Sari direct la conținut

Iordache: Analizăm dacă atacăm raportul MCV. Să faci declarații politice e una, dar când ei îmi spun că nu trebuie să fac legile…

HotNews.ro
Florin Iordache, Foto: Hotnews
Florin Iordache, Foto: Hotnews

​Florin Iordache, șeful comisiei care a modificat legile justiției, a declarat, pentru HotNews, că puterea ia în calcul atacarea la Curtea Europeană de Justiție a raportului MCV, susținând că „partea juridică a acestuia nu stă în picioare”.

„Analizăm. Putem discuta totuși să vedem dacă, discutând, analizând, atacăm sau nu atacăm. De la direcții politice la direcții juridice… Că ei pot face declarații e una, dar când ei îmi spun mie că nu trebuie să fac legile, să le opresc sunt chestiuni… Nu am o problemă cu dezbaterea politică, dar partea juridică nu stă în picioare”, a declarat Florin Iordache pentru HotNews.

Comisia Europeană a venit marți, în raportul MCV, cu opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.

De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.

Recomandările raportului MCV sunt obligatorii pentru România, potrivit unei decizii din 2012 a Curţii Constituţionale, spune judecătorul Cristi Danileț. „Înainte ca cineva să spună o prostie, reamintesc că recomandările MCV sunt obligatoriu de implementat în România, în virtutea normelor constituţionale. O spune însăşi CCR în decizia nr. 2/2012 la pct. IV”, a scris pe Facebook judecătorul.

„Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului român obligaţia de a aplica acest mecanism şi de a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru, în conformitate cu dispoziţiile art. 148 alin (4) din Constituţie, potrivit cărora „ Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2)”, se arată în decizia CCR din 11 ianuarie 2012.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro