Culisele plecării Ancăi Alexandrescu de la Guvern. Cum s-a stricat relația dintre Dăncilă și consiliera trimisă de Dragnea să supravegheze totul la Palatul Victoria
Viorica Dăncilă a anunțat vineri oficial plecarea de la Guvern a Ancăi Alexandrescu, „detașată” de Liviu Dragnea la Palatul Victoria să o supravegheze pe șefa Executivului. Informații despre răcirea relației dintre cele două au apărut tot mai des în ultima perioadă, odată cu intensificarea presiunilor de la vârful PSD pentru adoptarea ordonanțelor privind Codurile Penale.
„Adevărul este că nu a existat niciodată o relație bună între cele două. Toată lumea știe că Anca Alexandrescu a fost pusă de Dragnea consilier tocmai pentru a controla toată activitatea premierului, relația acesteia cu miniștrii, președinții și primarii PSD. O relație bună între premier și liderii din teritoriu ar fi devenit un pericol pentru Liviu Dragnea”, explică surse social-democrate pentru HotNews.ro.
Plecarea Ancăi Alexandrescu nu înseamnă însă că Liviu Dragnea și-a pierdut influența în Guvern, el avându-l într-o poziție cheie pe Darius Vâlcov, ci mai degrabă o oportunitate de negociere a Vioricăi Dăncilă și o încercare de „rebranduire” în condițiile în care o înlăturare a sa este puțin probabilă în acest moment.
Cine este Anca Alexandrescu
Despre Anca Alexandrescu s-a scris puțin și s-a vorbit mult în mediul jurnalistic. Fiică a cunoscutului jurnalist Horia Alexandrescu (admirator declarat al lui Ion Iliescu), aceasta a devenit consilier pe comunicarea cu presa în 2000 în Guvernul lui Adrian Năstase și era cunoscută printre reporterii de teren drept cenzorul premierului. Alexandrescu reușea să blocheze și să controleze eficient accesul jurnaliștilor la informațiile privind activitatea premierului și a miniștrilor.
- În perioada 2000-2004 Anca Alexandrescu este consilierul pe probleme de comunicare al premierului Adrian Năstase
- După decăderea lui Adrian Năstase, Anca Alexadrescu s-a reorientat și a intrat în 2004 în echipa lui Sorin Oprescu, pe vremea când acesta era primar al Capitalei.
- În 2012 premierul Victor Ponta o aduce în Guvern pe post de consiler de stat remunerat.
- În 2016 este numită director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol.
- După plecarea lui Ponta din PSD, Liviu Dragnea o aduce în partid și se ocupă de departamentul de comunicare al PSD; devine, neoficial, șefa de cabinet a lui Liviu Dragnea la Camera Deputaților. În februarie 2018 este recomandată și impusă de Dragnea noului premier al Guvernului, Viorica Dăncilă.
Rolul Ancăi Alexandrescu în Guvern și cum a evoluat relația cu Viorica Dăncilă
Potrivit surselor HotNews.ro, dincolo de „gestionarea” comunicării care presupunea cenzurarea știrilor despre Guvern și blocarea acordării interviurilor, Anca Alexandrescu avea rolul de a controla și monitoriza activitatea Vioricăi Dăncilă.
„Alexandreasca, așa cum i se spunea, decidea toată agenda de lucru a premierului, întâlnirile cu miniștrii erau strict monitorizate de ea, chiar și actele normative puse pe ordinea de zi a ședințelor Executivului. Nimic nu mișca în Guvern fără știrea ei și a lui Darius Vîlcov, iar premierul era doar executantul. Mai mult de atât, premierul nu primea liderii locali în audiență, iar miniștrilor li s-a interzis orice comunicare oficială sau neoficială cu presa fără avizul Alexandreascăi „, susțin sursele Hotnews.ro.
Influența Ancăi Alexandrescu a început să scadă odată cu declanșarea conflictului Dăncilă – Dragnea. În plin conflict între premier și peședintele PSD, consiliera a început să dispară de la întâlnirile oficiale ale șefului Executivului. De asemenea, în presă au apărut înformații că Dăncilă caută soluții pentru îndepărtarea acesteia din funcție.
Încă de la începutul anului, conducerea PSD a pus presiune constantă pe premier și ministrul Justiției pentru avizarea ordonanțelor de urgență privind Codurile Penale. Din postura de șef al Guvernului care deține președinția Consiliul UE, Viorica Dăncilă a promis liderilor PSD că va face tot posibiliul să-i convingă pe liderii europeni de necesitatea OUG privind legile justiției.
PSD, ajutat de televiziunile de casă, a dus o adevărată campanie propagandistică privind abuzurile făcute în justiție și a promovat intens necesitatea adoptării Codurilor Penale. De asemenea, fostul ministru și cel care a pregătit Guvernul pentru Președinția Consiliului European, Victor Negrescu, a fost cel care a plănuit si turneul european și a intermediat întâlnirile Vioricăi Dăncilă cu înalți oficialii europeni pentru a discuta despre legile justiției.
Sursele HotNews.ro susțin că, după întâlnirile cu oficialii europeni, Viorica Dăncilă și-a schimbat opinia în ceea ce privește necesitatea adoptării ordonanțelor de urgență.
„Liderii europeni au transmis clar și concis mesajul că, dacă Guvernul va da ordonanțele, premierul va deconta la nivelul imaginii publice marginalizarea României în Uniunea Europeană și, totodată, va fi considerat responsabil de abuzurile la adresa Justiției”, au explicat sursele citate.
Tensiunile au luat amploare in interiorul partidului, Liviu Dragnea și apropiații acestuia, implicit Anca Alexandrescu, au început să facă presiuni puternice asupra premierului și asupra ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Ruptura între Dragnea și Dăncilă s-a produs în momentul în care șefa de cabinet a premierului a demisionat și a anunțat că se înscrie în partidul lui Victor Ponta. Sursele social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că Dăncilă, cu acordul lui Dragnea, îi promisese acesteia un loc eligibil la europarlamentare.
Supărat de eșecul înregistrat de Dăncilă la Bruxelles, șeful PSD a refuzat să-i ofere protejatei premierului posibilitatea obținerii unui mandat de europarlamentar.
În contextul finalizării dosarului angajărilor fictive, presat de timp, Liviu Dragnea a pus tunurile pe ministrul Justiției de a emite OUG pe Justiție. În opoziție cu șeful PSD, Viorica Dăncilă l-a susținut pe Tudorel Toader și a transmis conducerii partidului ca nu-și asumă nimic fără semnătura ministrului Justiției.
Totodată, Dăncilă i-a cerut lui Dragnea răbdare pentru a-l convinge pe Tudorel Toader să semneze OUG-urile și a refuzat să-l demită atunci când i-a cerut șeful PSD. Liviu Dragnea a fost nevoit să convoace ședinta Comitetului Executiv pentru a-i retrage sprijnul politic lui Tudorel Toader. Încă o dată, Dăncilă l-a sfidat pe Dragnea refuzând restructurarea Guvernului (propusă și dorită de președintele PSD) și a propus în CEX remanierea simplă, folosindu-se pentru prima oară de calitatea sa de președinte executiv al PSD.
De menționat este că Dăncilă a beneficiat de sprijinul (mai mult moral) al partenerului de Coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, care, la rândul său, nu a fost de acord cu demiterea lui Tudorel Toader.
Sursele din interiorul PSD au explicat pentru HotNews.ro că schimbarea radicală de la premierul obedient la cel rebel a intervenit după discuțiile cu oficialii europeni și datorită faptului că Dragnea nu poate risca să schimbe premierul în plină campanie electorală.
În acest context, Anca Alexandrescu a fost eliberată din funcție și trimisă înapoi președintelui PSD pentru a se ocupa de campania electorală, așa cum a declarat Viorica Dăncilă.