Bill Gates avertizează că nepoții noștri vor moșteni o lume „dramatic mai rea”, dacă nu luăm măsuri
Miliardarul american Bill Gates avertizează că nepoții noștri vor moșteni o lume „dramatic mai rea”, dacă omenirea nu va lua măsuri ferme împotriva uneia dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă, schimbările climatice, relatează CNBC.
Gates a lansat noul său avertisment într-o scrisoare deschisă publicată pe blogul său în contextul în care acesta a aflat recent că va deveni bunic.
„Am început să mă uit la lume într-o altă lumină recent, după ce fiica mea mai în vârstă mi-a dat vestea incredibilă că voi deveni bunic anul viitor”, a scris el.
Jennifer, fiica în vârstă de 26 de ani a lui Gates, și soțul ei Nayel Nassar își vor aștepta primul copil în 2023.
Bill Gates afirmă că răspunsul liderilor mondiali de astăzi față de schimbările climatice va avea un impact crucial pentru generațiile viitoare.
„Pot rezuma soluția la schimbările climatice în două propoziții: trebuie să eliminăm emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial până în 2050. Vremea extremă deja provoacă mai multe suferințe și dacă nu ajungem la emisii nete zero copiii noștri vor crește într-o lume care este dramatic mai rea”, a scris el.
Miliardarul în vârstă de 67 de ani a admis însă că atingerea acestui obiectiv „va fi unul dintre cele mai grele lucruri pe care oamenii le-au făcut vreodată”.
Bill Gates spune că problema schimbărilor climatice poate fi rezolvată de capitalism
„Trebuie să revoluționăm întreaga economie fizică – modul în care producem lucruri, ne deplasăm, producem electricitate, creștem mâncare, menținem căldura sau răcoarea [în clădiri] – în mai puțin de trei decenii”, a subliniat el.
Gates, care a declarat recent că va ieși din clasamentul celor mai bogați oameni din lume după ce își va dona treptat averea organizației sale de filantropie, Fundația Bill și Melinda Gates, spune însă că nici buzunarele sale adânci nu pot rezolva o asemenea problemă.
„Filantropia nu poate elimina pe cont propriu gazele cu efecte de seră. Doar piețele și guvernele pot atinge ritmul și scara necesară”, susține miliardarul.
El afirmă că dacă companiile care luptă împotriva schimbărilor climatice ajung să fie profitabile, acest lucru va încuraja și alți investitori să își pună banii în ele.
„Companiile trebuie să fie profitabile pentru a putea crește, opera în continuare și dovedi că există o piață pentru produsele lor. Motivația profitului va atrage alți inovatori, creând competiția care va trage în jur prețurile invențiilor cu zero emisii și având un impact însemnat asupra emisiilor clădirilor”, spune acesta.
Însă el a avertizat că, din păcate, în ceea ce privește obiectivele pe termen scurt, omenirea rămâne în urma acestora, dând exemplu că între 2021 și 2022 nivelul emisiilor globale de carbon a crescut cu un miliard de tone.