Codrin Ștefănescu, după discuțiile din Kiseleff: Susținem total referendumul pentru familie
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, la finalul primei zile de discuții cu liderii județeni PSD pe marginea referendumului pentru familie, că social-democrații vor îndemna populația să voteze pentru căsătoria între un bărbat și o femeie.
„S-a terminat prima zi de întâlniri cu președinții de organizații județene PSD pe subiectul referendumului pentru familie. După cum bine știe toată lumea, PSD susține scrisoarea Coaliției pentru Familie, sute de mii de membri PSD și simpatizanți și votanți de-ai noștri au semnat această scrisoare. Discuția de azi cu organizațiile județene a fost pentru a pregăti bine scurta campanie de informare a opiniei publice vizavi de această miză”, a declarat miercuri, pentru Mediafax, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, după discuțiile de la sediul central al partidului.
Peste 15 lideri județeni PSD au participat, miercuri, la sediul central al partidului, din Bd. Kiseleff, la o discuție cu președintele PSD, Liviu Dragnea, pe tema organizării campaniei pentru referendumul de modificare a Constituției, restul liderilor județeni ai formațiunii fiind așteptați joi la discuțiile pentru campanie.
Codrin Ștefănescu a adăugat că PSD și-a stabilit, miercuri, strategia de comunicare națională pe tema referendumului pe familie.
„Susținem și inițiativa BOR și a altor culte care sunt pentru legătura sacră între bărbat și femeie și în sensul ăsta s-a stabilit că va fi o comunicare publică standard la nivelul central al partidului că susținem această inițiativă. Vor vota toți membrii noștri și toți simpatizanții, prietenii și familiile lor la acest referendum. Va fi și o comunicare teritorială în funcție de specificul fiecărui județ și sperăm să fie prezenți, la acest referendum, cât mai mulți români, pentru că este foarte important pentru tradițiile noastre strămoșești, pentru cultura neamului românesc, pentru viitorul copiilor noștri”, a declarat secretarul general adjunct al PSD.
Întrebat dacă PSD a decis să îndemne populația să voteze pentru revizuirea Constituţiei în sensul în care să se stipuleze că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, nu între soți, Codrin Ștefănescu a spus că partidul își asumă „total” acest mesaj.
„Da, total, ne asumăm acest mesaj public. Sute de mii de membri ai partidului au semnat această scrisoare”, a precizat secretarul general adjunct al PSD.
Potrivit acestuia, la discuțiile dintre liderii județeni PSD și conducerea centrală a partidului nu s-au discutat despre acuzațiile Gabrielei Firea la adresa conducerii partidului. „Nu s-a discutat nimic legat de declarațiile colegei noastre Gabriela Firea și nici alte chestiuni interne de partid. Pe toate le vom discuta prietenește la viitorul CExN”, a indicat Codrin Ștefănescu.
Președintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, marți, că salută decizia Parlamentului de a adopta inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei și precizează că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.
„Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituției privind definirea familiei. Referendumul va avea loc pe 7 octombrie și va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societății românești. Am susținut organizarea acestui referendum și voi participa cu siguranță la scrutin. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită. Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Eu voi vota fără ezitare pentru familie, în sensul ei tradițional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiționale reprezintă rădăcinile unei națiuni”, a afirmat liderul PSD, Liviu Dragnea, într-o postare pe Facebook.
Dragnea a mai declarat, luni seara, într-o emisiune TV, că pentru social-democrați „este fundamental” referendumul pentru redefinirea noțiunii de familie și că în viitorul apropiat vor declanșa strângerea de semnături și pentru alte modificări ale Constituției. ”Este fundamental pentru noi, este o cumpănă pentru acest popor referendumul pentru familie din 7 octombrie. PSD are nevoie să fie acum concentrat pe ceea ce urmează, atât în Parlament, cât și în viața publică, atât în ceea ce privește acțiunile guvernamentale, cât și în ceea ce privește legile la care vom începe să lucrăm serios. Avem nevoie mai mult decât oricând de concentrare și unitate”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.
Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Referendumul a fost cerut de Coaliția pentru Familie.
„Prezentul act normativ își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” în cuprinsul art. 48 al 1 din Constituția României ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreotul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie. Dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie este privit ca un drept comun al bărbatului și al femeii care, formând un cuplu, recunoscut prin căsătorie, pot întemeia în mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al cărui conținut să depindă în mod arbitrar de voința unilaterală doar a bărbatului sau doar a femeii”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.
„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă artidolului 48 din Constituția României.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadminisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care șeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.