Sari direct la conținut

Ciolacu: Parlamentul va aproba miercuri sau joi decretul / Votul va fi dat online

HotNews.ro
Camera Deputatilor, Foto: Captura video
Camera Deputatilor, Foto: Captura video

​Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a anunțat, luni că Parlamentul va vota cel târziu joi decretul privind starea de urgenţă. Ciolacu a precizat că se pot face modificări la actul emis de președinte dar că, din punctul său de vedere „nu vor exista probleme”.

„Am făcut deja probe. Biroul permanent reunit se va ţine printr-o conferinţă video şi vom analiza textul cel târziu mâine, iar miercuri sau joi vom avea votul. Vom face o procedură: eu cu domnul Titus Corlăţean şi cu secretarii de şedinţă ne vom deplasa la sediul Camerei Deputaţilor, unde vom deschide şedinţa, iar votul se va face printr-un sistem al Camerei Deputaţilor de către fiecare parlamentar”, a precizat Marcel Ciolacu, la România TV.

Președintele Camerei a explicat că decretul poate fi completat de parlamentari.”Categoric, se pot face modificările necesare. (…) În cazul în care vom respinge, dar, din punctul meu de vedere, nu există această posibilitate, atunci se întoarce la preşedinte şi dă un decret de anulare”, a explicat Ciolacu.

Președintele Senatului, Titus Corlățean a precizat că PSD va susţine toate acele măsuri excepţionale din decretul prezidenţial privind starea de urgenţă care corespund „integral” şi „transparent” stării de urgenţă medicală, precum şi gestionării crizei economice aferente, a declarat, luni, preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean.

„PSD va susţine toate acele măsuri excepţionale care corespund integral şi transparent stării de urgenţă medicală, precum şi gestionării crizei economice aferente. (…) Solicităm Preşedinţiei şi Guvernului ca măsurile excepţionale înscrise în conţinutul decretului prezidenţial să corespundă integral şi strict exigenţelor constituţionale şi legale, să fie necesare într-o societate democratică, să fie proporţionale cu situaţia care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriu şi să aibă caracter temporar. Decretul prezidenţial trebuie să precizeze expres şi limitativ care sunt drepturile care se restrâng, limitele şi scopul restrângerii”, a transmis Corlăţean, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Starea de urgenţă va fi instituită pe teritoriul României de la începutul acestei săptămâni, în contextul epidemiei de coronavirus.

Care este procedura:

  • Starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.
  • Decretul de instituire a stării de urgenţă se aduce neîntârziat la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.
  • Decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgenţă.
  • În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
  • În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.
  • În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro