Sari direct la conținut

Jocurile de culise din interiorul PNL și PSD / Cîțu ține de scaunul de premier și boicotează planul lui Iohannis / Pesediștii își împart ministerele între ei

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Florin Citu, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu si Florin Citu, Foto: AGERPRES

Dincolo de negocierile și declarațiile oficiale, în PNL și PSD se dă o luptă surdă pentru puterea, influența și funcțiile din Guvern. Toate taberele din interiorul celor două partide încearcă să se poziționeze cât mai bine pentru a avea acces la formarea viitorului Guvern. În PNL, Florin Cîțu se ține strâns de scaunul de premier și își joacă ultima carte discutând cu PSD și USR, împotriva președintelui Klaus Iohannis. De partea cealaltă, în PSD se împart deja portofoliile din viitorul Guvern, iar liderii social-democrați se auto-propun în funcțiile încă ne-negociate cu liberalii.

În momentul de față în interiorul PNL nu s-a luat o decizie clară cu cine se merge la guvernare, PSD sau USR. Negocierile pentru formarea unui nou guvern ar putea dura mai mult decât se estima inițial. Surse din PNL, dar și din PSD au declarat pentru HotNews.ro că „discuțiile sunt abia la început, iar tensiunile din PNL generate de refuzul lui Florin Cîțu de a fi în consens cu Klaus Iohannis vor îngreuna soluționarea crizei politice”.

Cîțu boicotează planul lui Iohannis

Surse liberale susțin că președintele PNL, Florin Cîțu, se opune directivei venite de la Cotroceni care își dorește o alianță cu PSD. Mai exact, președintele și o parte dintre liderii PNL apropiați de acesta pledează pentru un guvern majoritar cu PSD și cu premier Nicolae Ciucă.

Printre susținătorii acestei opțiuni se numără liderii care au stat în spatele lui Florin Cîțu la congresul din 25 septembrie: Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Alina Gorghiu și Iulian Dumitrescu. Aceștia fac presiune asupra lui Florin Cîțu de a renunța la o nouă desemnare pentru postul de viitor premier.

De partea cealaltă, Cîțu susținut de secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, își negociază pe toate canalele poziția pentru viitorul Guvern pentru că „odată ce va pierde funcția de premier își va pierde puterea și influența în partid și va deveni doar un președinte decorativ, au explicat sursele citate.

În acest sens, Cîțu și Vîlceanu s-au întâlnit la vila Lac cu Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, înaintea negocierilor oficiale cu PSD. Sursele politice au explicat pentru HotNews.ro că Florin Cîțu a încercat să negocieze cu social-democrații susținerea sa pentru funcția de premier, însă a fost refuzat.

Întâlnirea neoficială a lui Cîțu cu liderii PSD a agitat apele în PNL, cei mai mari nemulțumiți fiind prim-vicepreședinții partidului și apropiații președintelui Klaus Iohannis.

Totodată, Cîțu și Vîlceanu joacă și în interiorul PNL cartea refacerii Coaliției cu USR și încearcă să coopteze susținerea liderilor de organizații în acest sens.

Liderul PNL Iași, Alexandru Muraru – cunoscut apropiat al lui Klaus Iohannis – a declarat vineri că prima opţiune pentru PNL trebuie să fie refacerea coaliţiei de guvernare cu USR şi UDMR, cu un protocol „mult mai clar, mai ferm şi mai coerent”.

Reamintim că la ultima ședința a Biroului Național șapte organizații județene au pledat pentru refacerea Coaliției cu USR – Satu Mare (Adrian Cozma), Teleorman (Eugen Pîrvulescu), Tulcea (George Șișcu), București (Ciprian Ciucu), Giurgiu (Dan Motreanu), Gorj (Dan Vîlceanu) și Dolj (Ștefan Stoica).

„PNL stă pe un butoi de pulbere care riscă să sară în aer dacă Florin Cîțu nu este convins să coopereze”, susțin sursele HotNews.ro. Liderii PNL au încercat să-l convingă pe Cîțu să renunțe la pretenții oferindu-i funcția de președinte al Senatului, însă acesta ar fi refuzat. Ultima propunere pe care Cîțu ar fi primit-o din partea colegilor ar fi fost funcțiile de ministru al Finanțelor sau vicepremier, susțin sursele citate.

Liderii PSD își împart portofoliile din viitorul Guvern

Dincolo de declarațiile oficiale, social-democrații și-au comunicat clar doleanțele la cele trei întâlniri neoficiale cu liberalii de la Vila Lac. Invocând numărul de parlamentari, PSD vrea să nominalizeze premierul și revendică jumătate din portofoliile din viitorul guvern.

La discuțiile oficiale dintre PSD și PNL de joi seară nu au fost împărțite portofoliile și nici nume. „În acest moment nu există nume propuse pentru ministerele din ipoteticul guvern PSD-PNL. PSD este dispus să renunțe la poziția de forță, ma refer la nominalizarea pentru funcția de premier, dar în anumite condiții. Putem „să flexibilizăm mandatul (sic!) „când vor începe discuțiile propriu-zise”, au explicat pentru HotNews.ro surse social-democrate.

Liderii PSD țintesc șefia Camerei Deputaților și ministere cheie ca de exemplu: Finanțele (minister avizator), Transporturile, Internele sau Apărarea, Sănătatea, Munca, Agricultura sau Economia.

La ultimele discuții din interiorul PSD s-a discutat posibilitatea de a solicita liberalilor Secretariatul general al Guvernului cu condiția ca acesta să aibă drept de avizare a proiectelor și OUG-urilor. De asemenea, în locul Finanțelor, social-democrații ar putea revendica ministerul Fondurilor Europene (minister care va gestiona banii europeni veniți prin PNRR).

În ceea ce privește împărțirea funcțiilor, miniştrii PSD ar putea fi nominalizați din prima linie a partidului, așa cu a declarat public prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Marcel Ciolacu, propus oficial pentru funcția de premier, țintește mai degrabă șefia Camerei Deputaților – funcție cheie care controlează activitatea Parlamentului.

Numele lui Sorin Grindeanu a fost vehiculat în interiorul PSD pentru postul de ministru al Transporturilor și cel al lui Vasile Dîncu pentru un post de vicepremier.

„Alexandru Rafila ar putea prelua indiscutabil Ministerul Sănătății, iar Mihai Tudose își dorește să conducă ministerul Internelor sau pe cel al Apărării, dar numai cu garanția unei guvernări PSD-PNL pe termen lung” , potrivit surselor citate.

Totodată, Gabriela Firea și-ar dori la Ministerul Muncii, dar și Marius Budăi – șeful comisiei de Muncă din Camera Deputaților și un apropiat al lui Marcel Ciolacu. La bursa zvonurilor, pentru portofoliul de la Finanțe a fost vehiculat numele lui Leonardo Badea, fost senator de Dâmbovița, în prezent viceguvernator BNR.

Pentru portofoliul de la Agricultură, Paul Stănescu ar putea să-l susțină pe apropiatul său, deputatul Adrian Chesnoiu.

Potrivit surselor social-democrate nu a existat o discuție oficială în forurile de conducere ale partidului în care să fie propuse nume pentru ministerele din viitorul Guvern.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro