Parlamentul a adoptat legea bugetului de stat pentru 2018
Parlamentul, reunit in sedinta comuna, a adoptat vineri cu 255 de voturi „pentru” si 95 de voturi „impotriva” legea bugetului de stat pentru anul 2018, transmite News.ro. Fata de proiectul aprobat initial de Guvern, Parlamentul a suplimentat bugetele mai multor institutii. Cea mai mare suma, 350 de milioane de lei, a fost transferata fondului de rezerva al Guvernului, iar banii au fost luati din bugetul alocat pentru contributia Romaniei la Uniunea Europeana.
„Vreau sa va multumesc tuturor pentru votul de astazi si pentru increderea pe care ne-o acordati noua, Guvernului, si pentru increderea pe care o aveti in noi, in toti. Impreuna cu Parlamentul, vom aplica acest buget, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara”, a declarat premierul Mihai Tudose, in plenul Parlamentului.
Totodata, seful Executivului a multumit colegilor sai pentru eforturile depuse in aceste doua saptamani.
„Vreau sa le multumesc si celor care au depus amendamente corecte, normale, de bun simt. Le vom avea in vedere, daca pe parcursul anului viitor vom avea resurse suplimentare pentru a le implementa”, a mai spus Tudose.
Vezi aici raportul comisiilor de buget, finante plus anexele
Au fost acordate 60 de milioane de lei in plus Secretariatului General al Guvernului pentru finantarea cultelor religioase si alte 5 milioane pentru minoritati, potrivit News.ro.
De asemenea, Ministerul Culturii a primit in plus 8 milioane de lei pentru construirea monumentului Unirii de la Alba Iulia.
Tot 10 milioane de lei in plus a primit si Ministerul Energiei pentru un program de cercetare in domeniul nuclear.
Radioul public a primit 3 milioane de lei in plus fata de ce daduse Guvernul initial.
Tot cu 3 milioane de lei a fost majorat si bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.
Nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala a primit 2 milioane de lei in plus fata de varianta aprobata initial de Guvern.
In schimb, plenul reunit al Parlamentului a respins, luni, amendamentul adoptat vineri in Comisiile de buget-finante privind cresterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care merg la bugetele locale.
Amendamenul adoptat initial in comisii stabilea ca: ¬In anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 si art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe venit, cu exceptia impozitului din venituri din pensii, estimat a fi incasat la bugetul de stat se repartizeaza la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale astfel: a) 18% la bugetul local al judetului; b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit; c) 15,2% intr-un cont distinct, deschis pe seama directiei generale regionale a finantelor publice/administratiei judetene a finantelor publice, la trezoreria municipiului resedinta de judet¬.
Amendamentul a fost depus de catre senatorul PSD Eugen Teodorovici, PNL, USR, PMP si UDMR, dar a fost respins luni in plenul Parlamentului cu 105 voturi ¬pentru¬ si 119 voturi ¬impotriva¬.
In priiectul de buget trimis Parlamentului, Guvernul a estimat o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, pana la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm in scadere fata de estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru acest an, de 6,1%.
Proiectul de buget pentru 2018 a fost construit pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.
In proiectul de buget au fost prevazute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanta pentru toti salariatii din sistemul public, cresterea salariului minim si mediu net in intreaga economie (public si privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% si a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului. Legat de persoanele cu dizabilitati, bugetul prevede cresterea indemnizatiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.
In acelasi timp, in buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat care vor demara anul viitor.
Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 au fost estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le inregistreaza contributiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii si impozit pe venit cu 2,3% din PIB.
Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 au fost estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezinta 34,6% din PIB.
Totodata, cheltuielile de personal au fost estimate la 81,2 miliarde lei, o crestere de 11,6 miliarde lei fata de anul 2017, pe fondul aplicarii Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistenta sociala ajung in 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB.
Cheltuielile cu bunurile si serviciile vor fi in anul 2018 – 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), in timp ce cheltuielile cu datoria publica sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului. Cheltuielile cu investitiile in anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), in crestere cu 13 miliarde lei fata de anul 2017, potrivit estimarilor Guvernului.
viewscnt