Sari direct la conținut

Fascinantul caz al femeii care și-a revenit din comă după 27 de ani. Mărturii ale medicilor: „Nu e ca în filme”

HotNews.ro
Munira Omar, Foto: captura video
Munira Omar, Foto: captura video

Povestea femeii care și-a recăpătat conștiența după 27 de ani de la un accident în urma căruia a avut grave leziuni cerebrale a făcut înconjurul presei din toată lumea în această săptămână. Experții avertizează însă că asemenea cazuri sunt extrem de rare și a spune că s-a trezit din comă este simplist, deoarece „nu este ca în filme”.

Mounira Omar, o femeie saudită, avea 32 de ani când a fost rănită într-un accident, în 1991. Gravele leziuni cerebrale au făcut-o să intre într-o stare de inconștiență care s-a încheiat în mai 2018.

„Am crezut întotdeauna că starea de sănătate a mamei mele se va îmbunătăți”, a declarat pentru AFP fiul său Omar, de 32 de ani, el însuși supraviețuitor al accidentului și cel care a făcut publică povestea săptămâna aceasta.

Putem vorbi despre trezire? Nu, dacă prin asta înțelegem că „pacientul s-a trezit brusc dintr-un somn lung”, a declarat, pentru Der Spiegel, doctorul german care a urmărit-o, Friedemann Müller. Această femeie nu a fost în comă propriu-zis, ci într-o stare de conștiență minimă, de vreme ce, după o perioadă, ea ar fi putut să se uite după anumite lucruri și să reacționeze la vederea chipului fiului său, potrivit medicului.

Numite „tulburări de conștiență”, stările provocate de leziunile cerebrale sunt complexe. Ele sunt clasificate în trei stadii: coma (pacienții nu sunt nici treji, nici conștienți), starea vegetativă (pacienții sunt treji, dar nu sunt conștienți) și starea de conștiență minimă.

Această ultimă clasificare se referă la pacienții ieșiți dintr-o stare vegetativă cu oarecare potențial de percepție conștientă, a explicat pentru AFP neurologul Benjamin Rohaut, de la Institutul creierului al spitalului Pitié Salpêtrière din Paris. Astfel, pacientul aflat într-o stare de conștiență minimă poate urmări ceva sau încerca să-și retragă brațul dacă este înțepat pentru a testa percepția durerii.

„Tehnic vorbind, această femeie era deja trează”, a explicat pentru AFP medicul Martin Monti de la Universitatea din California.

”Cu toate acestea, ea a ieșit, fără îndoială, dintr-o stare de tulburare a conștienței” și a făcut acest lucru treptat până să ajungă „să rostească numele fiului său, să ne salute săi să citeze versete din Coran”, a precizat medicul Müller.

Cât de frecvente sunt astfel de cazuri? „Sunt extrem de rare și de asta sunt breaking news-uri”, a spus Jenny Kitzinger, cercetător specializat în tulburări de conștiență la Universitatea din Cardiff.

„Media prezintă o variantă idealizată. Este însă important să nu generalizăm crezând că fiecare pacient poate, în ghilimele, să se trezească. Trebuie, de asemenea, să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat a te trezi după ani de zile în care ai suferit de tulburări de conștiență. Or, asta nu e ca în filme”, a subliniat el.

Cum se explică această ameliorare a stării? Spune că a avut o abordare globală: stimularea mușchilor pentru a combate spasticitatea, psihoterapie, expunerea la multipli stimuli.

„Aș putea spune că a fost o abordare holistică care a vizat creșterea la maximum a potențialului de recuperare”, potrivit lui neurologului Benjamin Rohaut.

„Nimeni nu-și poate imagina că va redeveni prin miracol persoana care era odată”, a precizat și doctorul Monti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro