Sari direct la conținut

Sănătate sau alegeri, o falsă dilemă

Alegeri 2020, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
Alegeri 2020, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

În urmă cu o săptămână am publicat o opinie în care concluzionam că cine amână alegerile grăbește falimentul țării. De-atunci numărul de cazuri COVID a crescut, ca peste tot în Europa, iar PSD a lansat un program electoral plin de promisiuni în ce privește creșterile de pensii și salarii care ignoră cu desăvârșire realitatea bugetară. Între timp S&P a mai avertizat o dată că România, alături de Columbia își va pierde ratingul recomandat pentru investiții, dacă legea pensiilor va intra măcar o secundă în vigoare, folosind expresia de înger decăzut.

Această știre a fost cvasiignorată în massmedia, cu deosebire la TV, deși ea are o importanță crucială pentru cum va arăta economia României mulți ani după alegeri. În mod absolut ciudat, nici puterea nici opoziția nu au dezbătut ce-ar însemna o retrogradare a ratingului, iar singura explicație pe care o găsesc este aceea că o discuție deschisă despre starea finanțelor publice ar speria electoratul și ar arunca la coșul de gunoi promisiunile electorale care efectiv nu s-ar mai putea susține.

În schimb, s-a încins o amplă dezbatere asupra oportunității amânării alegerilor ca măsură de prevenție împotriva virusului, cu acuzația că alegerile parlamentare ar reprezenta un focar de infecție. Desigur că muniția pentru astfel de abordare emoțională dă pe din afară așa că în următoarele zile și săptămâni cine pariază că se va pune insistent întrebarea ce e mai important, sănătatea oamenilor sau alegerile, poate fi sigur de câștig. Aceasta este însă o falsă dilemă, nu pentru că ambele sunt importante, ci pentru că în absența alegerilor pe data de 6 decembrie, atât sănătatea în sensul strict al cuvântului, cât și cel financiar plus democrația, sunt în pericol.

O eventuală retrogradare a ratingului, care a fost spus acum în clar, va surveni dacă alegerile se amână (legea pensiilor n-ar mai putea fi la timp modificata) ar conduce la incapacitatea guvernului, oricare ar fi acela de a susține plăți esențiale, ar conduce la o depreciere severă a monedei și ar determina o ajustare necontrolată a cheltuielilor bugetare. Acest fapt, suprapus peste previzibila creștere a cazurilor COVID ar submina puternic capacitatea de răspuns a statului în ce privește criza sanitară. Cu alte cuvinte, cei care spun că trebuie ales între sănătatea oamenilor și alegerile parlamentare se înșală sau manipulează ordinar. Amânarea alegerilor amenință sănătatea oamenilor și nu invers.

Orice om cu capul pe umeri, neeconomist poate înțelege cu minim de efort că, așa cum pentru stăvilirea epidemiei este esențială păstrarea distanței fizice și găsirea unui vaccin, și pentru ca țara să nu intre în faliment trebuie luate măsuri de restructurare a cheltuielilor și veniturilor fiscale în 2021. Acestea nu au cum să fie implementate în lipsa unui buget care să confere încredere agențiiilor de rating, investitorilor și Comisiei Europene, mai ales acesteia din urmă de unde vine salvarea financiară. Acest buget trebuie asumat de un parlament cu deplină legitimitate. Și-atunci, democratic, infectați și sănătoși deopotrivă ne vom alege soarta.

Cu Covid, dar încă solvabili, sau cu Covid dar în faliment. Simplu.

N.Red. Daniel Oanta este expert principal in cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Opiniile sale nu reprezinta pozitia BNR sau a redactiei

ARHIVĂ COMENTARII
liviu_ • 2020-10-09 15:18:51
e vorba nu numai de sanatate ci si de viitorul tarii! pana in martie cu psd inseamna 2 lucruri CATASTROFALE: 1 - bugetul facut de psd... stiind ca apraope sigur pierd 2 - marirea pensiilor inca odata ca oricum daca pierd, lasa dezastrul pe urmatorii (pnl si usr cel mai probaibl), daca o sa castige o sa zica "greaua mostenire" si gata... alegerile NU TREBUIE AMANATE !!!
1 9
maiorulmura • 2020-10-09 15:19:21
...ca sa "nu-i reprezinti pozitia"?
7 2
liviu_ • 2020-10-09 15:43:42
cand vine una si prezinta ARGUNENTE, nu trebuie crezuta tu esti mult mai credibil care doar critici si ai argumente 0 (ZERO)
1 3
Atoatestiutorul • 2020-10-09 15:22:46
Atata vreme cat inchizi scoli, biserici si alte locuri in care oamenii se aduna in acelasi mod ca la votare (respectand s(sau nu norme) atunci problema nu e falsa. Ca devine pentru unii muma si pentru unii ciuma. Cine decide ce e mai important in viata cuiva? Votul sau Doamne Doamne...
5 1
liviu_ • 2020-10-09 15:45:21
omul poate trai fara biserica... omul poate trai si cu invatamant online. omul poate trai si fara restaurante si baruri omul nu prea poate trai (poate dar MULT mai naspa) cu tara in faliment! amanarea votului poate baga tara in faliment! daca tara intra in faliment si sistemu medical (asa prost cum e) se duce dracu! e suficient de clar?!
1 3
liviu_ • 2020-10-09 15:48:20
dar nikul nu iti ofera cunostinte... oameni buni veniti cu contraargumente CREDIBILE la ce spune si lumea o sa va asculte... nu cu "nu cred ca x sau y" acolo scrie cu totul altceva decat spui tu! explica te rog d c crezi ca ea nu are dreptate! si nu vreau "argumente" anteniste! tu efectiv "raspunzi" la altceva decat scrie in articol. in articol scrie ca daca se amana alegerile tara intra in faliment! nu contesta nimeni ca nu e un risc si la vot... dar daca ai fost la vot ti-ai fi dat seama ca e mai mic decat la biserica si restul pentru ca la vot exista paza si exista oameni care iti spun sa pastrezi distanta, iti dau cu dezinfectant pe maini etc!
0 3
liviu_ • 2020-10-09 16:02:40
viata o decide banul... daca nu ai bani pt medicamente oamenii mor... simple as that! daca tara asta intra in faliment suntem toti MANCATI !!! si bolnavi si sanatosi => vezi grecia! daca votu era in mai-iunie se mai putea amana, fiind in decembrie, amanarea 3 luni (anul urmator) e un dezastru!
0 3
adi_69 • 2020-10-09 15:55:54
"dacă legea pensiilor va intra măcar o secundă în vigoare" Bai frate, daca tot ne frasuim cu statul de drept, orice lege promulgata se respecta! Si sa nu-si faca nimeni iluzii, pentru perioada cat aceasta lege (oricat de proasta e ea) nu se aplica, pensionarii vor castiga in instanta.
2 1
bogdan1477 • 2020-10-09 19:54:33
Ideea e ca legea aia sa nu ajunga sa se promulge pana la alegeri. Altfel, la deficit de 8-9% cat o fi anul asta din cazua covidului, daca mai adaugam inca cuteva procente de la cretinatatea asta cu marirea pensiilor cu 40%, faliment scrie pe noi. Sau alternativ si inflatie de 20-30%. Si in plus, vad ca nu te scandalizeaza deloc marirea asta de-a valma cu 40%. Adica prostimea, aia cu 1000 de lei pensia primeste un praf in ochi de 400 de lei, iar smecherimea, aia cu pensii de 20-30.000 de lei, mai baga inca 8-12.000 in buzunar. Macar de crestea pensia minima, sau pana la un plafon rezonabil, si tot puteai zice ca e o masura sociala. ...
0 1
INTERVIURILE HotNews.ro