Sari direct la conținut

VIDEO Dacian Cioloș, Dan Barna și 24 de ONG-uri anunță o inițiativă de modificare a legislației electorale: Două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, eliminarea pragului electoral

HotNews.ro
Dan Barna, Foto: Agerpres
Dan Barna, Foto: Agerpres

Reprezentanții ai 24 de ONG-uri sau mișcări civice și ai partidelor Mișcarea România Împreună, Partidul Oamenilor Liberi și Uniunea Salvați România anunță o inițiativă de modificare a legislației electorale, principalele propuneri fiind revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și eliminarea pragurilor electorale.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă organizată marți și la care participă, printre alții, Dan Barna (Uniunea Salvați România) și Dacian Cioloş (Mișcarea România Împreună).

„Din păcate, de aici lipsește PNL. Așteptăm în continuare PNL să ni se alăture”, a spus Mihai Polițeanu (Inițiativa România), care a precizat că a fost transmisă o invitație liberalilor, dar nu s-a primit niciun răspuns.

Proiectul urmează să fie depus la Consiliul Legislativ iar strângerea de semnături va începe peste aproximativ o lună.

„De astăzi începem procedurile pentru o iniţiativă cetăţenească menită să ducă în Parlament un proiect de lege pentru reforma legislaţiei electorale, iar mesajul nostru este că nu ne vom opri, indiferent cât timp va lua, până când legislaţia electorală nu va fi modificată aşa cum dorim şi cum doreşte societatea civilă de ani de zile. Principalele modificări propuse în legislaţia electorală sunt: revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor; reducerea semnificativă a numărului de semnături necesare pentru a candida în alegeri, de la 1% din numărul total de alegători la 0,1%, dar nu mai puţin de 20 de semnături şi nu mai mult de 500 de semnături; eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale şi europarlamentare; introducerea votului preferenţial pe liste deschise, care va da posiblitatea cetăţenilor să voteze un candidat de pe listă şi nu lista, aşa cum vine de la partid”, a precizat Poliţeanu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că o altă propunere prevede modificarea mecanismului de stabilire a numărului de parlamentari pentru diaspora, astfel încât norma de reprezentare de la nivel naţional să se aplice şi pentru diaspora, raportat la numărul de cetăţeni înscrişi în Registrul electoral. Iniţiatorii doresc de asemenea ca românii care trăiesc în afara ţării şi care, din diverse motive, nu au acte formale care să dovedească domiciliul sau reşedinţa în străinătate să aibă posibilitatea de a vota pe liste suplimentare pentru circumscripţiile din ţara în care domiciliază.

„Din păcate, la acest moment, lipseşte Partidul Naţional Liberal. Aşteptăm în continuare PNL să ni se alăture, pentru că este nevoie de toată lumea. (…) Suntem dezamăgiţi însă pentru că am transmis pe diverse canale, direct sau prin intermediari. Până acum nu am primit niciun răspuns. Încă o dată, îi aşteptăm cu drag”, a mai spus Poliţeanu.

George Jiglău, reprezentant al Centrului pentru Studiul Democraţiei, a explicat cum ar urma să fie pusă în aplicare ideea listei deschise.

„În România, propunerea pe care o înaintăm prin această iniţiativă cetăţenească este ca în faţa alegătorului, pe buletinul de vot, să existe o listă de partid, foarte asemănătoare cu cea care este astăzi – care este o listă închisă, ordonată – cu diferenţa ca în dreptul fiecărui candidat să existe un patrulater în care să poată fi aplicată ştampila ‘votat'”, a precizat el.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a dus la situaţii de genul căreia un edil a ajuns să fie ales cu voturile a 8% dintre alegători. El a mai precizat că modul în care s-a făcut politică în ultimii 28 de ani în România i-a îndepărtat pe cetăţeni „la modul compulsiv” de politică şi că modificările propuse prin iniţiativa cetăţenească sunt menite să îndrepte acest neajuns.

„Prin dezbatere, ideile ajung să fie absorbite şi înţelese de societate. Pe termen scurt, faptul că aceste teme discutate astăzi – liste deschise, alegerea primarilor din două tururi – sunt dezbătute de cetăţeni, creşte foarte mult posibilitatea ca, sper eu, în 2020, dacă nu se va întâmpla mai repede, având încredere în înţelepciunea cetăţenilor din România că se va schimba acest regim, să putem implementa şi să putem duce în legislaţie aceste modificări”, a spus el.

Liderul Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, a afirmat că România are nevoie de o reformare şi o înnoire a clasei politice, iar propunerile de modificări legislative ar crea condiţiile necesare ca oamenii „care până acum au stat deoparte, care nu şi-au găsit locul în politică să aibă nu doar curajul să facă un pas în faţă”, ci şi cadrul legal necesar.

„Considerăm că România are nevoie nu doar de o reînnoire a clasei politice, dar avem nevoie şi de o reformă a statului, a instituţiilor statului, o clarificare a relaţiilor dintre diferitele instituţii democratice ale statului. Am văzut că atunci când legea nu e suficient de clară şi când Constituţia nu e suficient de precisă, în anumite cazuri, ajungem la interpretări care duc la provocări, la conflicte între diferitele instituţii ale statului”, a arătat el.

Care sunt ONG-urile care susțin Inițiativa: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, Asociația VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg, Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro