Barna: Guvernul respectă dreptul la protest, dar are şi va avea toleranţă zero faţă de manifestările extremiste
Liderul USR și vicepremierul Dan Barna a declarat, marți că înțelege și respectă dreptul cetăţenilor de a protesta, însă ceea ce s-a întâmplat cu o seară în urmă la protestele din mai multe oraşe ale ţării, arată că avem un partid extremist în Parlament care şi-a asumat aceste manifestaţii. În opinia lui Barna persoanele care au strigat repertoriu fascist la adresa primarului din Timişoara sau au strigat „asasinii” la medicii din curtea Spitalului din Braşov sunt huligani.
„Sunt două planuri foarte importante ale discuţiei. Pe de-o parte, dreptul cetăţenilor de a protesta şi este un drept pe care-l respectăm, este un drept firesc. Eu însumi şi mulţi din actuala guvernare au protestat în anii din urmă la ceea ce a însemnat guvernarea Liviu Dragnea şi toate acele abuzuri asupra democraţiei pe care le-am amendat la momentul acela. Deci, pe acest plan al dreptului la protest nu e nimic de spus”, a declarat Dan Barna la Digi 24.
Vicepremierul a subliniat, însă, că există şi un al doilea plan al discuţiei privind protestele, cel al „manifestărilor huliganice, extremiste, fasciste”, faţă de care Guvernul va manifesta „toleranţă zero”.
„Avem în mod oficial un partid extremist în Parlamentul României, care şi-a asumat aceste proteste şi partea aceea dintre cei care au demonstrat, care consideră că este legitim să o ameninţi pe Maia Morgenstern, să mergi la primarul Timişoarei acasă şi să strigi repertoriu fascist, revoltător şi de neacceptat. Cei care s-au dus, în mod revoltător, aproape mi s-a făcut rău, în curtea Spitalului din Braşov, strigând la medici şi la ambulanţe: „asasinilor”, acele persoane sunt huligani, acele persoane sunt din zona extremismului, din zona fascismului. Şi faptul că am putea să avem orice toleranţă faţă de ei este exclus”, a afirmat Barna.
Mii de oameni au protestat în toată țara față de restricțiile impuse în România în contextul pandemiei de COVID-19. Revendicările au fost diferite, de la restricțiile de circulație, la redeschiderea sectorului HoReCa, dar și împotriva ”dictaturii medicale” și a purtării măștilor în aer liber.
În București, manifestanții au mers în marș prin oraș, pe traseul Universitate-Victoriei-Obor-Unirii-Universitate și iarăși Victoriei, unde au blocat pentru scurt timp circulația. Protestele au fost lipsite de incidente semnificative până la momentul retragerii spre casă, când mai multe persoane violente infiltrate printre cei care manifestau au atacat cu pietre jandarmii, la Piața Unirii, și au spart vitrinele magazinelor din zonă.
În țară s-au semnalat mai multe incidente, în special la Craiova, Galați, Brăila sau Sibiu. Protestele au fost organizate de către AUR, iar la manifestația din București au participat lideri ai partidului, în frunte cu George Simion, dar și senatoarea Diana Șoșoacă, exclusă din AUR.