Sari direct la conținut

Germania, Franța și peste 20 de alte țări au semnat o „declarație de pace cu oceanul”

HotNews.ro
Cancelarul Olaf Scholz intr-o vizita la zonele afectate de inundatiile ce au avut loc in Germania in luna ianuarie, Foto: JAN WOITAS / AFP / Profimedia
Cancelarul Olaf Scholz intr-o vizita la zonele afectate de inundatiile ce au avut loc in Germania in luna ianuarie, Foto: JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Cel puţin 26 de ţări au semnat sâmbătă în Costa Rica o „declaraţie de pace cu oceanul” la finalul forumului „Immersed in change”, cu un an înainte de Conferinţa ONU privind oceanele din Franţa, informează AFP și Agerpres.

Printre ţările semnatare se numără Germania, Spania, Suedia, Canada, Columbia, Chile, Israel, Coreea de Sud, dar şi Costa Rica şi Franţa, care vor fi coorganizatoare ale reuniunii ONU prevăzute să aibă loc la Nisa (sud-estul Franţei). La finalul a două zile de discuţii, cele 50 de ţări participante au solicitat luarea de măsuri pentru a proteja oceanele.

„Suntem hotărâţi să intensificăm acţiunile transformative pentru ocean, pentru a sprijini activităţile economiilor benefice pentru natură, bazate pe cea mai bună ştiinţă şi cele mai bune informaţii ştiinţifice posibile, pe cunoaştere tradiţională şi inovaţie”, au declarat acestea într-un document.

„Oceanul nu mai poate suporta relele noastre tratamente şi indiferenţa noastră. De aceea am decis, în Costa Rica, că a venit timpul să declarăm pacea”, a declarat ministrul de externe costarican Arnoldo André.„Protejarea oceanului şi utilizarea sustenabilă a resurselor marine nu este o posibilitate, ci un imperativ”, a declarat, în deschiderea forumului și Li Junhua, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri sociale.

„Declaraţia de pace” în 12 puncte include un apel la ratificarea tratatului privind marea liberă, adoptat în 2023 de peste 70 de ţări şi menit să protejeze apele care încep acolo unde se termină zonele economice exclusive (ZEE) ale statelor, la circa 370 de kilometri de coastele acestora.

Declarația vine la doar două zile după ce oamenii de știință au tras un nou semnal de alarmă cu privire la un nou pericol pentru barierele de corali, care ar putea fi afectate ireveresibil de noua pandemie care afectează ecosistemele marine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro