Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că numirea șefilor Parchetelor fără avizul CSM de către președintele Klaus Iohannis este ”cât se poate de corectă”. Potrivit acestuia, ”candidații îndeplinesc exigențele necesare pentru a ocupa funcțiile pentru care și-au depus candidaturile”.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

”Candidații numiți sunt rezultatul unei evaluări foarte serioase, au existat mulți candidați care au intrat în cursă. Ministrul Justiției a făcut obiectiv evaluarea. Candidații îndeplinesc exigențele necesare pentru a ocupa funcțiile pentru care și-au depus candidaturile. Decizia președintelui este cât se poate de corectă”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit lui Orban, ”nu au existat conduceri stabile la conducerea parchetelor” și ”era necesară desemnarea”.

”Am încredere că noii conducători ai Parchetelor vor crește performanța acestor instituții”, a subliniat Orban care a spus că regretă criticile USR.

”Regret această atitudine, pe care nu o consider firească. Dacă așa consideră ei că pot să obține un câștig electoral este o greșeală”, a mai spus premierul.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT, acceptând astfel propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Gabriela Scutea a fost numită în funcția de procuror general, Crin Bologa, în funcția de procuror-șef al DNA, iar Giorgiana Scutea, în funcția de procuror-șef al DIICOT, asta deși Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.