Ministrul Mediului, după reluarea activităţii de salubrizare din sectorul 1: Orice oraş are nevoie de colectarea continuă a deşeurilor, indiferent de neînţelegeri birocratice
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a reacţionat după ce operatorul de salubritate Romprest a reluat activitatea de ridicare a deşeurilor din sectorul 1 al Capitalei, după o întrerupere de mai multe zile, ministrul salutând „atitudinea responsabilă” a operatorului, scrie news.ro.
Tánczos Barna afirmă că activitatea de colectare continuă a deşeurilor este importantă pentru orice oraş, subliniind că autorităţile locale nu îşi pot permite să pună în pericol sănătatea oamenilor.
“Salut atitudinea responsabilă a operatorului de salubritate şi mă bucur că apelul nostru de reluare a colectării deşeurilor a contribuit la o normalizare a situaţiei din sectorul 1 al Capitalei. Anunţul oficial al operatorului este în primul rând o veste bună pentru locuitorii sectorului 1. În al doilea rând, este o veste bună pentru un climat de mediu normal într-o capitală europeană. Orice oraş are nevoie de colectarea continuă a deşeurilor, indiferent de discuţii sau neînţelegeri birocratice. Nicio autoritate nu-şi poate permite să pună în pericol sănătatea populaţiei sau să anuleze orice responsabilitate de mediu, chiar şi temporar”, a transmis Tánczos Barna duminică, pe pagina de Facebook a ministerului pe care îl conduce.
El a atras atenţia asupra faptului că situaţii precum cea de la sectorul 1 i-ar putea demotiva pe cetăţeni în ceea ce priveşte respectarea mediului.
„Mă gândesc la cum privesc oamenii astfel de incidente: oare nu cumva pot fi ei demotivaţi în a avea conştiinţa de mediu câtă vreme autorităţile dau semnale ca se poate suspenda un serviciu indispensabil?”, a completat ministrul.
Tánczos Barna mai transmite că speră ca situaţia înregistrată săptămâna aceasta în sectorul 1 să nu se mai repete.
„De aceea, atât Primăria Capitalei cât şi primăriile de sector trebuie să găsească soluţii comune de colectare, sortare şi reciclare a deşeurilor aşa cum prevede legea”, adaugă ministrul Mediului.
Operatorul de salubritate Romprest a anunţat, sâmbătă seară, că va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru golirea autospecialelor încărcate cu deşeuri în staţiile de sortare aparţinând altor trei companii partenere.
„Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis firma de salubritate.
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a transmis, după ce Romprest a anunţat că reia activitatea de salubrizare în sector, că Primăria va depune plângeri penale pentru infracţiunea de şantaj acţionarilor Romprest şi va cere ridicarea licenţei. De asemenea, va cere rezilierea contractului cu această companie.
La începutul acestei luni operatorul de salubritate Romprest a anunţat, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, conform primarului.
Romprest acuza că ”în mandatul actualului primar, aplicarea clauzelor contractului şi a prevederilor legale este discreţionară”.
”Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, şi plata discreţionara a prestaţiilor, respectiv jumătate din prestaţia lunară a activităţilor de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestaţiilor din anul 2020 şi 24 milioane aferente prestaţiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestaţiile din anul 2020 înregistrează depăşiri ale termenelor de scadenţă de peste 200 de zile”, afirmă compania.