Sari direct la conținut

Cum se face că PSD a crescut în București de la 17% (Europarlamentare) la 32% (locale), devenind primul partid?

Contributors.ro
Mircea Kivu, Foto: Arhiva personala
Mircea Kivu, Foto: Arhiva personala

Explicația trebuie căutată (nu exclusiv) în caracteristicile celor două tipuri de alegeri.

La alegerile pentru Parlamentul European avem de-a face cu un vot preponderent politic. Alegătorii se orientează după mesajul de ansamblu al partidului, în relație cu obiectul scrutinului – Uniunea Europeană. Ori, din această perspectivă, PSD era perceput ca un partid mai degrabă euro-sceptic (să ne amintim poziția partidului față de rapoartele MCV, luările de cuvânt ale premierului Dăncilă în Parlamentul European etc.). Această percepție i-a defavorizat, evident, pe social-democrați, în raport mai ales cu alianța USR-PLUS, a cărei listă era deschisă de un ex-comisar european.

La alegerile locale, mecanismul deciziei de vot este diferit. El este centrat pe persoana candidatului la Primărie. Alegătorului îi este mai ușor să ia o decizie concretă, să aleagă o persoană, decât una abstractă, un partid. Chiar dacă acesta prezintă o listă de candidați, numele lor rămân de regulă necunoscute marii mase a electoratului. Așadar, alegătorul se decide în primul rând asupra candidatului, după care urmează decizia privind lista de consilieri. În cele mai multe cazuri, nevoia de coerență va determina alegerea partidului care dă candidatul preferat.

Chiar dacă a pierdut alegerile, Firea a fost preferată de un număr important de alegători; practic scorul obținut de ea (38%) este apropiat de cel al PSD, la Consiliul General. Câștigătorul fotoliului de Primar general, Nicușor Dan, a fost prezentat drept candidatul comun al PNL și USR PLUS. În consecință, rezultatul obținut de el (43%) este apropiat de suma voturilor primite de cele două partide (46%). Faptul că USR PLUS și-a adjudecat mai multe voturi se datorează faptului că, pentru mulți bucureșteni, Nicușor a rămas fondatorul USR.

Să adăugăm, ca explicație secundară, că, în primăvara lui 2019, PSD era la guvernare, andosând toate frustrările legate de mersul țării. Acum, nemulțumirile respective sunt decontate de PNL, ca partid de guvernământ.

Comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro