Vâlcea: Halda de steril de la Alunu, în pericol să o ia la vale. Familiile afectate nu permit intervenţia autorităţilor până nu sunt despăgubite
Halda de steril de la Alunu este în pericol să o ia din nou la vale, pentru că familiile care şi-au pierdut gospodăriile în urma alunecărilor de teren din primăvara anului 2017 nu mai lasă pe nimeni să intervină pe proprietăţile lor până când nu vor fi despăgubite, a afirmat, joi, viceprimarul localităţii, David Ciobanu, potrivit Agerpres.
Sinistraţii au dat în judecată instituţiile statului în această vară şi până la terminarea procesului le-au interzis autorităţilor să mai lucreze la stabilizarea haldei, deşi aceasta a fost destul de afectată şi de ploile abundente din acest an, a menţionat viceprimarul.
‘Sunt opt gospodării care au fost evacuate în 2017 şi alte patru care au avut de suferit din cauza inundaţiilor care s-au produs ulterior. Niciuna nu a fost despăgubită până acum. Stau fie în centrul social din localitate, fie pe la rude. Dar pentru că nu au fost despăgubite, nu ne-au mai lăsat nici pe noi, nici pe cei de la CET Govora să intervenim în zona haldei de steril, unde, după ploile de anul acesta, au apărut acumulări de ape care trebuie drenate, pentru că altfel alunecarea se poate reactiva oricând”, a avertizat reprezentantul Primăriei Alunu.
Prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, a replicat însă că nu poate să facă nimic pentru sinistraţi până când nu se va pronunţa instanţa.
„Am fost date în judecată toate instituţiile, mai puţin Primăria Alunu. Am mai spus şi acum câteva luni că despăgubirea se putea face numai în condiţiile în care se stabilea, prin mijloace tehnice legale, că a fost o acţiune naturală, şi nu una a intervenţiei umane. Acum există un proces pe rol şi atâta timp cât s-a solicitat o expertiză judiciară, trebuie aşteptat rezultatul ei”, a precizat reprezentantul Guvernului în Vâlcea.
În luna mai 2017, halda de steril din comuna Alunu, punctul Gropile, a alunecat, opt familii din zonă fiind evacuate, iar gospodăriile lor demolate de autorităţi pentru a stabiliza terenul. Evaluarea făcută la momentul acela a stabilit o daună de 3,2 milioane de lei, bani pe care Guvernul nu i-a mai alocat însă pe motiv că trebuie stabilit mai întâi cui îi revine sarcina de a acorda aceste despăgubiri.