Sari direct la conținut

Ce înseamnă desființarea Secției Speciale: Victorie de etapă pentru Ciucă / Stelian Ion: În fapt, se propune o altă structură / Hunor: Competenţele trebuie date la o structură

HotNews.ro
Dosar ancheta, Foto: Thomas Frey / imageBROKER / Profimedia
Dosar ancheta, Foto: Thomas Frey / imageBROKER / Profimedia

Nicolae Ciucă a anunțat sâmbătă seara, după negocierile cu PSD și UDMR pentru programul de guvernare, că s-a luat decizia desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), până în 31 martie. Stelian Ion a reacționat pe Facebook acuzând „monstruoasa coaliție PNL-PSD-UDMR” că „nu vrea să desființeze SIIJ” propunând în fapt o altă structură.

Controversata Secție ar urma însă să fie înlocuită cu o altă structură, despre atribuțiile căreia care Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru premierul desemnat, nu a oferit detalii.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că în cadrul negocierilor cu PNL şi PSD privind formarea unei coaliţii guvernamentale s-a discutat despre desfiinţarea, prin lege, a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

„Am spus că prin lege se va desfiinţa SIIJ-ul şi atribuţiile şi competenţele trebuie date la o structură, mai mult nu am discutat”, a afirmat Kelemen Hunor sâmbătă seară, citat de news.ro.

Acesta a menţionat că preluarea dosarelor de la SIIJ de către o nouă structură nu presupune înfiinţarea unei noi entităţi.

„Nu. Desfiinţare. Dar acest lucru înseamnă că trebuie să se ocupe cineva şi de aceste dosare şi de cazurile care vor fi în viitor, dacă vor fi. Trebuie să le duci undeva. Nu înseamnă că reînfiinţezi un alt SIIJ. Vom vedea, vom găsi. (…) Asta va decide premierul împreună cu ministrul de justiţie”, a declarat el.

Kelemen a menţionat că nu s-a intrat, în cadrul discuţiilor, în detalii cu privire la acest subiect, dar că s-a ţinut cont de angajamentele României privind domeniul justiţiei.

Desființarea Secției Speciale a constituit unul dintre punctele importante de blocaj în negocierile dintre PNL, PSD și UDMR, în condițiile în care fiecare formațiune susținea o poziție diferită.

Totodată, SIIJ a fost unul dintre motivele invocate de Florin Cîțu atunci când l-a demis pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, pe care l-a acuzat că nu a reușit să desființeze Secția după opt luni de mandat, în ciuda faptului că USR-istul a militat constant pentru desființarea Secției Speciale.

După declarațiile lui Nicolae Ciucă de sâmbătă seara, Stelian Ion a reacționat pe Facebook acuzând „monstruoasa coaliție PNL-PSD-UDMR” că „nu vrea să desființeze SIIJ!”

„Cică o vor desființa până la sfârșitul lunii martie 2022. Asta în condițiile în care proiectul este la vot final în Senat, cameră decizională. Într-o săptămână poate fi desființată dacă ar fi voință politică. Mai mult decât atât, această coaliție contra naturii propune înființarea unei alte structuri în locul SIIJ. Or, tocmai aici e problema! Nu trebuie să existe nicio structură unică la nivel național care să ancheteze toate infracțiunile săvârșite de magistrați, pentru că o astfel de structură ar știrbi inclusiv competența DNA și a DIICOT”, a scris Stelian Ion, pe contul său de Facebook.

În opinia sa, desființarea SIIJ „e cel mai simplu lucru de realizat. Repet, lipsește voința politică”.

„După desființare, dosarele trebuie să fie preluate de DNA, DIICOT, Parchetul General sau parchetele de pe lângă curțile de apel, în funcție de competența după materie. Nimic mai simplu!

Avem undă verde din partea Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, doar că gașca PSD-UDMR-PNL refuză normalitatea și își dorește cu ardoare să ciopârțească din competențele DNA și DIICOT”, a mai scris acesta.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro