Cadoul PSD pentru "sateliți": PRO România și ALDE ar putea avea reprezențanți în secțiile de votare și Birourile Electorale
PSD le-a dat dreptul la membri în Birourile, dar și în secțiile de votare partidelor PRO România și ALDE deși legea actuală nu le permite. Camera Deputaților a adoptat miercuri, un proiect de lege care modifică patru legi dintr-o lovitură: legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, statutul aleșilor locali, legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, dar și legea privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
Cu 279 de voturi „pentru”, 1 „împotrivă” și 25 abțineri, proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precum şi pentru modificarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente a fost adoptat .
Inițiativa aparține deputatului Pro România Ion Mocioalcă și propune ca partidele politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi (cazul PRO România) sau care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior(cazul ALDE) să-și poată numi reprezentanți în secțiile de votare, dar și în Biroul Electoral.
Modificările aduse de ALDE și PRO România:
- În termen de 48 de ore de la data constituirii birourilor electorale de circumscripţie, partidele politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum şi Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup trebuie să comunice, în scris, birourilor electorale de circumscripţie numele şi prenumele reprezentanţilor lor care vor face parte din acestea.
- Comunicările transmise după acest termen nu se iau în considerare.
- Comunicările pot cuprinde un număr mai mare de reprezentanţi pentru acelaşi birou electoral.
- Completarea birourilor electorale de circumscripţie cureprezentanţii partidelor politice şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, se face în limita numărului maxim de membri prevăzut la alin.(l)-(4), în termen de 5 zile de la data constituirii acestora, de către preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie.
Legea actuală prrevede ca doar partidele parlamentare, reprezentate în Parlament prin grupuri parlamentare pot să-și delege reprezentanți în Birourile electorale centrale, județene și membri în secțiile de votare. Practic, folosirea sintagmei „cei care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obținut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior” le asigură partidelor lui Ponta și Tăriceanu reprezentarea.
De menționat este că grupurile parlamentare ale ALDE s-au dizolvat anul trecut dupa ce o serie de deputați și senatori au părăsit partidul.
În ceea ce privește partidul lui Victor Ponta, PRO România nu are grupuri parlamnetare în ambele camere ale Parlamentului. La Senat ,PRO România are doar 8 reprezentanți.
Prin adoptarea acestui proiect de lege, cele două partide aliate ale PSD în Parlament și au acces la modul de desfășurare al scrutinelor atât la locale, cât și la parlamentare.
Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.
Adoptarea proiectului de lege de către Parlament are loc în contextul în care PSD a anunțat că vrea să depună în toamnă moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban. De altfel, social democrații se bazează pe sprijinul celor două formațiuni politice.
De asemenea, oficial PSD a anunțat că dorește să formeze alianțe electorale locale cu PRO România și ALDE. Totodată, în această perioadă se discută în interiorul PSD-PRO România și ALDE mandatele de senatori și deputați pentru pozițiile eligibile la alegerile care urmează să fie în această iarnă.
Reamintim că PRO România a negociat anul trecut cu PNL, susținerea moțiunii de cenzură la adresa Guvernului PSD, condus de Viorica Dăncilă iar în schimb voturilor a obținut subvenționarea din bani publici.
Guvernul Orban printr-o derogare la legea bugetului de stat a alocat partidului lui Victor Ponta o subvenție mai mare decât cea a PMP care a participat la alegerile parlamentare.