Sari direct la conținut

Comisarul pentru energie, în Parlamentul European: Sancțiunile UE vor diminua treptat veniturile din petrol ale Rusiei

HotNews.ro
Kadri Simson, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia
Kadri Simson, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina vor afecta treptat veniturile Moscovei din petrol, în ciuda faptului că nu vizează direct exporturile de petrol și gaze rusești, a declarat joi șefa politicii energetice a UE, într-o comisie a Parlamentului European.

Uniunea Europeană, a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o interdicție privind exportul anumitor tehnologii de rafinare către Rusia din Europa, ceea ce face mai dificilă și mai costisitoare modernizarea rafinăriilor sale de petrol.

„Aceste tehnologii sunt construite în Europa, ele nu pot fi oferite cu ușurință la nivel global de către alți furnizori”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

„Deci vom vedea că, în timp, va exista o diminuare a veniturilor din petrolul rafinat care în 2019 a generat venituri de 24 de miliarde de euro pentru Rusia”, a declarat ea în fața unei comisii a Parlamentului European.

Peste o treime din bugetul Rusiei vine din petrol și gaze

Vânzările de petrol și gaze ale Rusiei au reprezentat 36% din bugetul total al țării anul trecut, depășind cu mult previziunile inițiale, ca urmare a creșterii galopante a prețurilor.

Sancțiunile UE nu vizează în mod direct exporturile de petrol și gaze ale Rusiei.

În acest caz, Moscova ar fi privată de o parte semnificativă a veniturilor sale, dar ar da o lovitură economică majoră Europei și ar putea duce la creșterea prețurilor – deja mari – la gaze.

Europa importă 90% din gazul de care are nevoie, din care 40% vine din Rusia.

UE afirmă că ar putea face față unei întreruperi parțiale a fluxurilor de gaze naturale rusești în această iarnă, datorită creșterii importurilor de gaze naturale lichefiate și a stocării de gaze.

Însă o oprire totală sau prelungită a aprovizionării rusești ar necesita măsuri de urgență pentru a reduce cererea, cum ar fi închiderea fabricilor, au declarat analiștii. Toate țările UE dispun de planuri de urgență pentru a răspunde la șocurile în materie de aprovizionare cu gaze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro