Sari direct la conținut

VIDEO De ce a făcut ciclonul Daniel așa de mare prăpăd în Libia

HotNews.ro
Inundatii in Libia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Inundatii in Libia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ciclonul Daniel a pornit din zona Balcanilor și a lăsat în urma sa orașe distruse, morți și multe recorduri meteo, cel mai grav fiind în Libia, unde mii de oameni au murit în orașul Derna. De ce a fost Daniel atât de distrugător? De ce în Libia situația este așa de gravă?

La ciclonul Daniel a uimit continuitatea sa, parcursul lung și fenomenele violente pe care le-a produs, după ce a fost constant „alimentat” cu energie, după o vară foarte caldă. Temperatura foarte ridicată a apelor mării i-a dat ciclonului putere sporită. Când a staționat mai mult în anumite zone, a adus ploi cum nu au fost niciodată măsurate acolo de când există instrumente meteo.

După ce a afectat acum câteva zile Grecia, Bulgaria și Turcia, ciclonul Daniel s-a transformat în ceea ce meteorologii numesc „medicane”, adică un ciclon precum cei tropicali, care se formează uneori deasupra Mediteranei. „Medicane” vine de la „Mediterranean tropical-like cyclones” și este un ciclon subtropical mediteraneean.

„Furtuna” Daniel a tot devenit mai puternică după ce a absorbit energie din apele anormal de calde, deplasându-se apoi spre sud, unde a „deșertat” fără milă cantități excesive de precipitații în zona de nord-est a Libiei.

Temperatura în apele din largul Libiei a fost cu 3-4 grade C mai ridicată decât normalul perioadei, după o vară excesiv de caldă, unde media de temperatură în apele Mediteranei a fost de 28 grade C.

Pentru că apa a fost așa de caldă, evaporarea s-a accentuat, dar au crescut și temperaturile aproape de suprafața mării, fiind și mai mari diferențele față de temperaturile de la altitudinile mai mari.

În această atmosferă supraîncălzită în ultimele săptămâni, dar și foarte umedă din cauza evaporării ce avea loc la suprafața caldă a apei, ciclonul s-a reîncărcat treptat și a ajuns pe coastele libiene plin de energie.

Precipitații nemaivăzute, de peste 400 mm într-o zi, aproape cât media pe un an, au căzut pe solurile deșertice din Libia, unde apa nu a avut unde să se scurgă. Solurile de acolo nu au cum să absoarbă apa când plouă mai mult, așa că zona este cu risc mare de inundații, iar apa se poate deplasa foarte rapid pe sol.

Acești cicloni subtropicali mediteraneeni se pot forma în zone precum insulele Baleare, coastele Genovei sau între Tunisia și Sardinia.

Un astfel de ciclon ce aduce ploi puternice este normal într-o atmosferă cu ape calde și cu multă umezeală. Faptul că vara a fost extrem de caldă în Mediterană a făcut posibilă apariția unui astfel de ciclon acolo și situația se va mai întâmpla în viitor.

Dezastrul a fost mare în orașul Derna (Darnah) fiindcă Libia este în război civil, există două guverne în țară, nu s-a investit în infrastructură și oamenii și-au construit locuințe în zone de mare risc. Barajele, pe care oamenii se bazau, nu au rezistat, deși păreau sigure.

Așezarea geografică a orașului Derna face ca riscul de inundații, în cazul unor evenimente meteo extreme, să fie extrem de mare. Derna este așezat în ceea ce se numește „con de dejecție” care este o formă de relief ce prezintă o structură alcătuită din pietriș, nisip și argilă și se formează la poalele unei regiuni înalte în punctele de micșorare a pantelor unde se favorizează descărcarea materialului solid transportat de debitele sezoniere sau permanente.

Surse: Le Monde, New York Times, Washington Post

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro