Sari direct la conținut

Îndulcitorii îngrașă la fel ca zahărul, avertizează experții OMS. Soluții ca să scapi de dependența de dulciuri

HotNews.ro
Utilizarea îndulcitorilor fără zahăr nu conferă niciun beneficiu pe termen lung , Foto: © Eskymaks | Dreamstime.com
Utilizarea îndulcitorilor fără zahăr nu conferă niciun beneficiu pe termen lung , Foto: © Eskymaks | Dreamstime.com

Produsele cu eticheta „zero zahăr” sau „zero calorii” nu sunt o soluție pentru cei care vor să slăbească, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care precizează că utilizarea îndulcitorilor nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. În plus, nutriționiștii atenționează că aceste produse nu fac decât să te predispună veșnic la o slabă rezistență în fața dulciurilor.

Noile recomandări emise de OMS se bazează pe revizuiri sistematice ale mai multor studii și atenționează că înlocuitorii, pe lângă faptul că nu ajută la slăbit, pot avea efecte nedorite pe termen lung, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori nu ajută la controlul greutății, pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum sunt fructele sau alimente și băuturi neîndulcite”, a precizat Francesco Branca, director OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor.

Cei mai folosiți îndulcitori artificiali

Potrivit reprezentantului OMS, îndulcitorii artificiali nu au valoare nutritivă.

Noul ghid OMS se adresează tuturor persoanelor, cu excepția celor cu diabet preexistent și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați care nu sunt clasificați ca zaharuri și se găsesc în alimente și băuturi sau sunt vânduți separat pentru a fi folosiți de către consumatori.

Următorii îndulcitori artificiali sunt aprobați pentru utilizare în Statele Unite și/sau Uniunea Europeană:

•aspartam (E951) – este de 200 de ori mai dulce decât zahărul;

•acesulfam de potasiu (E950). Cunoscut și sub denumirea de acesulfam K, este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Este potrivit pentru gătit și coacere;

•sare de aspartam-acesulfam. Este de 350 de ori mai dulce decât zahărul și este obținut dintr-o combinație de aspartam și acesulfam K;

•ciclamat. Este de 50 de ori mai dulce decât zahărul și poate fi folosit pentru gătit și coacere. Cu toate acestea, a fost interzis în Statele Unite din anul 1970;

•neotam (E961) – este un îndulcitor artificial de generație nouă. Este de 13.000 de ori mai dulce decât zahărul și este potrivit pentru gătit și coacere;

•neohesperidină (E959) – este de 340 de ori mai dulce decât zahărul și este potrivit pentru gătit, coacere și amestecat cu alimente acide. Nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite;

•zaharina. Este de 700 de ori mai dulce decât zahărul;

•sucraloza – este de 600 de ori mai dulce zahărul, este potrivită pentru gătit, coacere și amestecată cu alimente acide.

Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin îndulcitori artificiali, cum ar fi pasta de dinți, cremă de piele și medicamente sau zaharurilor cu conținut scăzut de calorii, care sunt zaharuri sau derivați de zahăr care conțin calorii.

Stevia este tot un îndulcitor artificial

Cât despre stevia, Francesco Branca, director OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor, a precizat că este un îndulcitor mai nou și nu există suficiente studii în literatura de specialitate, însă e foarte probabil să acționeze la fel ca ceilalți îndulcitori.

Mulți oameni consideră că produsele cu stevia sunt mai „naturale”, deoarece sunt derivate dintr-o plantă. Însă, unii îndulcitori naturali și artificiali sunt amestecați cu zaharuri.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Clinica Cleveland din SUA a constatat că eritritolul – folosit pentru pentru a îndulci stevia – este asociat cu probleme de coagulare, accident vascular cerebral, atac de cord și moarte timpurie. Persoanele cu factori de risc preexistenți pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, aveau un risc de două ori mai crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau în sânge niveluri crescute de eritritol, arată studiul.

Cercetări pe care se bazează recomandarea OMS

Revizuirea citată de OMS are la bază 238 de studii. Au fost incluse, atât studii controlate randomizate, considerate standardul de aur al cercetării, cât și studii observaționale. Studiile observaționale pot arăta doar o asociere, nu o legătură directă între cauză și efect.

Rezultatele din studiile randomizate au scos la iveală că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr a avut un impact „scăzut” asupra reducerii greutății corporale și a aportului de calorii în comparație cu zahărul și nu a provocat nicio modificare a markerilor intermediari ai diabetului, cum ar fi glucoza și insulina, potrivit raportului.

Studiile observaționale au constatat, de asemenea, un impact scăzut asupra greutății corporale și a țesutului adipos, dar nicio modificare a aportului de calorii. Însă, aceste studii au identificat o ușoară creștere a riscului de diabet de tip 2, de hipertensiune arterială, de accident vascular cerebral, de boli de inimă și deces din cauza bolilor de inimă, se arată în raport. Un risc foarte scăzut a fost, de asemenea, observat în cazul cancerului vezicii urinare și al decesului prematur din orice cauză.

OMS a spus că recomandarea este „condițională”, deoarece legătura identificată între îndulcitori și rezultatele bolii ar putea fi influențată de caracteristicile participanților la studiu.

Asociația Internațională a Îndulcitorilora declarat că „este un deserviciu să nu recunoaștem beneficiile pentru sănătatea publică ale îndulcitorilor fără calorii și concluziile OMS se bazează, în mare parte, pe dovezi cu certitudine scăzută din studii observaționale, care prezintă un risc ridicat de cauzalitate inversă.”

Cu toate acestea, studiile observaționale care urmăresc oamenii de-a lungul timpului sunt importante, a răspuns expertul OMS Francesco Branca.

Cu ce înlocuim zahărul?

„De câte ori pacienții mei mă întreabă cu ce ar putea înlocui zahărul, ca să le fie bine din punctul de vedere al greutății dar să se bucure de același gust dulce, răspunsul meu este CU NIMIC. Pentru că gustul de dulce te va predispune veșnic la o slabă rezistență în fața dulciurilor,” a precizat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist nutriție, diabet și boli metabolice, pentru smartliving.ro.

Nutriționistul precizează că un consum frecvent de dulciuri duce la modificări ale creierului prin procesul de neuroplasticitate. Într-un fel, creierul se adaptează la stimularea constantă cu dulciuri (la fel ca și în cazul altor substanțe și comportamente excitante) și necesită doze din ce în ce mai mari pentru a genera aceeași senzație de plăcere. Pe de altă parte, există și neuroni inhibitori, care fac parte dintr-un sistem diferit și se opun „sistemului de plăcere”, controlându-ne comportamentele. Acest sistem se găsește într-o regiune a creierului responsabilă de luarea deciziilor, controlul impulsurilor și amânarea recompensei, prin eliberarea unor molecule numite GABA.

Atunci când consumăm multe dulciuri, inhibăm și acest sistem prin eliberarea de GABA, ceea ce complică și mai mult situația. Practic, ceea ce mâncăm, adică dulciurile, afectează chiar și mecanismele noastre de rezistență. Gustul dulce devine din ce în ce mai intens, iar rezistența noastră față de acesta slăbește.

„Vei ajunge să mănânci și pâine cu zahăr și sos de friptură cu zahăr și cartofi prăjiți cu înghețată, fără nicio exagerare. Dacă vrei să scapi de dependența de dulce, va trebui să dai o pauză receptorilor pentru dulce din creier, deci va trebui să eviți și zahărul, și mierea, și siropurile și melasa și îndulcitorii artificiali pentru că altfel, îți vei dori să mănânci dulciuri la infinit, chiar și după o masă copioasă, chiar și când nu îți este foame,” conchide medicul Rulxandra Pleșea.

Așadar, primul pas ca să scapi de pofta incontrolabilă de dulciuri e să le eviți: nu le mai cumperi, nu le mai ții în casă, te recompensezi cu altceva în loc de dulciuri. Al doilea pas este să ai o dietă echilibrată, bogată în nutrienți și să eviți carențele de crom, magneziu sau triptofan care întrețin dependența de dulce.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro