Proiect de lege USR-PLUS: Incendierea ilegală a deșeurilor va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
Incendierea ilegală a deșeurilor va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, potrivit unui proiect de lege depus de USR-PLUS la Senat. Dacă va fi adoptat, acesta va ajuta autoritățile să lupte mai eficient împotriva celor care ard și îngroapă ilegal deșeurile și atentează la sănătatea noastră, spune inițiatorul, senatorul USR Dragoș Popescu.
”La nivelul României peste 29.000 de oameni mor prematur, anual, din cauze asociate poluării. Din 2019 până în prezent, conform datelor ISU București-Ilfov, au fost arse peste 870 de tone de deșeuri, numai în București și localitățile ilfovene. Cu toate astea, Poliția Județeană Ilfov a raportat 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 6 sancțiuni aplicate și 2 dosare penale, doar pentru arderi de cabluri și cauciucuri”, a postat USR-PLUS pe pagina de Facebook.
”Arderile ilegale de cabluri, cauciucuri și alte materiale pentru recuperarea metalelor au atins dimensiuni industriale. Trebuie să înțelegem că ori luăm măsuri drastice imediat, ori ne asumăm otrăvirea lentă a oamenilor din multe zone”, a declarat Dragoș Popescu, potrivit sursei citate.
Proiectul de lege vizează completarea art. 98, alin. (2) al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului.
Proiectul are un articol unic:
Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală:
a) poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase;
b) producerea de zgomote peste limitele admise, dacă prin aceasta se pune în pericol grav sănătatea umană;
c) continuarea activităţii după suspendarea acordului de mediu sau a autorizaţiei, respectiv a autorizaţiei integrate de mediu;
d) importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate;
e) omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major de către persoane ce au în atribuţii această obligaţie;
f) producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării;
g) nerespectarea interdicţiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protecţie a plantelor sau îngrăşăminte chimice.
h) producţia, importul, exportul, introducerea pe piaţă sau folosirea de substanţe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.
i) îngroparea, arderea sau incendierea deșeurilor, cu excepția efectuării acestor operațiuni de către operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului pentru activitatea de valorificare și eliminare a deşeurilor.