Sari direct la conținut

Florin Iordache spune ca procedurile de numire si revocare a procurorilor-sefi vor ramane neschimbate

HotNews.ro

Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei, Florin Iordache, a declarat vineri ca nu se vor relua discutiile asupra procedurilor de numire si revocare din functie a procurorului general si procurorilor-sefi ai DNA si DIICOT. „Este o prevedere constitutionala, noi o sa le discutam pe cele declarate neconstitutionale. Daca sunt constitutionale, de ce sa le modificam?”, a afirmat Iordache, pentru Agerpres.

El a adaugat ca, cel mai probabil, saptamana viitoare comisia isi va relua activitatea, imediat dupa ce apare motivarea Curtii Constitutionale privind decizia referitoare la modificarile Legii 317/2004.

Iordache a declarat joi ca se va tine cont de decizia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste numirea presedintelui si a vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ca lucrurile stau diferit in ceea ce priveste numirea si revocarea procurorilor de rang inalt.

„In decizia Curtii se spune ca nu era neconstitutional ca presedintele sa fie scos din procedura de numire a procurorilor de rang inalt, ma refer la procurorul general si la procurorii-sefi, astfel incat demersul trebuie inceput de la Ministerul Justitiei, iar procedura de numire sa se finalizeze la CSM, la sectia de procurori. Dar spune mai departe in motivare ca nu este neconstitutional ceea ce am stabilit noi, i-am dat niste prerogative presedintelui mai mult decat trebuia, dar asta nu inseamna ca ceea ce am stabilit noi este neconstitutional. Cand vom discuta la comisie, fara indoiala, vom asculta si ne vom uita pe motivarea hotararii CCR, dar vom tine cont de toate cele trei motivari, pentru ca trebuie sa corelam cele trei legi”, a precizat el.

Comisia speciala a decis la finalul anului trecut ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectie ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro