Sari direct la conținut

VIDEO Certificatul digital al UE privind Covid, aproape de final: De ce nu este discriminatoriu și cum se vor distribui cele 100 milioane de euro pentru teste

HotNews.ro
Pasaport verde Covid, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
Pasaport verde Covid, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

​​Certificatul digital al UE privind COVID, menit să faciliteze călătoriile în UE, va fi emis gratuit și ar trebui să fie disponibil în format digital sau pe hârtie de la 1 iulie. La solicitarea Parlamentului European, Comisia a promis 100 milioane de euro pentru ca statele membre să ofere acces facil la teste PCR celor care au nevoie frecvent de testare – muncitori transfrontalieri ori studenți. Doi europarlamentari, Ramona Strugariu și Marian-Jean Marinescu, au explicat vineri de ce acest certificat nu este discriminatoriu și cum s-ar putea distribui cele 100 milioane de euro.

VIDEO Certificatul digital UE privind COVID: Explicații de la doi europarlamentari

Certificatul digital al UE privind COVID va fi emis gratuit de autoritățile naționale și ar trebui să fie disponibil în format digital sau pe suport de hârtie de la 1 iulie, după ce Parlamentul European a legiferat acest lucru miercuri, 9 iunie. El va include și un cod QR. Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte.

Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea. Mai mult, la solicitarea Parlamentului European, Comisia Europeană a promis că va aloca 100 milioane de euro statelor membre în vederea achiziției de teste COVID-19.

Cum va fi distribuită suma de 100 milioane de euro între statele membre?

  • „Suma de 100 milioane de euro e gândită, în principal, pentru a oferi un nivel accesibil de finanțare și de acces la teste pentru categorii de persoane care sunt nevoite să facă testare frecvent – muncitori transfrontalieri, studenți etc. Nu am informații despre o distribuire egală a acestei finanțări între statele membre. Cred că va fi un reglaj fin la nivelul țărilor în funcție de realitățile cu care se confruntă. Sunt state cu industrie de turism foarte dezvoltată unde va fi flux mai mare, altele cu flux mai mare de muncitori transfrontalieri.
  • Vom ști în următoarea perioadă și în România cum vor fi distribuite sumele. Momentan suntem la început. Banii sunt pentru teste, astfel încât acestea să se facă gratuit ori să aibă prețuri decente.”, a declarat vineri într-o videoconferință Ramona Strugariu, membră a Parlamentului European, Grupul Renew Europe, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE)

Cu siguranță suma nu va fi distribuită în mod egal, este de părere și Marian-Jean Marinescu, membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), Comisia pentru transport și turism (TRAN).

  • ‘Și eu sunt convins că nu vor fi distribuite egal sumele – diferă populația țărilor și cred că fiecare stat va stabili direcțiile de utilizare ale acestor sume. În prezent, în statele membre, testele sunt finanțate diferit, în majoritatea țărilor cetățenii plătesc aceste teste. Sunt și țări care finanțează integral testele. Se spune în regulament că această sumă poate fi suplimentata cu încă 100 milioane de euro în funcție de evoluția situației.
  • De obicei o astfel de distribuire se face pe criteriul populație. S-ar putea să fie și alte criterii (..). Probabil se va stabili de Comisia Europeană cu implicarea statelor membre. Și apoi fiecare stat va decide – subvenționare totală sau parțială pentru teste.”, a declarat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

Chiar și cu suma de 100 milioane de euro de la Comisia Europeană, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu nu crede că testele Covid vor fi disponibile gratuit în toate statele UE.

  • Nu cred că toate statele vor pune la dispoziție gratuit toate testele. Testul se face în statul din care pleacă un cetățean și cred că fiecare stat trebuie să aibă criterii clare pentru cine poate utiliza acești bani. Cred că acest flux transfrontalier pentru muncă poate fi un criteriu foarte bun. Pentru cei care studiază în străinătate iar e un criteriu foarte bun. Pentru cei care nu au venituri suficiente iarăși va fi de ajutor.”, a spus acesta.

Este prevăzut un număr limită de teste pe care îl poate face cineva sau nu?

  • Nu există specificații privind numărul de teste și nici nu cred că e locul unor astfel de discuții. La nivel național, dacă s-ar pune vreodată problema aș spune că nu trebuie. Spiritul reglementarii este de a nu impune un anumit număr de teste.”, a precizat Ramona Strugariu.

Va putea fi folosit acest certificat digital și în interiorul țării la concerte sau spectacole? Cum ar putea operatorii economici să verifice veridicitatea acestui document?

  • „Regulamentul european a fost gândit pentru a facilia aceasta mobilitate și circulația transfrontalieră tocmai pentru că avem elemente de siguranță și securitate. La noi STS este responsabil pentru crearea, operaționalizare și interconectarea bazei de date cu portalul european. Ofițerii de frontieră pot verifica cu acele scannere acel cod QR.
  • În mod evident, va fi complicat spre imposibil de implementat sau de utilizat acest certificat pe teritoriul unei țări. Este foarte greu. Nu poate un operator economic să verifice autenticitatea certificatului digital neavând la îndemână respectivele echipamente de scanare. Dar sunt state membre care au început să elibereze, încă înainte de a apărea acest certificat digital, tot felul de certificate și documente de vaccinare pentru a putea fi folosite și intern. Sau dovezi de testare – probabil vor funcționa o perioadă în paralel.”, a spus Ramona Strugariu.

Cum poate fi convinsă o persoană sceptică și care nu dorește să se vaccineze că certificatul digital privind Covid nu este discriminatoriu?

  • Nu văd niciun fel de discriminare. Acum ca să călătorești sunt anumite condiții în fiecare țară. Eu ca să mă duc de acasă la Parlamentul European am avut cerințe – Olanda mi-a cerut test PCR negativ, Franța la fel, Belgia la fel. Deocamdată nimeni nu folosește tehnic certificatul digital. Oricine care e vaccinat sau nevaccinat poate merge în multe state, dar îndeplinind celelalte condiții. În Franța am avut nevoie de test PCR cu 48 de ore înainte și nu m-a întrebat dacă sunt vaccinat sau nu.
  • Nu te-ai vaccinat? Nicio problemă, respecți ca toți ceilalți aceleași cerințe – prezentarea acelor teste PCR care să dovedească faptul că rezultatul este negativ. Repet acest certificat digital – pentru că nu este un pașaport de călătorie și nu sfătuiesc pe nimeni să se ducă doar cu acest certificat în afara țării, fără Carte de Identitate și pașaport – este doar un document care creează o atitudine comună a statelor membre vis-a vis de regulile de intrare în fiecare țară în aceasta perioadă de pandemie, în care au murit sute de mii de oameni.
  • Nu e niciun stat membru care să-ți spună – ești vaccinat intri, nu ești vaccinat nu intri. Este evident ca nu e o discriminare din punct de vedere al vaccinării și nici din niciun alt punct de vedere. Eu cred ca marea majoritate a celor care spun că e discriminare nu vor de fapt să înțeleagă”, a declarat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

Peste un milion de persoane au primit deja certificatul digital privind Covid al UE

Peste un milion de persoane au primit deja certificatul digital privind Covid emis la nivelul Uniunii Europene, a anunţat marţi, 8 iunie, comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, potrivit AFP și Barrons, citate de Agerpres.

Aceste certificate, care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie, au început să fie emise în nouă ţări, a precizat executivul european.

Este vorba de Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania şi Spania, potrivit sursei citate.

Aceste documente urmează să fie recunoscute de către toate ţările UE începând de la 1 iulie. Aceste certificate trebuie să permită titularilor să evite carantina în ţara lor de destinaţie. Statele membre menţin totuşi posibilitatea de a impune măsuri restrictive suplimentare, de exemplu, în cazul apariţiei unei noi variante, dar acestea trebuie să fie „necesare şi proporţionale pentru a proteja sănătatea publică”.

Comisia este de asemenea în discuţii cu ţări terţe, cum ar fi Regatul Unit şi SUA, în încercarea de a ajunge la recunoaşterea reciprocă a certificatelor privind COVID.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro