Sari direct la conținut

Comisia Iordache a modificat "o cincime" din Codul de procedura civilă / Raportul, votat în prezența unui singur parlamentar de la opoziție. USR acuză modificări care ar putea afecta debitorii în procese de executare silită

HotNews.ro
Stelian Ion (stanga, plan indepartat), singurul parlamentar al opozitiei, Foto: Hotnews
Stelian Ion (stanga, plan indepartat), singurul parlamentar al opozitiei, Foto: Hotnews

Comisia specială pe legislația din justiție a dat miercuri seară un raport pe proiectul PSD de modificare a Codului de procedură civilă, prin care, potrivit președintelui comisiei Florin Iordache, se modifică aproximativ 110 articole, „deci foarte mult”, sau „cam o cincime” din lege. Raportul a fost votat după aproape 4 ore, când în sală mai era un singur reprezentant al opoziției, deputatul USR Stelian Ion, așa cum se întâmpla și la ședința de acum o săptămână.

PNL are 5 reprezentanți în comisie și USR doi. Vezi aici componența comisiei

Raportul a fost votat cu 14 voturi pentru – PSD, ALDE și UDMR – și o abținere – USR.

Stelian Ion a semnalat că, în opinia sa, că unele articole ar putea afecta debitorii în procese de executare silită și că printr-un amendament „pe sub ușă” s-a eliminat o cale de atac, recursul, la procesele legate de protecție consumatorului și la cele pe darea în plată.

„Există câteva articole care mie mi-au trezit suspiciuni și care pun în dificultate cetățeanul de rând. Sunt foarte mulți oameni cu credite. Acești oameni care se văd executați silit au posibilitatea atacării titlului executoriu pe calea contestației la executare. Acum a fost eliminată această posiblitate. Vor putea să atace acele titluri executorii contractele bancare în general pentru clauze abuzive doar pe cale separată, vor putea să pornească un proces separat și nu se va ști dacă se va suspenda executarea silită. Mi se pare ca nu sunt foate bine protejați.

De asemenea, s-a introdus pe sub ușă un amendament, fără nicio explicație deși am cerut expres explicații domnului președinte Florin Iordache, cu privire la eliminarea căii de atac a recursului (rămâne doar o singură cale de atac, apelul – n.r.) în procesele legate de protecția consumatorului și în cele pornite în baza legii dării în plată. Mi-e teamă să nu existe anumite presiuni din zona mediului financiar cu privire la urgentarea procedurilor astfel încât să se execute silit mai repede acești debitori.

Întrebat de ce s-a trezit singur la votul pe raport de la finalul ședinței, Ion a răspuns: „De ce m-am trezit singur ar trebui întrebați colegii”.

Iordache a explicat după ședință că s-a ajuns să se modifice o cincime din Cod, ceea ce arată că „în practică s-a demonstrat că foarte multe articole sunt inaplicabile sau foarte multe articole vin să încurce”.

„Sunt foarte multe articole noi introduse, statistic. Noi am iniţiat acest proiect de lege ţinând cont numai de deciziile Curţii care vizau Codul de procedură civilă în jur de 18 articole, prin propunerile care au fost făcute de către CSM, asociaţiile profesionale şi ICCJ, Parchet general şi ONG s-a ajuns a se modifică în jur de 110 articole, ceea ce este foarte mult, practic, cam o cincime din codul actual de procedră civilă a fost modificat, repet, la propunerile pe care le-au făcut asociaţiile profesional, CSM, Parchetul general. Iată că în practică s-a demonstrat că foarte multe articole sunt inaplicabile sau foarte multe articole vin să încurce.

„Sunt câteva lucruri care trebuie precizate. În primul rând pentru simplul cetăţean era acea chestiune care viza posibilitatea de a fi obligatoriu sau nu asistat de un avocat şi cred că este o chestiune foarte bună faptul că acea chestiune a fost eliminată. Se preciza, printr-un amendament, că la Înalta Curte, cetăţeanul care era nemulţumit de o soluţie anterioarpă dacă nu era reprezentat de un avocat, tot recursul pe care îl făcea nu era luat în calcul dacă era semnat de el sau de un apropiat. În plus, o altă modificare este cea care vizează procedura de filtru, astfle încât un proces să fie mai rapid şi să se desfăşoare potrivit normelor de drept. O altă modificarea importantă este cea care vizează obligativitatea de a fi înregistrată depoziţia şi tot ceea ce spune un martor în timpul unui proces fără să treacă prin filtrul judecătorului cum se făcea până acum. De fapt judecătorul făcea un rezumat la ce spunea martorul sau cel care trebuia să depună o depoziţie. Sunt lucruri importante. cred că este un câştig că am reuşit să stăm la aceeaşi masă oamenii politici şi practicienii dreptului” a declarat Iordache, după ședință.

„Dacă cei care acum profesează şi mă refer la judecători, parchet general şi am găsit aici consens pe marea majoritate la codul de procedură civilă este un câştig. Sper să existe acelaşi consens şi la celelalte coduri”, a mai spus Iordache.

El a anunțat ca săptămâna viitoare, miercuri, va începe dezbaterile şi la codul de procedură penală. ​

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro