Sari direct la conținut

Din culisele luptei pentru putere din PNL: cum s-au grupat liberalii și cine sunt cei care vor să-i taie din putere lui Orban / Scenariile de moment

HotNews.ro
Din culisele luptei pentru putere din PNL: cum s-au grupat liberalii și 
cine sunt cei care vor să-i taie din putere lui Orban / Scenariile de 
moment

Lupta pentru conducerea PNL este abia la început. Dezbaterile pe stabilirea datei congresului au dat startul luptei pentru identificarea candidaților și poziționarea organizațiilor. În interiorul PNL există lideri nemulțumiți de modul în care Ludovic Orban a gestionat în ultimul an partidul, dar nu există prea multe soluții. Principala problemă cu care liberalii se confruntă este identificarea unui lider care să pregătească partidul și să ofere candidatul câștigător la alegerile prezidențiale din 2024.

Pornind de la acestă premisă, există mai multe scenarii și variante de leadership pe care liderii PNL le discută în interior.

Până acum doar Ludovic Orban și-a anunțat public intenția de a candida pentru postul de președinte PNL. Ludovic Orban a făcut anunțul însoțit și de intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024.

  • Ludovic Orban: „Sunt conştient de faptul că, odată înscris în lupta pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, odată cu acest mandat, trebuie să iau în calcul şi candidatura la Preşedinţia României, pentru că preşedintele Partidului Naţional Liberal va trebui să intre în lupta pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Sigur, pe de altă parte, sunt un om care am în vedere toate alternativele, în politică e bine să ai o gândire strategică”, (Kanal D, 24 martie).

Intenția liderului PNL de a candida la alegerile prezidențiale din 2024 i-a nemulțumit pe unii lideri care consideră că Orban nu poate aduce o victorie partidului. În plus, lui Orban i se reproșează faptul că a condus partidul discreționar, fără a permite accesul la decizii liderilor din Biroul Politic.

„Declarația pe care a dat-o referitoare la candidatura la prezidențiale i-a deranjat pe mulți colegi și i-a făcut să se gândească de două ori înainte de a-l susține pentru un nou mandat. Orban își dorește să fie președintele partidului, candidatul la președinție, să-și numească oamenii în funcții și să conducă singur, practic să controleze totul”, a explicat pentru HotNews.ro unul dintre membrii conducerii PNL.

În acest context, chiar dacă de la începutul anului o mare parte dintre organizațiile PNL din țară și-au anunțat public susținerea pentru Ludovic Orban în fruntea partidului, situația este departe de a fi una clară.

Oficial, 18 organizații și-au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban: București, Hunedoara, Caraș Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, sector 1, Sector 2, sector 4, sector 6 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj.

Dincolo de declarațiile oficiale există și organizații unde Orban și-a susținut oameni fideli sau a numit președinți interimari și care, bineînțeles, și-ar dori să obțină mandate pline. Și pe votul acestora contează liderul PNL: Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Brăila, Satu Mare, Neamț, Vâlcea, Timiș, sector 5 București, Olt, (11 organizații).

Reamintim că liderii din Transilvania, Banat și Moldova s-au poziționat împotriva lui Ludovic Orban în timpul negocierii funcțiilor pentru Guvernul Florin Cîțu. La vremea respectivă lideri ca Emil Boc, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu sau Dan Motreanu i-au reproșat președintelui PNL că a cedat mult prea ușor partenerilor de la USR-PLUS, ministere cheie din Guvern, în schimbul obținerii funcției de președinte al Camerei Deputaților. Nemulțumirile interne au continuat și la negocierea funcțiilor în eșalonul doi și trei din Guvern unde Orban și-a numit apropiații.

În acest context a apărut varianta candidaturii lui Florin Cîțu la șefia partidului. Din postura de premier, Florin Cîțu are parte de vizibilitate mediatică, iar susținătorii acestuia mizează pe faptul că acesta cooptează capital politic pe teme de actualitate ca gestionarea situației pandemice, relaxarea restricțiilor și campania accelerată de vaccinare a populației.

Dincolo de imaginea publică, Florin Cîțu nu are o relație bună cu liderii din teritoriu. „Cîțu nu colaborează cu primarii, cu șefii de CJ-uri. La toate ședințele de partid, oamenii se plâng că le răspunde la telefon, iar când o face, îi tratează arogant. Asta nu îl ajută deloc în competiția internă dar pare că nici nu-l interesează prea tare. Cîțu dă impresia liderilor din teritoriu că nu este interesat de a conduce un partid, ci este interesat mai degrabă de o carieră financiar-bancară”, au explicat surse din conducerea PNL pentru HotNews.ro.

În jurul lui Cîțu nu este coagulată o tabără așa cum are Ludovic Orban fideli. Potrivit surselor citate, Cîțu are susținerea celor care sunt împotriva actualului președinte PNL, dar acest lucru nu este suficient. Un eventual eșec împotriva lui Orban la congres ar duce implicit la pierderea funcției de premier pentru acesta.

În interiorul partidului se discută și se analizează variante de echipe care să-l contracandideze cu succes pe Orban dar, în acest moment, nu s-a identificat echipa câștigătoare. De altfel, premierul evită să-și anunțe intenția clară de a candida la fotoliul de președinte PNL.

Întrebat de presă, în urmă cu o zi, dacă de a intra în competiția pentru funcția de președinte al PNL, premierul a răspuns evaziv. „Am spus întotdeauna că experiența pe care am acumulat-o ca parlamentar, ministru de finanțe și premier este o experiență care poate să ajute partidul în perioada următoare”, a declarat Florin Cîțu, în Parlament, în fața presei.

„Toată lumea așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să dea un semnal de susținere clară a acestuia. Până acum, la nivel intern, mesajul citit printre rânduri de liberali este că președintele își dorește o schimbare chiar la nivelul conducerii”, au explicat sursele HotNews.ro.

Printre liderii nemulțumiți de Ludovic Orban și care l-ar susține pe Florin Cîțu se numără Emil Boc, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Florin Roman, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Virgil Chițac, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Organizațiile care se poziționează împotriva lui Ludovic Orban sunt: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Gorj, Timiș și Constanța (în total 11 organizații).

Scenarii și variante pentru șefia PNL

În acest context, în interiorul partidului se conturează mai multe scenarii de conducere. Prima variantă este candidatura lui Ludovic Orban ca lider suprem, cu un Birou Executiv (Bex) format din fidelii care să nu-i conteste deciziile.

Candidatura la prezidențiale ar urma să rămână la alegerea lui Ludovic Orban, fapt care îi deranjează pe liderii din teritoriu, în special pe cei din Transilvania. Conform surselor citate, lideri ca Ilie Bolojan, Emil Boc vor să-și păstreze posibilitatea de a candida sau a propune un candidat pentru funcția de președinte al României.

Varianta numărul 2 care este analizată de liderii care îl contestă pe Ludovic Orban este ca acesta să împartă puterea decizională în partid. Mai exact, Orban să accepte să formeze o echipă de conducere (nu din fideli așa cum este în prezent) din care să facă parte și adversarii săi, iar puterea decizională să se împartă în Biroul Executiv Național.

În ceea ce privește candidatul PNL pentru prezidențiale, competiția să rămână una deschisă pentru restul liderilor de partid și nu numai.

Varianta numărul 3 este cea reprezentată de Florin Cîțu care să devină candidatul „doi în unu” al PNL: președinte PNL – premier. În acest scenariu, Cîțu ar fi un președinte formal al partidului, conducerea de facto ar reveni unui președinte executiv sau prim-vicepreședintelui.

În plus, Biroul executiv format din liderii de organizații ar lua deciziile organizatorice. În ceea ce privește candidatul pentru președinția României acesta să fie decis prin competiție deschisă, cu un an înaintea scrutinului.

Varianta numărul 4 vizează o conducere arbitrară care să fie susținută, în consens de toți liderii PNL. Mai exact, numirea unui președinte care să se ocupe strict de gestionarea partidului și să-l pregătească pentru campania din 2024, fără ca acesta să candideze la alte funcții în stat.

Acest scenariu este discutat de către o parte din liderii PNL nemulțumiți de Ludovic Orban și care nu sunt convinși că Florin Cîțu poate confirma ca lider politic. Potrivit surselor HotNews.ro, se vehiculează numele europarlamentarului Dan Motreanu, fost secretar general al PNL, drept candidat la funcția de președinte al partidului.

Reamintim că liberalii au discutat la începutul săptămânii despre organizarea congresului pentru alegerea unei noi conduceri a partidului. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a propus liberalilor ca pe 15 septembrie să fie data la care să aibă loc alegerea conducerii. Până în prezent doar Ludovic Orban și-a anunțat intenția de a candida la șefia partidului iar adversarii acestuia caută soluții pentru un contracandidat puternic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro