Liberalii depun proiect de lege pentru desființarea secției de investigare a magistraților
PNL va depune un proiect legislativ pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, a anunțat luni prim-vicepreședintele partidului, Raluca Turcan, precizând că România riscă activarea art 7 din Tratatul UE din cauza secției înființate prin noile legi ale justiției.
„Am decis astăzi (luni-n.r) în ședința Biroului Executiv să depunem un proiect legislativ pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, adică să anulăm această lege care a fost creată ca instrument politic de către cei din PSD-ALDE împotriva tuturor celor care au declanșat anchete împotriva corupților în ultimii ani de zile. Comisia de la Veneța, Comisia Europeană, GRECO, au criticat în termeni foarte duri înființarea acestei secții speciale”, a declarat Raluca Turcan, după ședința Biroului Executiv al PNL de luni, potrivit Mediafax.
Liberalul a afirmat că prin continuarea activității Secției pentru investigarea judecătorilor și a procurorilor există riscul activării împotriva României a articolului 7 din Tratatul UE. „Prin menținerea acestei secții există pericolul ca România să sufere consecințele activării articolului 7 din tratatul Uniunii Europene. Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări, asta spune Constituția României. Din nefericire Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională, ignoră tocmai aceste prevederi importante ale Constituției”, a adăugat Turcan.
Aceasta a precizat că magistrații ar trebui sancționați de CSM sau Inspecția Judiciară, pentru abuzurile săvârșite. „Dacă un procuror sau un judecător săvârșesc abuzuri, atunci acestea trebuie sancționate de către CSM și Inspecția Judiciară. În felul acesta facem un apel și către aceste instituții să revină la rolul constituțional în baza căruia acestea funcționează Tot ce înseamnă abuz al judecătorilor și procurorilor să fie anchetat de către organismele acestea cu rol contituțional pentru sancționarea faptelor de corupție, oriunde acestea se află și în același timp pentru a proteja independența și imparțialitatea instituțiilor din justiție”, a cochis Turcan.
Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, fiind audiată la finalul săptămânii trecute. Ea ar avea calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Fosta șefă a DNA a precizat că acțiunea secției de investigare este o tentativă de a bloca dosarul candidaturii sale pentru funcția de procuror european șef. De altfel, ministrul Justiției Tudorel Toader s-a opus față de această candidatură încă de la început și chiar a trimis o scrisoare către omologii săi din UE în acest sens.
În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a cerut, joi, Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie să clarifice de urgenţă situaţia în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.