Sari direct la conținut

Scriitoare ucraineană către Parlamentul European : Multe vieți ar fi putut fi salvate, dacă UE și SUA s-ar fi trezit acum opt ani, când Rusia a invadat Crimeea

HotNews.ro
Oksana Zabujko, Foto: Parlamentul European
Oksana Zabujko, Foto: Parlamentul European

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, autoarea ucraineană Oksana Zabujko s-a adresat, marți, Parlamentului European cu privire la situația dificilă a concetățenilor săi atacați de Rusia.

Înainte de discursul oficial al Oksanei Zabujko din hemiciclul de la Strasbourg de astăzi la prânz, președinta PE, Roberta Metsola, a declarat: „În această zi, cuvântul ‚sărbătoare’ nu este un cuvânt pe care l-am putea folosi cu adevărat. În Ucraina, vedem cum femeile se opun ferm și ridică armele împotriva agresorilor. Este un privilegiu să avem împreună cu noi o femeie și o scriitoare ucraineană a cărei literatură și voce puternică prezintă forța femeilor ucrainene în fața opresiunii. Aceste femei curajoase și reziliente ne inspiră pe toți, deoarece apără aceleași valori europene pe care le avem.”

Oksana Zabujko, care a părăsit Ucraina în urmă cu două săptămâni doar cu un bagaj de mână, a subliniat obișnuia să facă auzită vocea femeilor și să lupte pentru drepturile acestora în scrierile sale, însă acum, pentru prima dată, trebuie să apere drepturile femeilor la viață. Ea a adăugat: „Nu pot decât să le admir pe compatrioatele mele care luptă alături de bărbații noștri, care gestionează distribuția de materiale în orașele asediate și dau naștere în adăposturi împotriva bombardamentelor, supravegheate online de medici. Problema este că bombele lui Putin nu vor fi oprite de forța noastră spirituală.”

Avertizând cu privire la intențiile lui Putin, Zabujko a declarat: „Multe vieți ar fi putut fi salvate dacă UE și SUA s-ar fi trezit acum opt ani când acesta a invadat Crimeea. Un nou Hitler era gata să continue de unde a terminat cel dinainte. Sunt aici pentru a vă spune, în calitate de scriitoare care cunoaște câte ceva despre exprimare, că avem deja un război, nu doar un conflict local. Aveți încredere în Putin atunci când își afirmă ambițiile. Vă rugăm să nu vă temeți să protejați cerul deasupra celor care luptă acolo pentru a elibera Europa de acest tip de totalitarism.”

Ca răspuns la discursul său, reprezentanții grupurilor politice au lăudat curajul ucrainenilor pentru apărarea atât a țării lor, cât și a valorilor UE pe care le împărtășim cu ei. Ei au subliniat, de asemenea, că, așa cum se întâmplă adesea în aceste circumstanțe, femeile și fetele se numără printre grupurile cele mai vulnerabile. Ei au lăudat femeile ruse și belaruse care dau dovadă de curaj pe străzi împotriva acestui război.

Oksana Zabujko s-a născut la Lutsk (Ucraina) în 1960. Romanul său „Studii în teren despre sexul ucrainean” (în engleză „Fieldwork in Ukrainian Sex”), tradus în șaisprezece limbi, a făcut-o cunoscută pe scena literară internațională în 1996. Ea a publicat alte optsprezece cărți, inclusiv romanul premiat „Muzeul secretelor abandonate” (în engleză „The Museum of Abandoned Secrets”, 2009). Ea este, de asemenea, o personalitate publică de prim rang din Ucraina, care pledează pentru democrație.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro