Sari direct la conținut

VIDEO Noi explozii în Donețk sâmbătă seara / Aproape 2.000 de încălcări ale armistițiului înregistrate sâmbătă – surse / Zelenski cere un calendar clar de aderare la NATO și propune o întâlnire cu Putin

HotNews.ro
soldati rusi si sisteme S-400 Triumf, Foto: Profimedia Images
soldati rusi si sisteme S-400 Triumf, Foto: Profimedia Images

Lideri occidentali în frunte cu vicepreședintele SUA Kamala Harris s-au reunit la Munchen, în timp ce Vladimir Putin a coordonat sâmbătă manevre nucleare. Președintele ucrainean i-a îndemnat pe occidentali să renunţe la politica ”de împăciuire” faţă de Moscova şi să-şi sporească ajutorul militar în favoarea Kievului, pentru că Ucraina este ‘scutul Europei’ în faţa armatei ruse. Nu în ultimul rând, Zelenski a cerut un calendar clar de aderare a țării sale la NATO, dar a propus și o întâlnire cu Putin, într-o nouă zi în care separatiștii ruși au încălcat acordul de încetare a focului, iar doi soldați ucraineni au fost uciși.

Principalele evoluții de la granița de est a Ucrainei, LIVETEXT

00.15: VIDEO Retorica separatistă și teama de o operațiune tip ”steag fals” alimentează tensiunile în Ucraina / Separatiștii spun că au arestat un spion ucrainean

23.50: „Toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac total” asupra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat sâmbătă de postul german ARD, relatează AFP.

„Suntem cu toţii de acord că riscul unui atac este foarte ridicat”, a adăugat Jens Stoltenberg.

23.16: Mai multe explozii au putut fi auzite sâmbătă târziu și duminică dimineața în centrul orașului Donețk, a declarat un reporter Reuters.

Originea exploziilor nu este clară. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea autorităților separatiste sau de la Kiev.

23.15: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că a avut o conversație telefonică „urgentă” cu președintele francez Emmanuel Macron și a discutat posibile modalități de detensionare imediată și de soluționare politico-diplomatică în estul Ucrainei.

Ucraina a raportat recent o creștere a încălcărilor de încetare a focului de către separatiștii susținuți de Rusia, iar aliații occidentali ai Kievului sunt îngrijorați de faptul că Rusia este gata să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei. Rusia neagă orice plan de a ataca vecinul său.

„(Eu) am informat despre agravarea din prima linie, pierderile noastre, bombardamente”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

23.10: OSCE a înregistrat aproape 2.000 de încălcări ale armistițiului sâmbătă, spune o sursă diplomatică citată de Reuters.

22.45:VIDEO Jurnaliști, aflați sub tirurile de artilerie alături de ministrul ucrainean de Interne, pe frontul din estul Ucrainei

22.00: Observatorii OSCE au înregistrat, în 24 de ore, peste 1.500 de încălcări ale armistițiului care ar trebui să fie în vigoare pe frontul din estul Ucrainei au anunțat ei într-un comunicat, un record în acest an, relatează AFP.

De joi seară până vineri seara, observatorii au înregistrat 591 de încălcări în regiunea Donețk și 975 în regiunea Lugansk.

21.50: Ucraina a primit mitraliere, echipamente de supraveghere și puști ca parte a unui pachet de asistență militară canadian, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

21.20: Cum arată dezinformarea și povestea plăcuței de înmatriculare a mașinii explodate vineri în Donețk

20.35:Încercarea mediatorilor internaționali de a convoca o întâlnire a reprezentanților ucraineni și ruși cu privire la deteriorarea situației din estul Ucrainei a eșuat sâmbătă,după ce delegația rusă nu s-a prezentat, relatează CNN.

20.00: VIDEO Haz de necaz. Gluma președintelui ucrainean care a stârnit râsete la Munchen în toiul tensiunilor cu Rusia

19.40: Polonia este pregătită să furnizeze Kievului arme defensive suplimentare, a declarat sâmbătă prim-ministrul Mateusz Morawiecki, relatează Reuters.

„Suntem gata să furnizăm arme defensive suplimentare… arme care urmează să fie folosite pentru a apăra teritoriul (Ucrainei), apărarea orașelor, a apăra oamenii, locurile în care se află împotriva agresiunilor armatei ruse”, a spus Morawiecki în timpul unei conferință de presă televizată la München.

19.05: Rusia ar fi făcut liste cu cei care ar urma să fie arestați sau lichidați în cazul invaziei (presă)

18.15: NATO anunţă că şi-a retras personalul de la Kiev

17.50:

Ucraina a făcut publice dimineață înregistrări video care arată bombardamentele de dimineață de la punctul de trecere Șceastea la nord de orașul Luhansk controlat de rebeli.

Filmarea a fost făcută la ora locală 11.30.

Ministerul de Externe de la Kiev a declarat că Rusia vizează un convoi umanitar de la biroul comisarului ONU pentru refugiați, în timp ce se întorcea de pe teritoriul controlat de separatiști.

17.45: Un al doilea soldat ucrainean a fost ucis sâmbătă pe frontul din estul Ucrainei (Armată), scrie AFP.

Acestea sunt primele decese în rândul militarilor ucraineni de mai bine de o lună. Patru soldați au fost, de asemenea, răniți și internați în spital, a spus armata într-un comunicat, acuzând separatiștii că au comis 70 de încălcări ale armistițiului care se presupune că ar fi în vigoare.

17.33: Obuze au explodat, sâmbătă, în apropierea ministrului ucrainean de Interne, Denis Monastirski, în timpul unei deplasări a acestuia pe linia de front din estul ţării, relatează AFP, potrivit News.ro.

Incidentul, care nu s-a soldat cu răniţi, a avut loc în apropierea localităţii Novoluhanske pe linia de front cu separatiştii susţinuţi de Rusia, unde mai mulţi responsabili ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor fără precedent cu Moscova.

17.27: Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, propune o întâlnire cu Putin, relatează AFP.

”Nu știu ce vrea președintele Federației Ruse vrea, așa că propun să mă întâlnesc cu el”, a spus Zelenski.

17.20: Uniunea Europeană a livrat Ucrainei echipamente medicale de urgență în urma unei cereri din partea Kievului pe fondul escaladării crizei cu Rusia, a anunțat sâmbătă Comisia Europeană.

Până acum, ajutorul de urgență a venit din Franța, România, Slovenia, Irlanda și Austria, a spus Comisia.

17.16: Franța recomandă cetățenilor săi să părăsească Ucraina acum și face apel la cei care se află în zonele cele mai expuse din estul țării să plece „fără întârziere”.

„Se recomandă tuturor cetățenilor francezi a căror ședere în Ucraina nu are niciun motiv întemeiat să părăsească țara”, subliniază diplomația franceză în sfaturile sale de călătorie actualizate sâmbătă.

Cei care se află „în regiunile Harkov, Lugansk și Donețk”, precum și în regiunea Dnipro sunt „chemați să „părăsească fără întârziere aceste zone”, adaugă ea.

17.13: Ucraina cere un calendar „clar” pentru aderarea la NATO, a spus președintele ucrainean ucrainean Volodimir Zelenski la München, subliind că țara sa este „scutul Europei” împotriva armatei ruse.

Volodimir Zelenski la Conferința de la Munchen / Sursă foto: EyePress via AFP / Profimedia Images

Ucraina este ”scutul Europei” în faţa armatei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski la Munchen, îndemnându-i pe occidentali să renunţe la politica ‘de împăciuire’ faţă de Moscova şi să-şi sporească ajutorul militar în favoarea Kievului, transmite AFP.

”Apreciem orice ajutor, dar toată lumea trebuie să înţeleagă: acestea nu sunt contribuţii de caritate pe care Ucraina trebuie să le ceară (…) Este contribuţia voastră la securitatea Europei şi a lumii. Unde Ucraina este scut de opt ani’, a declarat Zelenski la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

El a făcut referire la conflictul armat din estul Ucrainei cu separatiştii susţinuţi de Moscova, început în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, şi care continuă şi astăzi. Conflictul a făcut până acum peste 14.000 de morţi şi 1,5 milioane de refugiaţi.

Zelenski a spus că apreciază ‘orice ajutor’, fie că sunt ‘sute de unităţi de arme moderne sau 5.000 de căşti’ promise de guvernul german, care refuză să livreze arme Kievului, atrăgându-şi critici în Ucraina.

”De opt ani, Ucraina a fost un scut. De opt ani, Ucraina reţine una din cele mai mari armate din lume care este masată la frontierele noastre, nu la cele” ale Uniunii Europene, a declarat Zelenski la conferinţa de la Munchen.

16.55: Ministerul de Externe din Germania le-a cerut cetăţenilor germani să părăsească imediat Ucraina, în contextul temerilor cu privire la invadarea ţării de către Rusia, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

“S-au emis avertismente de evitare a călătoriilor către Ucraina. Cetăţenilor germani li se cere să părăsească ţara acum”, se arată într-un comunicat al ministerului.

16.39: Compania aeriană germană Lufthansa a anunțat că își suspendă zborurile către și dinspre orașele ucrainene Kiev și Odesa, începând de luni până la finalul lunii februarie, pe fondul temerilor tot mai mari de o posibilă invazie rusă.

Compania va efectua ultimele zboruri către aceste orașe în weekend, înainte de a suspenda zborurile de luni până la sfârșitul lunii, a spus purtătorul de cuvânt. Va continua să zboare către orașul Liovv din vestul Ucrainei.

16.15: Estonia a cerut Statelor Unite să trimită avioane de luptă în statele baltice, pe fondul îngrijorării că Rusia ar putea pregăti un atac asupra Ucrainei care ar duce la o confruntare cu regiunea baltică, a declarat sâmbătă ministrul apărării al țării.

„Există posibilitatea ca, dacă Ucraina va cădea, statele baltice să fie următoarele”, a declarat ministrul eston Kalle Laanet pentru Reuters într-un interviu după întâlnirea cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în capitala Lituaniei, Vilnius.

16.10: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a părut să compare sâmbătă armata Rusiei cu un șarpe care se desfășura și se pregătește să lovească Ucraina după o masivă acumulare militară care a aprins cea mai mare criză Est-Vest de la Războiul Rece.

Austin a spus că este de acord cu evaluarea președintelui Joe Biden de vineri, potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a organiza o nouă invazie a Ucrainei.

„Se desfășoară și acum sunt gata să lovească”, a declarat Austin într-o conferință de presă în capitala Lituaniei, Vilnius, înaintea discuțiilor cu lideri din ce în ce mai îngrijorați din Marea Baltică.

16.01: Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a implicat al doilea obuz, scrie TASS, citând autoritățile locale, relatează Reuters.

16.00: Armata ucraineană a declarat sâmbătă că mercenari au sosit în estul Ucrainei controlat de separatişti pentru a organiza provocări în colaborare cu serviciile speciale ale Rusiei.

„Scopul acestor provocări va fi, desigur, acela de a acuza Ucraina de escaladare”, a spus armata într-un comunicat.

15.45: Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat sâmbătă că afirmațiile separatiștilor ucraineni din ultimele 24 de ore par să urmeze scenariul cu steag fals pe care mulți l-au prezis, avertizând că acest lucru nu trebuie să devină o justificare pentru război.

Ucraina nu a făcut nimic pentru a justifica evacuările ordonate în zonele separatiste, a spus Baerbock.

15.30: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a spus, sâmbătă, la telefon ministrului de externe al Franței că ignorarea cerințelor Moscovei în materie de securitate este dăunătoare pentru stabilitatea în Europa și în alte părți.

Acesta i-a spus lui Jean-Yves Le Drian că toate țările ar trebui să își respecte angajamentele de a asigura principiul „securității egale și indivizibile”.

„Ignorarea drepturilor legitime ale Rusiei în acest domeniu afectează negativ stabilitatea nu numai pe continentul european, ci și în lume”, se arată într-un comunicat.

La rândul său, Le Drian a spus că dialogul este încă posibil și că Franța s-a angajat să lucreze pentru el, dar depinde de Rusia să facă această alegere

15. 32 Stoltenberg: Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO

15.20: Un al doilea obuz explodat a fost găsit pe teritoriul Rusiei în apropiere de granița cu Ucraina, au relatat sâmbătă agențiile de presă Interfax și RIA, citând o sursă anonimă.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat anterior că a ordonat deschiderea unei anchete în urma informațiilor din presa rusă conform cărora un obuz ucrainean a explodat în regiunea rusă Rostov, la aproximativ 1 km de graniță.

15.03: Ucraina „se pregătește pentru toate scenariile posibile”, a declarat sâmbătă șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, în timp ce Statele Unite declară că sunt convinse că Rusia dorește să invadeze Ucraina în mod iminent, relatează AFP.

„Ne pregătim pentru toate scenariile posibile”, a lansat ministrul ucrainean la München, jurnaliştilor care l-au chestionat cu privire la ultimele afirmaţii ale lui Joe Biden, care s-a declarat convins de o invazie iminentă a Ucrainei de către Rusia.

14.22 Manevrele militare conduse de Vladimir Putin s-au încheiat, după aproximativ o oră, președinția transmițând că ”obiectivele prevăzute pentru exerciţiile forţelor de descurajare strategică au fost atinse pe deplin, toate rachetele şi-au atins ţintele fixate”.

14.06 Ucraina nu va răspunde provocărilor din regiunea estică Donbas și va căuta stabilirea păcii exclusiv pe calea diplomației, a declarat președintele ucraineanVolodimir Zelenski, care a ajuns la Conferința pentru Securitate de la Munchen.

13.21 Președintele rus Vladimir Putin a lansat sâmbătă, din centrul de comandă de la Kremlin, exercițiile militare strategice, care includ simularea unui atac nuclear pentru a testa capacitatea de reacție a forțelor rusești.

La exerciții participă forțele balistice, aeriene și maritime, iar alături de Putin se află liderul Belarus Aleksander Lukașenko care este la Moscova de vineri. (Reuters)

13.11 Autoritățile din Rusia au dispus anchetă în cazul obzului care a explodat sâmbătă dimineața pe teritoriul său, în regiunea Rostov, la 1 kilomteru distanță de granița cu Ucraina. (Reuters) Amintim că atât ministerul ucrainean al apărării, cât și cancelariile occidentale au avertizat asupra așa-numitelor ”steaguri false”, ca pretext pentru agresiunile Moscovei.

12.46 Vicepreședintele SUA Kamala Harris se adresează delegaților la Conferința de securitate de la Munchen. Fundamentele securității Europei sunt din nou amenințate, a spus ea, făcând trimitere la cel mai grav conflict de la Războiul Rece încoace. ”Granițele niciunui stat nu pot fi schimbate cu forța”, a mai declarat ea.

SUA consideră ”sacrosant” articolul 5 al Tratatului NATO, a mai transmis vicepreședintele SUA, articol care vizează solidaritatea în cazul unui atac asupra unui stat aliat.

Kamala Harris a amintit și măsurile de întărire a Flancului Estic, invocând explicit trimiterea de trupe în România.

Kamala Harris a reafirmat că aliații au pregătit sancțiuni economice fără precedent, precizând că vor fi vizate instituții financiare rusești și industriile cheie.

12.35 Ministerul ucrainean al apărării a avertizat sâmbătă că este probabil ca tot mai multe explozii să fie raportate în zonele controlate de separatiștii proruși de la granița de est, în condițiile în care rușii construiesc false pretexte pentru a justifica un atac.

12.29 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, la Conferința de la Munchen, că liderii occidentali sunt gata să facă tot posibilul din punct de vedere diplomatic și sunt pregătiți să negocieze, însă fără ”naivități”.

12.15 Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor. Anterior, RIA Novosti susținea că un obuz a explodat în regiune, la un kilomteru distanță de granița cu Ucraina, precizând însă că nimeni nu a fost rănit.

Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, oficialii ruși au susținut că sâmbătă dimineața ar fi ajuns în Rostov în jur de 1.600 de persoane din Donbas, ca parte a mișcărilor de evacuare a civililor.

Liderii occidentali au avertizat în repetate rânduri că Rusia ar putea înscena o nouă criză la graniță ca pretext pentru un atac.

11.12 În contextul participării la Conferința de Securitate de la Munchen, premierul britanic Boris Johnson a făcut un nou apel la o soluție diplomatică pentru a evita vărsarea de sânge și a avertizat, din nou, asupra prețului pe care Moscova îl va plăti în cazul unui atac.

11.02 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, la Munchen, că riscul unui conflict declanșat de Rusia este extrem de ridicat, dar și-a reafirmat disponibilitatea de dialog cu Moscova.

Conferința pentru Securitate de la Munchen LIVE

10.53 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că în cazul în care Rusia sistează complet livrarea de gaze naturale, europenii sunt în siguranță pentru această iarnă. Ea a mai reafirmat că Moscova va risca sancțiuni economice serioase în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Șefa executivului european a mai spus că acțiunile Moscovei ar putea costa viitorul prosper al Rusiei.

10.49 Mai multe explozii au putut fi auzite sâmbătă dimineața în nordul regiunii separatiste Donețk, cauza acestor explozii fiind încă neclară, potrivit Reuters, care mai transmite că incidentele nu au fost comentate nici de Kiev, nici de liderii separatiștilor proruși.

10.13 Presa rusă susține că un obuz ar fi explodat pe teritoriul Rusiei, în districtul Tarasovski din regiunea Rostov. Potrivit Ria Novosti, explozia s-ar fi produs la un kilometru distanță de granița cu Ucraina și nimeni nu a fost rănit.

10.00 Un soldat ucrainean a fost ucis în bombardamentele de sâmbătă dimineața lansate de separatișii proruși, a anunțat Kievul, în contextul tensiunilor tot mai mari de la granița de est. (Reuters). Armata Ucrainei a actualizat și datele privind violarea armistițiului, precizând că bilanțul a ajuns la 19 incidente.

09.39 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski NU și-a anulat programul oficial și va merge în Germania pentru a participa la Conferința de Securitate de la Munchen, potrivit unei declarații oficiale citate de Reuters. Zelenski se va întâlni cu vicepreședintele american Kamala Harris, urmând ca cei doi să lanseze un nou apel către Rusia să se retragă de la graniță.

09.32 Kremlinul a confirmat că președintele rus Vladimir Putin va avea duminică o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron.

09.18 Un anunț similiar de mobilizare generală a fost făcut la scurt timp și de liderul separatiștilor din Lugansk, relatează Reuters.

Leonid Pasechnik a semnat și un așa-zis decret în acest sens, după ce vineri ar fi dispus evacuarea civililor.

Autoritățile separatiste au anunțat vineri evacuarea a 700.000 de oameni, invocând drept pretext un atac al Ucrainei.

Reuters precizează că mai puțin de 7.000 de oameni au fost evacuați din Donețk în cursul dimineții de sâmbătă.

8.58Liderul republicii autoproclamate Doneţk din estul Ucrainei a anunţat sâmbătă mobilizarea generală

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Anunţul a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

08.48 Armata ucraineană a anunțat că a înregistrat sâmbătă dimineața 12 încălcări ale acordului de încetare a focului în regiunile separatiste din estul țării, după ce cu o zi înainte au fost semnalate 66 de incidente, transmite Reuters. Informațiile au fost publicate pe pagina de Facebook a armatei.

Separatiștii proruși au deschis focul în nu mai puțin de 20 de locații, utilizând artileria grea (ceea ce reprezintă o încălcare a acordurilor de la Minsk).

Încă nu este clar dacă președintele Ucrainei Volodimir Zelenski își va continua sâmbătă agenda și va merge la Conferința de securitate de la Munchen, în contextul în care oficialii americani și-au exprimat temerile că plecarea sa în acest moment ar fi riscantă și ar oferi oportunitatea pentru Rusia să speculeze că a fugit din țară. Zelenski ar urma să se întâlnească în Germania cu vicepreședintele american Kamala Harris și alți lideri occidentali prezenți la eveniment, amintește The Guardian.

Vineri noaptea, întrebat în legătură cu acest aspect, președintele american Joe Biden a spus că decizia îi aparține, adăugând că ”în căutarea unei soluții diplomatice, ar putea fi înțelept” ca Zelenski să nu părăsească Ucraina. Potrivit presei internaționale, Zelenski nu a luat încă o decizie.

Conferința de securitate de la Munchen a fost fondată în 1963 ca modalitate a liderilor occidentali de a discuta cele mai presante subiecte de securitate de pe scena internațională. Rusia a anunțat că nu va participa la eveniment, pentru prima oară din 1999.

În tot acest context tensionat, Vladimir Putin va superviza exercițiile militare ale forțelor rusești, în cursul zilei de sâmbătă, inclusiv lansarea de rachete balistice și de croazieră menite să simuleze un atac nuclear. El va fi însoțit de președintele Belarus Aleksander Lukașenko. Amintim că o parte din soldații ruși sunt mobilizați în Belarus.

Ambasadorul american la OSCE declara vineri că din estimările SUA, între 169.000 și 190.000 de soldați ruși sunt comasați la granița cu Ucraina, cea mai mare mobilizare de trupe de la Războiul rece.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro