Sari direct la conținut

Ucraina cere o mai mare libertate de a lovi Rusia / „Nu este vorba de o autorizare 100%. Există reguli care trebuie respectate"

HotNews.ro
Ucraina va primi obuze de calibru mare, Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / UkrInform / Profimedia
Ucraina va primi obuze de calibru mare, Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / UkrInform / Profimedia

Ucraina le va cere aliaților săi să acorde armatei sale o mai mare libertate de a folosi echipamente occidentale pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei, după ce Statele Unite au ridicat parțial restricțiile privind anumite arme furnizate Kievului, potrivit AFP.

Săptămâna trecută, Washingtonul a acordat Ucrainei o autorizație limitată de a utiliza echipamentele furnizate pentru a ținti obiective militare pe teritoriul rusesc, ca parte a eforturilor Ucrainei de a respinge atacurile asupra regiunii sale nord-estice Harkov.

Rusia bombardează zilnic această regiune de frontieră cu bombe ghidate lansate din avioane aflate în spațiul aerian rusesc, dincolo de raza de acțiune a armelor ucrainene. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut în repetate rânduri că singura modalitate de a opri acest lucru este de a folosi arme occidentale cu rază de acțiune superioară.

„Nu este vorba de o autorizare 100%. Există reguli care trebuie respectate”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său estonian Margus Tsahkna.

„Vom continua să lucrăm cu aliații noștri pentru a-i lărgi domeniul de aplicare”, a adăugat el.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unor negocieri cu ministrul pentru relații internaționale și cooperare al Republicii Namibia, Peya Mushelenga, la Moscova, 26 martie 2024.Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rușii că fac eforturi „fără precedent” pentru a deraia summitul de pace din Elveția

Folosirea armelor occidentale pentru lovituri pe teritoriul rusesc și nu doar în zonele ucrainene ocupate a divizat aliații Kievului, mulți dintre aceștia fiind reticenți în a permite Ucrainei să bombardeze dincolo de graniță de teamă că acest lucru i-ar aduce mai aproape de un conflict direct cu Moscova.

De asemenea, Kuleba i-a acuzat pe ruși că fac eforturi „fără precedent” pentru a încerca să deraieze un summit de pace în Ucraina, programat să aibă loc în Elveția la mijlocul lunii iunie.

Potrivit Kievului, peste o sută de țări și-au confirmat participarea la această conferință, la care Rusia nu este invitată.

Potrivit lui Kuleba, Moscova încearcă să „discrediteze” summitul prin relativizarea importanței sale și încearcă să convingă alte țări să nu participe sau, cel puțin, să trimită reprezentanți minori.

„Acțiunile pentru a face să deraieze summitul sunt sistemice și de o amploare fără precedent, ceea ce confirmă încă o dată că (…) suntem pe drumul cel bun”, a notat Kuleba.

Campania rusă împotriva summitului pentru pace se concentrează asupra țărilor din Asia, Africa și America de Sud, unde sprijinul pentru Kiev nu este foarte puternic și unde Rusia încearcă să prezinte invazia sa în Ucraina ca pe un război anticolonial împotriva dominației americane.

Kremlinul a insistat în mod repetat asupra faptului că orice discuție privind stabilirea păcii în Ucraina ar trebui să implice Rusia.

Mai mult, președintele Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rusesc.

El s-a referit astfel le apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a le cere aliaților să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează Occidentul ca ajutor militar. De atunci tot mai multe țări și-au dat acordul.

Un purtător de cuvânt al guvernului german, care până recent era reticentă, a declarat vineri că Berlinul va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să își folosească armele pentru a viza obiective militare legitime din interiorul Rusiei. Berlinul a spus că Kievul poate lovi ținte militare legitime din interiorul Rusiei, în conformitate cu obligațiile internaționale.

Cu doar o seară înainte, Politico a relatat că SUA au luat decizia de a permite Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi în Rusia, deși într-o zonă limitată, în apropierea regiunii Harkov. Washingtonul și-a susținut decizia observând că Moscova a intensificat foarte mult atacurile asupra regiunii Harkov de la situri de lansare din interiorul Rusiei. Mai multe rachete rusești au lovit clădiri civile în orașul ucrainean Harkov chiar vineri dimineață, provocând moartea a cel puțin patru persoane și rănirea multor altora, potrivit autorităților locale.

În ceea ce priveşte ofensiva lansată luna trecută de Rusia în regiunea ucraineană Harkov, Putin a spus că aceasta a fost provocată de aliaţii occidentali ai Ucrainei, pe care i-a acuzat că au ignorat cererile Rusiei de a determina Ucraina să nu atace regiunea rusă de graniţă Belgorod.

La începutul lunii mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriul rus.

Zelenski acuză China că „împiedică” țările să participe la summitul de pace privind Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică China că încearcă să „împiedice” țările să participe la un summit de pace privind Ucraina, pe care Beijingul l-a criticat pentru că Rusia nu a fost invitată, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

„Din nefericire, China încearcă acum să împiedice țările să vină la summitul de pace”, a declarat Zelenski reporterilor în marja unui forum de securitate din Singapore.

China a indicat că președintele Xi Jinping nu va participa la summit, iar președintele american Joe Biden nu va participa.

„Suntem dezamăgiți de faptul că unii lideri mondiali nu și-au confirmat încă participarea la summitul pentru pace”, a declarat Zelenski, fără a menționa numele Chinei sau al Statelor Unite.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro