Sari direct la conținut

Ciolacu anunță că PSD va susține „orice inițiativă cetățenească” privind un referendum de demitere a lui Clotilde Armand / Cum poate fi organizat un astfel de scrutin

HotNews.ro
Clotilde Armand, Foto: Facebook - Clotilde Armand
Clotilde Armand, Foto: Facebook - Clotilde Armand

​PSD va susține orice inițiativă cetățenească de convocare a unui referendum pentru demiterea primarului sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat marți liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.

„Am decis să susţinem orice iniţiativă cetăţenească de convocare a unui referendum pentru demiterea primarului Sectorului 1. Repet, orice iniţiativă cetăţenească, nu politică. Doamna Clotilde Armand a demonstrat că nu e în stare să îşi exercite atribuţiile de primar. Bătaia de joc la adresa bucureştenilor trebuie să înceteze mai repede decât mandatul de 4 ani al doamnei Clotilde Armand”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi după şedinţa conducerii partidului.

Anunțul pesediștilor vine în contextul scandalului gunoaielor din sectorul 1.

Cum poate fi demis primarul prin referendum

Potrivit Codului administrativ primarul este demis în urma unui referendum a cărui organizare este cerută în scris de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot și cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Primarul este demis dacă s-au pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condițiile legii.

Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătură olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro