Sari direct la conținut

Deputatul USR din Comisia parlamentară SRI a cerut CSM să se pronunțe dacă protocolul între SRI și Parchetul General a afectat independența justiției

HotNews.ro

Deputatul USR Lucian Stanciu-Vizitei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să se pronunțe asupra protocolului semnat între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații, pentru a evalua dacă există ”elemente nelegale sau daca a afectat independența justiției”, potrivit unui comunicat transmis presei.

“Am citit cu atenție protocolul semnat între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații și felicit cele două instituții pentru transparența de care au dat dovadă. Din păcate, protocolul dintre cele două instituții este folosit în scopuri politice, fie de adversari ai Direcției Naționale Anticorupție, fie de adversari ai Serviciului Român de Informații. Tocmai de aceea, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să se propunțe asupra acestui protocol, daca contine elemente nelegale sau daca a afectat independenta justitiei. Consider că orice interpretare din spațiul public ce aparține politicienilor interesați într-un fel sau altul în acest proces reprezintă o potențială amenințare la adresa stabilității sistemului judiciar și la adresa sistemului de securitate națională”, a declarat Viziteu, citat în comunicat.

“În același timp, cred că este indecent ca în această perioadă să ne bazăm pe opiniile celor care au fost subiectul unor dosare instrumentate de parchetele naționale, în cazuri de corupție sau în cazuri asimilate corupției. O astfel de dezbatere trebuie dusă doar la nivel de magistrați și de specialiști în drept și nu trebuie să se transforme într-o nouă vănâtoare de vrăjitoare cu scopul de a albi imaginea unor persoane care au avut sau au probleme în Justiție”, mai spun Viziteu.

Protocolul de colaborare încheiat în anul 2009 între Serviciul Român de Informații și Parchetul General a fost făcut public vineri pe site-ul SRI.

Protocolul, care este semnat de prim-adjunctul procurorului general Tiberiu Nițu si de prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea, prevede „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părților, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2„.

La articolul 2 se prevede că Parchetul general și SRI cooperează „în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infractiuni grave, potrivit legii„,

Citește aici mai multe.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro