Sari direct la conținut

VIDEO Comisia de la Venetia asteapta pana la finalul lunii proiectul de revizuire a Constitutiei. Crin Antonescu: Calendarul revizuirii va fi rediscutat in USL, vom comunica Comisiei amanarea intervenita

HotNews.ro

Comisia de la Venetia asteapta pana la finalul lunii septembrie ca proiectul de Constitutie sa-i fie inaintat spre analiza, dupa ce partea romana i-a cerut sa nu studieze varianta initiala dorind mai mult timp pentru noi modificari, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al institutiei. Presedintele PNL si al Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, spune la randul sau ca la nivelul USL se va discuta din nou calendarul revizuirii Constitutiei, iar Comisiei de la Venetia se va comunica faptul ca a intervenit o amanare de calendar asupra procedurii modificarii legii fundamentale.

Agentia Mediafax a solicitat Comisiei de la Venetia sa precizeze in ce masura va putea pune la dispozitia autoritatilor de la Bucuresti un punct de vedere asupra proiectului de revizuire a Constitutiei in luna octombrie, cum anuntasera liderii USL. „In urma vizitei reprezentantilor Comisiei de la Venetia la Bucuresti, in iulie, s-a stabilit ca autoritatile romane sa prezinte o noua varianta de revizuire a Constitutiei inainte de sfarsitul lunii septembrie. Comisia de la Venetia, tin sa subliniez, a dorit sa studieze varianta existenta in luna iulie, dar Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a cerut mai mult timp pentru modificari. Suntem inca in asteptarea acestui proiect”, a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei de la Venetia, Tatiana Mychelova.

De la momentul adoptarii in Comisia de revizuire a Constitutiei a proiectului de modificare a legii fundamentale, activitatea acestui for a fost suspendata.

„Intr-adevar, atunci cand a avut loc o intalnire preliminara cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia, la incheierea lucrarilor pe proiectul de modificare a Constitutiei in comisia parlamentara noi am convenit cu dansii termenul de final de septembrie pentru forma definitiva avand in minte calendarul pe care ni-l propusesem la acea data si care presupunea abordarea imediat dupa reluarea sesiunii parlamentare, in Senat, a acestui proiect”, a declarat Crin Antonescu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/70a6e2630eac65824a2b6231af9749d6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Liderul PNL a mentionat ca nu a fost luata in calcul la momentul respectiv modificarea de calendar „impusa de decizia Curtii Constitutionale”. „Din acest motiv noi am calculat finalul lunii septembrie pentru a avea avizul oficial al Comisiei de la Venetia, in ideea ca dupa aceea se discuta si in cealalta camera si pana la sfarsitul anului avea loc si referendumul. Survenind modificarea impusa de decizia Curtii Constitutionale, proiectul nu a mai ramas in prioritate pe agenda Senatului si in sensul acesta vom comunica si Comisiei de la Venetia ca termenul se prelungeste si ca in momentul in care va fi discutat intr-o camera, forma respectiva va fi supusa examenului acestei Comisii”, a precizat Antonescu.

El a mai fost intrebat daca estimeaza o perioada de timp in care discutia pe revizuirea Constitutiei va fi reluata la nivelul Senatului. „E o discutie de purtat si in coalitie, Senatul poate sa abordeze oricand acest subiect, numai ca trebuie sa ne inscriem intr-un calendar. Asteptam si promulgarea legii referendumului pentru a putea calcula si decide momentul cand acest referendum se face – in asa fel incat sa fie vorba de cel putin un an de la promulgarea legii – si atunci vom stabili in functie si de aceasta data si discutia si adoptarea in Parlament. Pentru ca, pe de alta parte din momentul in care modificarea Constitutiei este votata in Parlament, avem un termen limita la care trebuie supus referendumul. In sensul acesta intr-o singura camera se poate discuta oricand, dar in cea de-a doua camera trebuie calculat termenul de discutare pentru ca dupa aceea sa putem intra in convocarea referendumului”, a mai declarat Antonescu.

Initiativa de modificare a Constitutiei a fost transmisa Consiliului Legislativ, care a prezentat la inceputul lunii iulie un aviz cu o serie de observatii aduse proiectului. Ulterior, propunerea de revizuire impreuna cu avizul Consiliului Legislativ urma sa intre in dezbaterea comisiei parlamentare, iar forma finala sa fie transmisa spre analiza Curtii Constitutionale.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, declara in debutul sesiunii parlamentare de toamna, pe 2 septembrie, ca una dintre prioritatile legislative importante ale acestei Camere este adoptarea „cel tarziu in luna decembrie” a propunerii legislative privind revizuirea Constitutiei. Antonescu mentiona ca in actuala sesiune parlamentara Comisia speciala comuna a celor doua Camere ale Parlamentului referitoare la revizuirea Constitutiei isi va continua activitatea pentru a elabora, in baza observatiilor emise de Consiliul Legislativ, forma definitiva a propunerii de revizuire a Constitutiei, care, potrivit normelor procedurale constitutionale, va fi transmisa Curtii Constitutionale in vederea avizarii. „In ceea ce priveste proiectul de modificare a Constitutiei, el ramane pe agenda, el ramane subiect de discutie. Avem in octombrie opinia finalizata si oficiala a Comisiei de la Venetia”, mai afirma Antonescu.

Premierul Victor Ponta declara pe 30 august, in debutul unui BPN reunit la Mamaia, ca proiectul Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta o reforma de care era nevoie a sistemului politic si constitutional, iar Comisia de la Venetia isi va prezenta punctul de vedere in aceasta toamna pe proiectul de revizuire.

„Din punctul meu de vedere, modul in care s-au finalizat lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei reprezinta intr-adevar o reforma de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contitutional, si in aceasta toamna o sa primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Venetia, de la partenerii internationali in asa fel incat anul viitor, in orice moment, putem sa mergem la referendum pentru modificarea Constitutiei”, a spus Ponta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro