Sari direct la conținut

Trump l-a numit pe Elon Musk într-un post pentru „eficientizarea guvernului”, oferind și mai multă influență celui mai bogat om din lume

HotNews.ro
Trump l-a numit pe Elon Musk într-un post pentru „eficientizarea guvernului”, oferind și mai multă influență celui mai bogat om din lume
Elon Musk la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. FOTO: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Musk și omul de afaceri Vivek Ramaswamy vor conduce împreună un nou departament, care va avea rolul de „a desființa birocrația guvernamentală” și de „a reduce reglementările în exces”. În același timp, șeful Tesla va putea conduce în continuare activitatea companiilor sale, scrie Reuters. Criticii spun că Musk va beneficia personal de pe urma numirii și acuză o „corupție corporativă supremă”.

Președintele ales al SUA Donald Trump l-a numit marți pe Elon Musk într-un post ce va avea rolul de a construi un guvern mai eficient, acordând și mai multă influență celui mai bogat om din lume, care a donat cel puțin 75 de milioane de dolari pentru a sprijini alegerea republicanului.

Musk și fostul candidat republican la președinție Vivek Ramaswamy vor conduce împreună Departamentul pentru eficiență guvernamentală, un organism nou creat, despre care Trump a indicat că va funcționa în afara guvernului.

Trump a spus că Musk și Ramaswamy „vor deschide calea pentru ca administrația mea să desființeze birocrația guvernamentală, să reducă reglementările în exces, să reducă cheltuielile inutile și să restructureze agențiile federale”.

Trump a declarat că noul departament va îndeplini o veche dorință a republicanilor și „va oferi consultanță și îndrumare din afara guvernului”, semnalând că rolurile lui Musk și Ramaswamy vor fi informale, fără a necesita aprobarea Senatului.

Important, asta îi va permite lui Musk să rămână la conducerea companiei Tesla, a platformei X și a companiei de rachete SpaceX.

Criticii au avertizat că omul de afaceri se află în conflict de interese, deoarece el și companiile sale ar putea beneficia de pe urma activității departamentului pe care îl conduce.

„Este clar că Musk va avea un rol masiv în Casa Albă”

Noul departament ar urma să colaboreze cu Casa Albă și cu Biroul pentru Management și Buget, pentru a „coordona o reformă structurală la scară largă și pentru a oferi o abordare antreprenorială” a guvernului, nemaiîntâlnită până acum, a declarat Trump.

Activitatea departamentului ar urma să se încheie până la 4 iulie 2026 – a 250-a aniversare a semnării Declarației de Independență.

Musk, scrie Reuters, avea deja șanse mari de a beneficia de pe urma victoriei lui Trump, miliardarul urmând să exercite o influență semnificativă pentru a-și ajuta companiile și pentru a obține un tratament guvernamental favorabil.

Omul de afaceri se declarase, spre exemplu, nemulțumit de reglementările excesive care împiedică compania sa, SpaceX, să testeze noi rachete lângă un parc național natural fără analize detaliate de mediu prealabile.

În plus, coordonarea unui portofoliu guvernamental ar putea fi benefică pentru valoarea de piață a companiilor sale.

„Este clar că Musk va avea un rol masiv în Casa Albă, cu o influență din ce în ce mai mare în mod clar în multe agenții federale”, a declarat analistul Daniel Ives de la Wedbush Securities, citat de Reuters.

„Credem că beneficiile majore pentru Musk și Tesla depășesc cu mult orice aspecte negative”, a mai spus Ives.

Mișcarea a fost criticată de Public Citizen, un ONG progresist pentru drepturile consumatorilor care a contestat mai multe politici ale lui Trump din primul mandat.

„Musk nu numai că nu știe nimic despre eficiența și reglementarea guvernamentală, dar propriile sale afaceri au încălcat constant chiar regulile pe care le va putea ataca în noua sa poziție”, a declarat Lisa Gilbert, copreședinte al Public Citizen.

„Aceasta este corupție corporativă supremă”, a concluzionat acesta.

Musk promite transparență maximă

Trump a comparat efortul de eficientizare cu Proiectul Manhattan, de construire a bombei atomice, care a contribuit la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Musk a promis transparență.

„Toate acțiunile Departamentului pentru eficiență guvernamentală vor fi postate online pentru transparență maximă”, a declarat Musk pe X, invitând publicul să ofere sfaturi.

„Vom avea, de asemenea, un clasament pentru cele mai nebunești cheltuieli cu banii voștri din taxe. Acest lucru va fi atât extrem de tragic, cât și extrem de amuzant”, a spus Musk.

Musk a declarat la un miting al lui Trump la Madison Square Garden în octombrie că bugetul federal ar putea fi redus cu „cel puțin” 2 trilioane de dolari.

Cheltuielile discreționare, inclusiv cheltuielile pentru apărare, sunt estimate la 1,9 trilioane de dolari din totalul de 6,75 trilioane de dolari al cheltuielilor federale pentru anul fiscal 2024, potrivit Biroului de buget al Congresului.

„Banii dumneavoastră sunt irosiți, iar Departamentul pentru eficiență guvernamentală va rezolva acest lucru”, a spus Musk la miting.

Ce este DOGE

Acronimul noului departament – DOGE – face referire și la numele criptomonedei dogecoin pe care Musk o promovează.

În luna august, Musk și Tesla au obținut respingerea unui proces federal în care erau acuzați că au fraudat investitorii prin promovarea dogecoinului și efectuarea de tranzacții cu informații privilegiate, provocând pierderi de miliarde de dolari.

Dogecoin a crescut de peste două ori din ziua alegerilor, urmând o creștere a piețelor criptomonedelor, pe fondul așteptărilor unei reglementări mai blânde sub o administrație Trump.

Acțiunile Tesla au scăzut pe Wall Street înainte de anunț, dar au crescut cu aproximativ 30% de la alegeri.

Ramaswamy, partenerul lui Musk în noul departament, este fondatorul unei companii farmaceutice, care a candidat pentru nominalizarea republicană la prezidențiale împotriva lui Trump și apoi și-a anunțat sprijinul pentru fostul președinte.

În bestsellerul său din 2021, „Woke, Inc.”, Ramaswamy a criticat deciziile unor companii mari de a baza strategia de afaceri în jurul justiției sociale și a preocupărilor legate de schimbările climatice.

INTERVIURILE HotNews.ro