Sari direct la conținut

Cât consumă electrocasnicele românilor și cum le putem folosi mai eficient

HotNews.ro
Masina de spalat, Foto: Shutterstock
Masina de spalat, Foto: Shutterstock

O simulare de cost arată că pentru 100 de cicluri de spălare, o mașină de spălat clasa G va consuma cu 100 RON mai mult decât o mașină clasa A. Pentru un aparat frigorific clasa F costul lunar asociat poate fi de până la de trei ori mai mare față de un aparat de aceeași capacitate de clasă A, se arată într-o analiză Infoclima.ro. Tot acolo puteți citi și câteva sfaturi despre cum puteți folosi electrocasnicele mai eficient.

Știați că? La fiecare deschidere de ușă temperatura în fridiger crește cu aproximativ 3 grade Celsius.

Deși suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de energie electrică pe cap de locuitor, acesta provine în mare parte din consumul aparatelor electrocasnice, spre deosebire de țările din vestul Europei unde energia electrică este folosită majoritar pentru încălzirea și răcirea locuinței și prepararea apei calde.

Principalii consumatori de energie electrică într-o gospodărie sunt electrocasnicele precum combinele frigorifice, mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe, uscătorul și cuptoarele electrice.

Începând cu martie 2021, eticheta energetică a fost înlocuită pentru o parte dintre aceste electrocasnice, cum ar fi mașinile de spălat și combinele frigorifice, astfel încât acestea sunt clasificate pe o scară de la A la G, eliminând categoriile A+, A++. Modificările principale aduse țin de metodologia de testare la care produsele sunt supuse, astfel încât eticheta să fie mai ușor de citit, cu informații clare care să permită consumatorului să compare și să-și calculeze mai bine amortizarea investiției.

În cazul mașinilor de spălat, etichetele actuale au înlocuit consumul anual cu cel raportat la 100 de cicluri. În cazul mașinilor de spălat vase, cu o capacitate de 14 seturi, consumul mediu poate ajunge să fie dublu pentru o mașină din clasa F față de una din clasa A. Pe lângă clasa energetică, timpul de funcționare este la fel de relevant: un aparat frigorific poate genera costuri de 2 ori mai mari pe lună decât o mașină de spălat, întrucât acesta funcționează 24/7. Pentru un aparat frigorific clasa F costul lunar asociat poate fi de până la de 3 ori mai mare față de un aparat de aceeași capacitate de clasă A.

Citește articolul complet pe Infoclima.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro