Daea: România a depăşit Franţa la producţia de porumb doi ani consecutivi; nu se va mai da jos de pe piedestal
România a depăşit Franţa la producţia de porumb doi ani consecutivi şi nu se va mai da jos de pe piedestal, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, conform Agerpres.
„Când m-am întâlnit cu Traver, i-am spus: ‘Ştiţi, turul Franţei l-am câştigat noi anul acesta la porumb’ şi el a zis ‘Da, dar mai e şi anul viitor’, dar zic: ‘Ne înscriem şi la ăla’. Iată, sunt doi ani consecutivi când am depăşit Franţa la producţia de porumb. E adevărat, anul trecut cu o diferenţă mai mică, dar acum este o diferenţă de ordinul milioanelor de tone care dau acest semnal de preocupare celor care intră în analizele astea, ce-i cu România şi ce face România. O spun şi o voi repeta: nu se va mai da România jos de pe piedestal. Şi vă spun şi de ce: pentru că punem în mişcare sistemul de irigaţii, iar într-un sistem de irigaţii cu suprafaţă activă de două milioane, care se poate iriga, cu siguranţă va fi un milion de hectare cu porumb. Un milion de hectare cu 16 tone la hectar, lucru posibil şi realizabil oricând în România în condiţiile de irigare, ai realizat peste 16 milioane de tone. Iar pe 1,5 milioane şi jumătate ca suprafaţă neirigată, pe care faci iar 5 tone la hectar, depăşeşti în total 20 de tone la hectar”, a explicat Daea, la Antena 3.
El a spus că România va rămâne o ţară preponderent cerealieră, datorită condiţiilor climatice şi pedologice pe care le are.
„Aici nu ne ocupăm de culturi de nişă. România are suprafaţă arabilă şi condiţii climatice, un sol care permite cultivarea cerealelor, atât cele de toamnă, cât şi cele de primăvară”, a adăugat Daea.
Întrebat care e beneficiul că România este pe primul loc la producţia de porumb, el a răspuns: „Unul formidabil”.
„În primul rând, gândiţi-vă dvs.! Dacă luaţi o situaţie operativă, ia să vad şi eu unde se află România mea, şi când o să o vezi pe primul loc îţi cade bine, îţi creşte inima. Beneficiul direct este că e mai ieftin (porumbul – n. r.) şi mai aproape de crescători. Noi aici suntem rupţi structural, am spus foarte clar, între culturi şi zootehnizarea ţării româneşti”, a adăugat Daea.
Din datele prezentate de şeful MADR, citând Institutul European de Statistică – Eurostat – România s-a clasat în 2018 pe locul 3 în UE la producţia de cereale, cu 31,89 milioane de tone, după Franţa şi Germania. La porumb, România este pentru al doilea an consecutiv pe prima poziţie, cu 18,971 milioane de tone, devansând serios Franţa, care obţinut 12,597 milioane de tone, iar la floarea soarelui a realizat 3,35 milioane de tone, din nou pe primul loc în UE. La grâu, România este pe locul 4, cu 10,247 milioane de tone.