Sari direct la conținut

PSD pune condiții pentru armistițiul lui Ciucă: PNL, USR și UDMR să-și asume cele 10 măsuri urgente ale social-democraților

HotNews.ro
Ciolacu, Firea, Vasilescu - PSD, Foto: Hotnews
Ciolacu, Firea, Vasilescu - PSD, Foto: Hotnews

Social-democrații condiționează armistițiul cerut de premierul desemnat, Nicolae Ciucă cu adoptarea celor 10 măsuri cerute de PSD pentru susținerea unui guvern minoritar. PSD spune că așteaptă ”un armistițiu agreat de toate partidele de dreapta care au aruncat țara în criză”. Președintele PNL, Florin Cîțu a anunțat marți că premierul desemnat Nicolae Ciucă le-a cerut liderilor partidelor parlamentare un armistițiu prin care să susțină un guvern minoritar, pe o perioadă determinată, în schimbul obținerii votului de învestitură.

Răspunsul integral anunțat de PSD:

  • Partidul Social Democrat îi mulțumește premierului desemnat, Nicolae Ciucă, pentru că a răspuns apelului nostru la un armistițiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice și sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice.
  • PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi și armistiții pentru sănătatea românilor. Și în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat și a propus – ca bază a unei înțelegeri pentru a trece criza – planul PSD cu cele 10 măsuri urgente.
  • Din păcate, președintele PNL a subminat din start șansele oricărei continuări a discuțiilor și a tratat cu indiferență măsurile propuse de PSD pentru români și firmele românești. Atitudinea lui Florin Cîțu este total opusă ideii de armistițiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilități care produc victime. Însă, Florin Cîțu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație. Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile.
  • PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică.
  • Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu le-a comunicat liberalilor, la începutul lunii octombrie, zece condiții pentru a participa la negocierile pentru un nou guvern. Printre condițiile enumerate de PSD se numără plafonarea prețurilor la energie, compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri, subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, creșterea alocațiilor, etc.

Cele 10 măsuri propuse de PSD:

  • Plafonarea prețurilor la energie – O scădere imediată a facturilor cu -43% la energie și -23% la gaze naturale, pentru o perioadă de 6 luni;
  • Compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri la nivelul din luna decembrie a anului 2020;
  • Subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul din luna decembrie a anului 2020;
  • Aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, aplicarea normelor metodologice, simplificare și debirocratizare;
  • Creșterea alocațiilor pentru copii – cu 40,2% pentru copiii cu vârste între 2-18 ani și cu 40,5% pentru copiii între 0-2 ani și cei cu handicap;
  • Creșterea salariului minim, treptat, cu până la 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare și cu până la 2.740 lei pentru cei fără studii superioare, până în ianuarie 2022;
  • Crșterea pensiilor, conform Legii 127/2019;
  • Gestionarea pandemiei (vaccinare + testare), suplimentarea cu 1.500 de paturi ATI în decursul al 30 de zile, crșterea stocurilor de urgență și atragerea personalului medical;
  • Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – adoptarea sistemului de implementare;
  • Alocarea fondurilor la nivel local – pentru finalizarea investițiilor cu fonduri UE și pentru funcționarea autorităților locale.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro