Sari direct la conținut

PSD decide în ședința CEX dacă cere vot de încredere Parlamentului sau așteaptă moțiunea opoziției/ Viorica Dăncilă: Vom încerca să creăm o majoritate

HotNews.ro
PSD decide în ședința CEX  dacă cere vot de încredere Parlamentului sau așteaptă moțiunea opoziției/ Viorica Dăncilă: Vom încerca să creăm o majoritate

Social democrații s-au reunit luni, la sediul din Kiselef pentru a decide strategia pe următoarea perioadă în contextul în care PSD nu mai are majoritate în Parlament, iar activitatea Guvernului este blocată. În interiorul PSD părerile sunt împărțite când vine vorba despre soluțiile care ar trebui adoptate. Președintele PSD, Viorica Dăncilă intenționează să vină în Parlament și să ceară votul de încredere pentru Guvern însă o parte dintre liderii locali pledează pentru o amânare până după dezbaterea moțiunii de cenzură.

UPDATE 20.27: PSD a decis reorganizarea Guvernului în Parlament, numărul ministerelor urmând să fie redus de la 27 la 20, au declarat surse din interiorul formațiunii pentru HotNews.

Președintele PSD Viorica Dăncilă a declarat înaintea ședinței CEX că social-democraţii încearcă să creeze o majoritate în Parlament. Întrebată dacă are majoritatea pentru formula restructurată a Guvernului, Dăncilă a spus: „Încercăm să creăm o majoritate”.

PSD are în prezent 203 de parlamentari iar pentru a obține încrederea Parlamentului și pentru a-și valida Guvernul are nevoie de 233 de voturi. Surse social democrate au explicat pentru HotNews.ro că nu s-au terminat negocierile cu parlamentarii din opoziție și că până în prezent nu au numărul necesar de voturi pentru a valida Executivul condu de Viorica Dăncilă.

Potrivit surselor citate, Dăncilă vrea ca cel târziu, săptămâna viitoare, să vină cu Guvernul în Parlament și să ceară votul de încredere în schimb liderii PSD pledează pentru prudență. „În momentul de față mizăm pe 10 voturi ale minorităților altele decât cele maghiare și pe 10 voturi de la ALDE. Am mai avea nevoie de 12 voturi ca să fim siguri că nu vor fi surprize”, au explicat sursele HotNews.ro.

De altfel, înaintea ședinței mai mulți lideri PSD s-au arătat rezervați în ceea ce privește validarea Guvernului în Parlament. Liderul PSD Argeș Șerban Valeca a declarat că, în opinia sa, majoritatea parlamentară ar trebui verificată la moțiunea de cenzură și apoi Guvernul să vină cu să ceară votul de încredere pentru Guvern în Parlament.

Și președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu este de aceiași părere. Buzatu a spus că „formațiunile politice din fosta opoziție care acum pretind că sunt majoritari” ar trebui să inițieze moțiunea de cenzură să testeze majoritatea pe care o are PSD.

„După discuția de azi va trebui să stabilim o procedură prin care Guvernul să își poată îndeplini atribuțiile integral, după aceea să-și verifice în Parlament și consistența sub aspectul prevederilor constituționale”, a declarat Dumitru Buzatu.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a declarat înaintea sedinței că Guvernul va veni în Parlament când premierul va considera că este oportun, menţionând că legea va fi respectată cu certitudine.

„De obicei se vine în Parlament când vom avea voturile necesare. Când vom avea voturile şi totul este ok, vom veni în Parlament la solicitarea Guvernului. Momentan, nu trece nicio moţiune. Când o să fie necesar, Guvernul o să solicite acest lucru şi o să vină la Parlament. (…) Este atributul Guvernului. Când prim-ministrul va găsi oportun, va veni în Parlament. Cu certitudine se va respecta legea, a spus Ciolacu.

Totodată, Victor Negrescu, liderul PES activists România a declarat că unul dintre subiectele care vor fi abordate în CEx-ul PSD vizează necesitatea reducerii numărului de miniștri în Guvern.

„Doamna prim ministru și ceilalți colegi și rândul trecut au vorbit despre nevoia de a veni cu o nouă formulă guvernamentală, cu noi elemente pentru oferta noastră politică și sunt convins că astăzi putem să vorbim despre aceste subiecte. Într-adevăr au mai fost discuții despre nevoia de a avea mai puțini miniștri în Guvernul României și oameni care să se concentreze în același timp pe obiectivele pe care le avem la nivelul programului de guvernare și probabil că acest subiect va fi discutat și astăzi”, a declarat Victor Negrescu, înainte de CEx-ul PSD.

O altă temă pe care pesediștii o au pe agendă este nominalizarea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului. Și aici păreririle în interiorul PSD sunt împărțite. O parte dintre senatorii PSD nu sunt de acord cu nominalizarea lui Meleșcanu. Aceștia contestă susținerea lui Meleșcanu motivând că nu acesta aduce senatorii promiși din ALDE, PSD-ului. O altă variantă discutată î interiroul partidului ar fi nominalizarea senatorului ALDE Danie Zamfir la șefia Senatului.

Reamintim că, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, PSD a anunțat că îl susține pe Teodor Meleșcanu pentru funcția de președinte al Senatului, iar votul în plen urmează să aibă loc marți, 10 septembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro