asta nu va schimba nimic. Dacă vor coborî sub 40, va avea un impact mare. Acest lucru va zgudui sistemul politic maghiar”, a spus profesorul, care a amintit că la ultimele trei alegeri europarlamentare, partidul lui Viktor Orban a obținut majoritatea absolută a voturilor.

Un sondaj publicat la mijlocul lunii mai de RTL.hu și realizat de ZRI Závecz Research Institute arăta că lista Fidesz ar putea aduna 39%, de la alegătorii deciși să meargă la vot. Tisza, partidul lui Magyar, ar veni confortabil pe locul doi, cu 26%, în vreme ce foștii lideri ai opoziției, coaliția construită în jurul social-democraților (MSZP), ar veni pe trei cu 17%.

Dacă sondajul se confirmă, doar formațiunea extremistă Mi Hazánk (Patria noastră) ar mai depăși pragul necesar pentru a trimite reprezentanți în Parlamentul European.

Magyar: „Am devenit a doua cea mai săracă și cea mai coruptă țară din UE. Ce realizare!”

În privința motivelor care explică popularitatea lui Magyar, profesorul a indicat nemulțumirea maghiarilor față de situația politică. „Iar în ultima vreme, de asemenea, există diverse probleme economice care îi preocupă”, a spus el.

Ungaria s-a confruntat cu o inflație ridicată, economia sa a stagnat, iar țara a rămas în urma vecinilor din grupul Visegrad. Criticii au acuzat în mod constant guvernul de corupție. Iar Bruxelles-ul s-a declarat îngrijorat de același lucru, motiv pentru care a presat Budapesta să ia măsuri, suspendând în acest timp și mare parte din fondurile europene, o mișcare care a agravat problemele Ungariei.

În discursurile sale ținute prin toată țara în ultimele luni, Magyar a speculat acest lucru. „Această țară a primit de două ori mai mult decât a primit Germania după cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul Planului Marshall, dar am devenit a doua cea mai săracă și cea mai coruptă țară din UE. Ce realizare!”, a spus el recent, la o discuție cu suporterii.

Deloc întâmplător, Magyar vorbea în orașul Felcsut, dintr-un trenuleț care circulă pe o linie de cale ferată ușoară construită din banii UE.

Construcția din 2015 a costat 850 de milioane de forinți, din care 600 de milioane de forinți, adică 1,9 milioane de euro, au provenit din fonduri europene, iar serviciul, a scris presa maghiară, pierde milioane de euro pe an, Felcsut nefiind tocmai un punct de atracție turistică în Ungaria.

Investiția a fost investigată de UE și este astăzi un simbol al deturnării de fonduri publice, scrie publicația Balkan Insight.

Există o posibilă explicație pentru această investiție însă. Potrivit publicației maghiare Atlatszo, trenul este operat de Fundația pentru dezvoltarea fotbalului din Felcsút, care aparține Academiei de fotbal Puskás, ambele fondate de premierul Viktor Orbán și prezidate acum de Lőrinc Mészáros, prieten din copilărie al premierului și cel mai bogat om din Ungaria.

Presa maghiară a scris că tot acolo se află vastul conac al familiei Orban, care a devenit de asemenea un simbol al corupției din Ungaria.

”Să prevenim ca această țară să devină o moșie de familie”

Cum se explică totuși succesul fulgerător al lui Magyar?

„Cred că mai important este că Magyar provine din aceste cercuri Fidesz. Soția sa a fost ministră a justiției. Iar acum, oamenii sunt uimiți și entuziasmați să audă de la cineva care vine cumva dinspre Fidesz cât de corupt este regimul”, a explicat profesorul Enyedi.

La Felcsut, unde a descris în termeni plastici conacul premierului, Magyar a vorbit mult despre corupție și a atacat guvernul Orban și pe Orban personal. „Vrem să împiedicăm ca această țară să devină o moșie de familie. Vrem dreptate pentru Ungaria!”, a spus el.

Într-o discuție cu Balkan Insight, el a afirmat că vrea ca Ungaria să adere la Parchetul European și să deblocheze fondurile suspendate de UE.

Profesorul Enyedi a explicat că problema Parchetului UE, condus de Laura Codruța Kovesi, s-a discutat în campanie. „Opoziția este foarte favorabilă aderării Ungariei la acest sistem și evident că guvernul este foarte împotrivă”, a spus el.

Puterea detaliilor din interior

„Declarațiile lui Magyar despre modul în care Fidesz guvernează țara sunt senzaționale pentru că vin de la cineva care a făcut parte, într-o oarecare măsură, din acest sistem”, a mai spus Enyedi.

„Și dacă mai adăugăm la asta că este un bun comunicator, are o energie incredibilă și, de asemenea, nu are stigmatul intelectualilor cosmopoliți tipici din Budapesta sau al foștilor politicieni comuniști, atunci, ei bine, cred că asta explică succesul său, deși trebuie să mărturisesc că încă mai rămâne ceva mister”, a adăugat profesorul.

Nu doar Enyedi vede un mister.

Publicația Balkan Insight observă de asemenea că există multe întrebări legate de ascensiunea rapidă a lui Magyar și a partidului său. TISZA este în mare parte un „one-man show” și chiar candidații săi pentru Parlamentul European – profesioniști cu un trecut solid selectați printr-un proces online – sunt relativ necunoscuți.

Balkan Insight a remarcat organizarea și logistica extrem de profesioniste – și costisitoare – care se află în spatele mitingurilor sale, a aparițiilor în mass-media și a producției de pe social media.

Dar ce vrea cu adevărat Peter Magyar?

Rivalul lui Orban nu a expus o doctrină clară, „nu în sensul de a avea o abordare filosofică sau ideologică unică”, a explicat Enyedi. În schimb, el a reușit să combine cu abilitate retorica Fidesz cu cea a opoziției „într-un mod foarte unic”.

„Așadar, este și un fel de suveranist. De asemenea, vrea să țină Bruxelles-ul sub control și nu este un susținător al federalizării. Este destul de des negativist în ceea ce privește guvernele occidentale. Este destul de negativ sau chiar mai negativ față de guvernul ucrainean decât majoritatea partidelor de opoziție”, a observat profesorul.

Într-un interviu acordat Klubradio în aprilie, Magyar a avut într-adevăr o poziție care a semănat cu cea a Fidesz, scrie publicația Telex, sugerând că Occidentul a avut o parte din vină pentru începerea războiului, vorbind despre rachetele americane din Ucraina, care nu existau, și apreciind că Kievul nu ar fi trebuit să primească statutul de candidată la aderarea la UE.

Criticii l-au acuzat că a preluat propaganda rusă. Așa că Magyar a publicat imediat o postare pe Facebook în care a precizat că Rusia este agresoarea și că integritatea teritorială a Ucrainei trebuie protejată, deși nu a criticat poziția lui Orban de a bloca eforturile internaționale în acest sens.

Până acum, lupta a fost între „naționaliști” și „cosmopoliți”

Magyar, a mai spus profesorul Enyedi, poate fi considerat „un naționalist moderat”.

„Și, într-o oarecare măsură, aceasta este o noutate în Ungaria, pentru că majoritatea partidelor pot fi considerate fie naționaliste, fie cosmopolite. Iar el încearcă să se situeze la mijloc și încearcă să ia. Încearcă să ia concepte și idei din ambele părți și să le combine într-un mod care poate îi permite să ia voturi din ambele părți”, a spus el.

Începând din aprilie, Magyar a făcut un turneu în zonele rurale din Ungaria, centrul de sprijin al lui Orbán, atrăgând mii de curioși, ceea ce puțini politicieni tradiționali din opoziție au reușit până acum.

La un miting organizat la începutul acestei luni în orașul Debrecen, un bastion al Fidesz, Magyar a declarat în fața unei mulțimi de aproximativ 10.000 de persoane că „propaganda guvernamentală” a încercat să discrediteze mișcarea sa, catalogând-o drept un construct mediatic de la Budapesta.

El a criticat, de asemenea, partidele de opoziție din Ungaria ca fiind cele care i-au abandonat pe maghiarii din mediul rural.

„Au vărsat o sumă enormă pentru a-l ataca pe Magyar”

Sistemul Fidesz nu a știut inițial cum să reacționeze la apariția lui Magyar, strategia părând cea de ignorare a noului lider al opoziției. Săptămâna trecută, Viktor Orban a făcut însă în cele din urmă referire la acesta, într-un interviu, sugerând că Magyar nu a fost niciodată parte a cercului puterii.

„Cred că Orban a vrut să transmită mesajul că acesta nu este o persoană serioasă, că era un aparatchik, nu de mâna a doua, ci de mâna a 10-a și că nu trebuie luat în serios”, a spus profesorul Enyedi.

În general, a explicat el, propaganda guvernamentală s-a luptat cu acest fenomen.

„Au încercat pur și simplu să-l ignore o vreme. Nu a funcționat. Și l-au atacat personal, încercând să-i păteze reputația personală. Și au vărsat o sumă enormă de bani în atacuri împotriva lui Magyar. Dar până acum, Orban însuși nici măcar nu l-a menționat în vreun fel”, a spus el.

În cele din urmă, oamenii puterii au transmis mesajul că Magyar este pur și simplu doar unul dintre candidații de stânga. Iar aceasta este o chestiune internă a opoziției de stânga, indiferent dacă Magyar sau Gyurcsány sau oricine va fi lider.

„Deci au încercat să îl împingă în acest colț liberal de stânga, care este locul unde se află politicienii tipici ai opoziției din Ungaria”, a observat profesorul.

În conflict cu restul opoziției

Reacția opoziției la apariția lui Magyar pe scena politică a fost mixtă. Iar aceasta a depins de felul în care s-a poziționat chiar Magyar.

„El l-a atacat extrem de agresiv pe Ferenc Gurcsány (fostul premier de stânga maghiar, 2004-2009), care este liderul Coaliției Democratice și care până acum era cel mai mare partid de opoziție. Așa că, într-un fel, Coaliția Democratică nu a avut de ales decât să răspundă negativ. Așadar, există o ostilitate acolo”, a spus profesorul.

În cazul celorlalte partide de opoziție, acestea sunt într-adevăr speriate de faptul că Peter Magyar le ia votul, a observat Enyedi. Și îl critică pe acesta, subliniind inclusiv faptul că el a făcut parte din acest sistem corupt până de curând.

Dar, a subliniat profesorul, liderii opoziției nu îndrăznesc să îl ostilizeze prea mult. „În parte pentru că el este popular în acest moment, așa că a merge împotriva lui pare puțin periculos, și în parte pentru că încă mai au această idee că sistemul electoral maghiar este de așa natură încât, în cele din urmă, dacă vrei o schimbare de guvern, trebuie să existe un fel de cooperare între partidele de opoziție”, a spus el.

„Dar lui Peter Magyar însuși nu pare să-i pese de asta”, a concluzionat Enyedi. „Deci, fie crede cu adevărat că poate fi singur, reprezentantul întregii opoziții, fie crede că, deoarece următoarele alegeri naționale vor avea loc peste doi ani, poate amâna această problemă. Prin urmare, nu este cooperant cu celelalte partide”, a spus profesorul.

Este motivul pentru care el a adunat alegători din stânga și din dreapta.

„Majoritatea votanților săi provin din opoziție deci el slăbește alte partide de opoziție și în această privință nu schimbă neapărat echilibrul general între guvern și opoziție dar conform unor sondaje de opinie, el a reușit să atragă niște oameni care nu au mai votat niciodată și a reușit în același timp să atragă niște oameni care fie la ultimele alegeri, fie înainte de acestea au votat pentru Fidesz”, a explicat Enyedi.

„Deci aproximativ o cincime din voturile sale sau un sfert ar putea proveni de la Fidesz, iar dacă este așa, atunci acesta este cel mai de succes braconaj al voturilor Fidesz din ultimii 15 ani”, a spus profesorul.

Schimb de locuri pe scena europeană?

Până acum ceva vreme, Fidesz-ul lui Viktor Orban era un membru de bază al Partidului Popular European. În 2021 însă, partidul a părăsit cel mai mare grup politic european, cu doar puțin timp înainte de a fi exclus formal de acolo.

Locul Fidesz ar putea fi luat acum de Tisza.

Partidul lui Magyar s-ar putea potrivit cel mai bine în Partidul Popular European. „Nu este foarte, foarte ideologic, nu are poziții foarte cristalizate, dar l-aș considera un fel de pragmatic, conservator care are unele atitudini liberale în anumite probleme. Așa că eu cred că s-ar potrivi în Partidul Popular European”, a observat profesorul Enyedi.

În acest timp, partidul lui Orban pare că se îndreaptă spre grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro