Călin Popescu Tăriceanu despre revocarea lui Kovesi: Este un act de normalitate / Mentalitatea abuzului nu trebuie să continue după revocarea procurorului-șef al DNA
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu consideră că decretul semnat de preşedintele Iohannis de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA este un act de normalitate, în condiţiile „abuzurilor şi încălcărilor repetate ale Constituţiei comise în mandatul fostei şefe a DNA şi a deciziei CCR”.
„Mai important decât decretul este să înțelegem momentul în care se află România astăzi, pentru că revocarea șefei DNA vine după mai bine de 10 ani de când fostul președinte Traian Băsescu a instituit un sistem ilegal, anticonstituțional al cărui scop a fost acapararea puterii în România, folosind metode antidemocratice – de la fabricarea de dosare liderilor politici incomozi, la abuzuri împotriva unor oameni care nu erau implicați politic, dar care au avut ghinionul să devină adversarii unor personaje cheie ale sistemului, cum a fost cazul Marianei Rarinca”, scrie Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.
Liderul ALDE spune că „după 2014, sistemul a scăpat complet de sub control și a generat abuzuri care au amintit de Securitatea anilor ’50. În foarte multe cazuri, actul de justiție a fost denaturat: dosare fabricate, oameni politici purtați în cătușe prin fața camerelor de luat vederi, anchete declanșate împotriva unor decizii de oportunitate ale Guvernului, cu sute de mii, dacă nu milioane de oameni ale căror telefoane au fost ascultate.
Pe fond, decizia președintelui rezolvă prea puține lucruri și lasă multe semne de întrebare: ce se întâmplă cu protocoalele și ce garanții există că acestea nu vor mai fi instrumente folosite în mod curent? Care vor fi limitele puse în acțiunile serviciilor și mă refer aici în special la explozia numărului de ascultări de telefoane? Cum poate fi realizată o schimbare de mentalitate la nivelul DNA? S-a instituit o mentalitate a abuzului – în care drepturile și libertățile cetățenilor au fost de multe ori privite drept obstacole inutile pentru finalizarea unor dosare, care nu trebuie să continue după revocarea procurorului-șef al DNA”.
În opinia lui Tăriceanu „Parlamentul are responsabilitatea de a genera un cadru legislativ care să susţină drepturile şi libertăţile cetăţenilor, astfel încât „abuzurile legate de ascultarea telefoanelor românilor să nu mai aibă loc”.
De asemenea, Tăriceanu consideră că CSM-ului îi revine un rol important, „de a repune în echilibru balanța din justiție. CSM este instituția chemată să se asigure că mentalitatea care a încurajat abuzurile, care a fost instaurată la nivelul DNA, nu va fi perpetuată sub noua conducere. CSM este chemat să vegheze că protocoalele dintre servicii și instituțiile din justiție nu vor mai funcționa. (…) Deciziile și acțiunile din următoarele săptămâni vor arăta dacă vom merge spre normalitate și pentru a repune societatea pe drumul cel bun, lăsând în urmă anii de abuzuri, conflicte și divizare”, mai spune lideru PNL.