Schimbări la e-Transport: Cantitățile și valorile bunurilor pot fi modificate / Confiscarea contravalorii mărfii nu se aplică la prima abatere
Legislația e-Transport a fost modificată, o ordonanță de urgență fiind adoptată de Guvern, iar luni a apărut în Monitorul oficial (OUG 129/2024).
Astfel, o noutate este faptul că denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate pot fi modificate după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri.
Partea de sancțiuni a suferit modificări în privința preverilor privind confiscarea contravalorii mărfii.
Astfel, printre altele, declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Aceeași sancțiune este și pentru cei care nu declară în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile internaționale de bunuri, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT.
Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri, începând cu data declarată pentru începerea transportului. Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisă. Cei care depășesc această valabilitate vor plăti aceeași sancțiune.
Similar este și cazul celor care nu respectă faptul că este interzisă descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepția celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.
Practic, sancțiunea de confiscare a contravalorii mărfurilor se aplică la abaterile ulterioare, dar procentual. Nu va fi 100% decât într-o singură situație.
Astfel, în situația în care, în termen de maximum 12 luni de la prima sancționare a faptei, operatorul economic săvârșește a doua contravenție pentru care a fost sancționat, contravenția se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice, precum și cu confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
În situația în care operatorul economic săvârșește a treia contravenție, pe lângă sumele de mai sus va fi confiscată 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Începând cu săvârșirea celei de-a patra contravenții pe lângă amenzile respective se confiscă toată contravaloarea bunurilor nedeclarate.
În situația în care, într-un termen mai mare de 12 luni de la prima sancționare a faptei, operatorul economic săvârșește a doua contravenție, pentru care a fost sancționat, contravenția se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Sancțiunea complementară a confiscării nu se aplică în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, când acestea au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum și în contabilitatea utilizatorilor, după caz, în perioada la care se referă operațiunile respective.
Aceste prevederi vor intra în vigoare la finalul săptămânii viitoare.
Conform OUG, a fost pus la dispoziția organelor de control un registru electronic de evidență centralizată a sancțiunilor aplicate gestionat de Centrul Național pentru Informații Financiare. În acest sens ANAF și Vama vor veni cu o procedură de utilizare.
Sursă foto: Dreamstime.com