În Groenlanda, calota glaciară se topește iremediabil, avertizează oamenii de știință / Nivelul mării va crește cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului
În Groenlanda, topirea calotei glaciare este ireparabilă, potrivit oamenilor de știință care susțin că va continua să se micșoreze „chiar dacă încălzirea globală se va opri astăzi”, deoarece ninsorile nu mai compensează pierderea de gheață, potrivit AFP.
„Ghețarii Groenlandei au trecut într-un fel de un punct de neîntoarcere, în cazul în care ninsorile care reînnoiesc calota în fiecare an nu mai pot contrabalansa gheața care se topește și curge spre ocean”, a explicat Universitatea de Stat din Ohio într-un studiu publicat de revista Communications Earth and Environment.
Rapoarte alarmante privind topirea gheții pe teritoriul giganticului arctic, o regiune care se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei, au crescut de câțiva ani.
Această insulă de două milioane de km2, mărginită timp de trei sferturi de apele Oceanului Arctic, este acoperită cu 85% de gheață.
„Studiul confirmă rezultatele multor altor studii (…) conform cărora combinația de topire și rupre de aisberguri explică cantitatea mare de gheață pierdută din Groenlanda în ultimele două decenii”, a declarat pentru AFP Ruth Mottram, climatolog de la Institutul Meteorologic Danez (DMI), specialist în Arctica.
În anii ’80 și ’90, calota de gheață a pierdut aproximativ 450 de gigatone (aproximativ 450 de miliarde de tone) de gheață pe an, dar a fost înlocuită de ninsori, au remarcat oamenii de știință după ce au analizat date de aproximativ 40 de ani.
Din anii 2000, topirea s-a accelerat, urcând la 500 de gigatone, dar nu a fost compensată de ninsori.
„Gheața din Groenlanda pierde masă într-un ritm accelerat în secolul XXI, ceea ce îl face cel mai mare contribuitor la creșterea nivelului mării”, a spus studiul.
Conform unui studiu recent realizat de Universitatea din Lincoln (Regatul Unit), gheața care se topește în Groenlanda este de așteptat să contribuie cu 10 până la 12 cm la creșterea nivelului mării până în 2100.
IPCC a estimat în 2013 că nivelul mării va crește cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului. În plus,calota care se topește nu este doar un simptom al schimbărilor climatice, ci este și un factor al încălzirii globale. Când gheața se topește, aceasta este înlocuită de ocean, care reflectă mai puțin din razele soarelui și le absoarbe, accelerând dezghețul.