Ultima săptămâna din August pare atipică și va face pe mulți să creadă că a sosit toamna. Însă mai avem până să putem considera că vara s-a încheiat
Regimul anticiclonului de blocaj britanic va aduce o perioada răcoroasă în această săptămâna, perioadă ce poate continua și în prima săptămână din Septembrie, scriu pe pagina de Facebook specialiștii de la Climatologie si Prognoze globale. Chiar și așa, există puține argumente să considerăm că anotimpul cald s-a terminat. Considerăm că vara încă nu s-a terminat, cel puțin pentru regiunile sudice și estice ale României. Cantitățile de apă estimate de modelări vor fi consistente pentru luna August, însă și în acest caz nu putem spune că a luat sfârșit perioada secetoasă. Cel puțin nu până spre prima jumătate a lunii Octombrie, mai spun aceștia.
Considerăm că tiparul ce urmează reprezintă un tipar regional favorabil ce apare într-o perioada în care dominația trebuia să fie a căldurii, un tipar favorabil ce va ajuta în cazul secetei, dar și al confortului termic al fiecăruia \uD83D\uDE42 însă mai avem până să putem considera că vara s-a încheiat. Asta din punctul nostru de vedere, mai precizează ei
Ultima săptămâna din August pare atipică și va face pe mulți să creadă că a sosit toamna. Însă mai avem până să putem considera că vara s-a încheiat
- Despre contextul baric…
Anticiclonul de blocaj oceanic a fost unul din tiparele preferate de perturbare a vortexului în 2021. Apariția sa a fost una frecventă, pe locul secund fiind tiparul anticiclonului scandinav.
Încălzirea stratosferică din Ianuarie a fost una profundă, iar perturbarea vortexului a fost una profundă, manifestările acestei perturbații apărând deseori. Regimurile anticiclonale au adus contraste în aproape toate regiunile emisferei nordice. Putem aminti câteva.
Fie că vorbim despre transportul de căldură intens spre Siberia, ce a cauzat incendiile de vegetație din acest an, fie că vorbim de ploile record, care au adus aproape 700 de litri pe metru pătrat în 24 de ore în China, regimurile anticiclonale au fost una din cauze. Spunem ”una” pentru că niciodată un eveniment de proporții nu are o singură cauză.
Nici America de Nord nu a fost ferită de anticicloni, aceștia fiind cauza principala pentru acel val de căldură istoric, care a spulberat recordul de temperatura al Canadei.
Revenind la continentul european, putem observa că perturbațiile s-au manifestat în principal în zona oceanică.
- Efecte…
Anticiclonul de blocaj britanic va aduce o răcorire sau o serie de răcoriri atipice pentru Estul Europei în August, atipice mai ales în contextul încălzirii globale care s-a manifestat mai ales în Est datorită zonei continentale mai mari.
Pentru Arhipelagul Britanic și Islanda, acest regim va aduce zile calde, care vor alterna cu nopțile răcoroase. Astfel, e posibil ca locuitorii insulelor britanice și cei ai Islandei să aibă parte de zile mai calde decât în țări precum Germania, Cehia sau Polonia, iar până Duminică e posibil că regimul de temperatură din Transilvania să fie asemănător, dacă nu chiar puțin mai rece decât cel din Marea Britanie și Islanda.
De departe efectul cel mai puternic va fi în Groenlanda. Un anticiclon antrenează o masă de aer rece în partea sa estică și o masă de aer caldă în partea sa vestică. Astfel, în vreme ce noi ne vom bucura de o vreme răcoroasă, va exista un val de căldură ce va avansa spre Groenlanda. Temperaturile de acolo, dar și din Islanda vor fi cu până la 10 grade peste media acestei luni.
În țara noastră…