Sari direct la conținut

Liviu Tit Brăiloiu, propus ministru pentru Diaspora: Cunoscut mai degrabă pentru derapajele față de ziariști și parlamentari USR, era cotat cu o avere de 11 mil euro în 2011

HotNews.ro
Tit-Liviu Brailoiu, Foto: Senatul Romaniei
Tit-Liviu Brailoiu, Foto: Senatul Romaniei

Senatorul PSD Liviu Tit Brăiloiu, propus miercuri ministru pentru relația cu românii de pretutindeni, este mai degrabă cunoscut opiniei publice pentru ieșirile împotriva ziariștilor, pe care i-a numit „ciobani”, dar și pentru acuzațiile de cuvinte și gesturi obscene adresate colegilor parlamentari din USR.

În noiembrie 2017, Tit Liviu Brailoiu i-a calificat drept „ciobani” pe ziariștii care doreau sa ia declaratii de la ministrul Apărării de atunci, Mihai Fifor.

Ulterior, jurnaliștii l-au abordat pe senator pe holurile Parlamentului, întrebându-l de ce îi consideră pe reprezentanții presei ciobani. „Nu știu, nu știu. Nu-mi aduc aminte”, a răspuns Brăiloiu. După ce jurnaliștii i-au precizat că spusele sale au fost auzite și de ministrul Fifor și există dovada, senatorul PSD a încercat o explicație: „Când călcați un om pe picioare și-l îmbrâncit, vă cereți scuze. (…) Orice meserie este onorabilă”, a spus Brăiloiu, adăugând că el a fost jignit destul „până acum” de presă.

Nu este singurul incident de acest gen în care a fost implicat Liviu Tit Brăiloiu.

În decembrie 2017, senatorul PSD a fost acuzat că i-a spus Florinei Presadă, de la USR: „Prințeso, Sugi P…a!”. (sursa)

„Ceea ce a spus domnul Brăiloiu nu poate fi reprodus. Pot sa vă relatez, în schimb, contextual. Și anume, noi, membrii grupului senatorial al USR ofeream cărți membrilor Senatului de la PSD. Este vorba despre ‘Ferma Animalelor’, de George Orwell. O serie de senatori PSD au aruncat cărțile pe jos, mă refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brăiloiu, vizibil deranjat de acest gest, a început sa mă insulte și să mă înjure. (…) Am cerut în acel moment domnului Manda, care era presedinte de ședință, să suspende sedința, însa a refuzat să facă acest lucru”, spune atunci Florina Presadă.

În septembrie 2018, Liviu Brăiloiu a cerut adoptarea unei legi care să reglementeze și să controleze conținutul postărilor pe Facebook, pentru că ”apar tot felul de amenințări, incitare la tot felul de agresiuni”. Ministrul Carmen Dan i-a răspuns atunci că acesta poate fi un subiect serios.

„Din informațiile care circulă pe diverse rețele aflăm că au existat 140.000 de conturi de Facebook fără identitate reală în timp ce noi facem tot felul de legislații referitoare la combaterea terorismului, la spălarea banilor. Paralel există aceste conturi, 140.000 de conturi care nu au niciun control. Tot pe Facebook, pe aceste conturi, nu știu dacă sunt reale sau nu apar tot felul de amenințări, incitare la tot felul de agresiuni, apar indivizi care se pozează cu pistoale, cu puști și vroiam să vă întreb, serviciile de specialitate ale MAI acționează în vreun fel?”, a argumentat Liviu Brăiloiu, citat de Mediafax.

Un CV al său nu este publicat pe site-ul Senatului. Un CV al său poate fi însă consultat pe constanteanul.net.

Potrivit sursei citate, a terminat în 1982 Liceu industrial Eforie și, 17 ani mai târziu, în 1999, Universitatea Română de Științe și Arte București, Facultatea de Drept.

Din acest an, cursurile se accelerează: în 2000 este menționat un brevet Manager în Activitatea de Turism, în 2002 apare menționată Universitatea Oradea – Facultatea de Științe Economice iar în 2005 doua titluri de masterat: Managementul Administrației Publice și Relații Economice Europene.

La experiența profesională, CV publicat de Constanteanul în 2008 figurează „director general” la SC Complex Palas Pelican SA, din 1999.

În 2009, a fost numit prefect al județului Constanța.

Apare în ediția Forbes 2011 cu o avere estimată la 11 milioane de euro. Declarația sa de avere, aici.

În 2011, în plină alianță USL, Liviu Tit Brăiloiu, membru PSD, este anunțat de Daniel Constantin drept candidat al Partidului Conservator – fondat de Dan Voiculescu – la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Potrivit unui articol publicat de Ziua de Constanța în 2012, Liviu Tit Brăiloiu a explicat că nu a fost niciodată membru PC dar „relațiile sale cu Dan Voiculescu și cu Daniel Constantin sunt vechi și trainice”. „Probabil de aici și speculațiile”, spunea atunci Brăiloiu, potrivit sursei citate. Între timp, pe Daniel Constantin îl regăsim în tabăra lui Victor Ponta.

În 2017, a depus un amendament prin care propunerea grațierea „în întregime” a pedepselor pentru persoanele cu varsta peste 70 de ani. Printre beneficiari s-ar fi numărat și Dan Voiculescu. Legea nu a intrat în vigoare până acum, fiind blocată în Parlament.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro