UPDATE Proiectele Codurilor penale promovate de Dragnea, respinse de Camera Deputaților / Ministrul Justiției: Calamităţi juridice care ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor
Deputații au respins, marţi, cu unanimitate de voturi, proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală iniţiate în timpul guvernării PSD şi care au fost declarate neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale. Liviu Dragnea, din postura de președinte al PSD și al Camerei Deputaților, a făcut presiuni pentru adoptarea acestora, însă proiectele au fost blocate în Parlament în urma mai multor sesizări de neconstituționalitate.
Este vorba de proiectul privind modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, care a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor în 2018.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, USR şi preşedintele României au depus sesizări de neconstituţionalitate, iar CCR le-a acceptat.
Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale şi a adoptat proiectul în 24 aprilie 2019. Din nou, a fost sesizată CCR de către PNL, USR şi preşedinte, Curtea admiţând obiecţiile.
O procedură similară a fost parcursă şi de proiectul pentru modificarea Codul penal şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Preşedintele Comisiei juridice, deputatul USR PLUS Mihai Alexandru Badea, a afirmat că aceste proiecte sunt „calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea”.
„Ne despărţim de două calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunseseră să-şi croiască Codurile penale după cum le conveneau. (…) Am redactat personal o parte din sesizările la CCR asupra acestor proiecte. CCR ne-a dat dreptate pentru aproape 100 de articole. Domnilor de la PSD, eraţi pe punctul de a arunca România în haos! Am fi devenit raiul penalilor, chiar şi după adoptarea recursului compensatoriu, când au fost eliberaţi criminali care au recidivat”, a declarat președintele Comisiei Juridice, Mihai Badea.
Deputatul PNL Ioan Cupşa a spus că aceste iniţiative legislative nu sunt „nici pe departe rodul unei singure minţi”, ci fac parte „dintr-un demers amplu, toxic pentru sistemul judiciar, pentru întreaga societate”.
„PSD dorea să modifice Codul penal şi legile justiţiei şi altele cu scopul de a dobândi controlul asupra sistemului judiciar, de a-i diminua capacitatea de acţiune. Am o întrebare retorică adresată celor care au semnat această iniţiativă legislativă, cel mai important coiniţiator este în afara partidului: vă mai doriţi să protejaţi infractorii, sau cetăţenii?”, a transmis Cupşa.
Și PSD, prin vocea deputatului PSD Alfred Simonis, a anunțat că este de acord cu respingerea proiectelor prin vocea deputatului PSD Alfred Simonis. „Uitaţi-vă în băncile PSD şi vedeţi că toţi aceia care au fost iniţiatori ai acestor modificări nu mai sunt în bănci. O parte importantă a reconstrucţiei este şi reparaţia. (…) De ce l-aţi votat pe Iordache şef la Consiliul Legislativ dacă nu vă place de el?”, le-a transmis Simonis reprezentanţilor Puterii.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Stelian Ion, după respingerea modificărilor PSD la codurile penale: Calamităţi juridice care ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor
Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că aceste proiecte sunt „nişte calamităţi juridice, făcute după gustul şi interesul unor indivizi care, desi erau la putere, trăiau cu spaima că vor răspunde în faţa justiţiei pentru fărădelegile lor”, iar adoptarea lor „ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor”.
Mesajul postat pe Facebook de către Stelian Ion:
- „Scurtă istorie:
- – 4 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului penal;
- – 19 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului de procedură penală;
- Ambele – nişte calamităţi juridice, făcute după gustul şi interesul unor indivizi care, desi erau la putere, trăiau cu spaima că vor răspunde în faţa justiţiei pentru fărădelegile lor. Ne-au impus atunci aberaţia toxică a unor legi strâmbe, în folosul infractorului care trebuie protejat mai abitir decât victima. Ar fi trebuit denumite Codul Penalilor şi Codul pentru Protecţia Penalilor.
- – 23 martie 2021: cele două legi care ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor sunt respinse de Camera Deputaţilor, for decizional.
- După mai bine de doi ani, produsul unei comisii odioase, care n-ar fi trebuit să existe niciodată, ajunge la gunoi.
- Astăzi am făcut cu adevărat #dreptate.
- “Fiat Justitia, ne pereat mundus” (Să se facă dreptate ca să nu piară lumea – Hegel)”