Sari direct la conținut

Bogdan Licu și-a depus candidatura pentru un post de judecător la Curtea Constituțională, din partea PSD

HotNews.ro
Bogdan Licu, Foto: AGERPRES
Bogdan Licu, Foto: AGERPRES

PSD îl susține Bogdan Licu, adjunct al procurorului general, pentru un post de judecător la Curtea Constituțională. Procedura pentru alegerea a trei noi judecători la Curtea Constituțională a fost începută, iar marți este ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru un postul de judecător nominalizat de către Camera Deputaților.

Bogdan Licu și-a depus dosarul de candidatură la Comisia Juridică din Camera Deputaților din partea PSD. Pentru această funcție și-au mai depus candidaturile și Cristi Danilieț din partea USR și Ioan Sabău din partea AUR .

Audierile candidaților sunt programate în Camera Deputaților pentru miercuri, 27 aprilie, iar votul în plen pe 3 mai.

Cine este Bogdan Licu

Bogdan Licu este prim-adjunct al procurorului general al României Gabriela Scutea.

În noiembrie 2021, Licu Bogdan Licu a câștigat în instanță dreptul de a renunța benevol la titlul de doctor obținut cu o teză suspectată de plagiat.

„În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de proveniență pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conținut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naționale și internaționale de citare în operele științifice. Bogdan Licu îl plagiază masiv pe judecătorul Cristi Danileț, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)”, scria la vremea respectivă Emilia Sercan.

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, a fost cel de-al treilea doctorand coordonat de profesorul universitar Gabriel Oprea suspectat că și-a plagiat teza de doctorat.

În urma unei analize făcute asupra lucrării, au fost identificate sursele de proveniență pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conținut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naționale și internationale de citare în operele știintifice.

Bogdan Licu l-a plagiat masiv pe judecătorul Cristi Danilet, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scria la vremea respectivă Emilia Sercan.

Bogdan Licu a studiat dreptul la Universitatea Spiru Haret din București (1991 – 1995) cu diploma eliberată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public. Ulterior, a urmat un cursuri la Colegiul Naţional de Apărare și la Colegiul Superior de Siguranţă Naţională.

Care sunt propunerile susținute politic pentru celelalte două mandate de judecători CCR

Procedura pentru alegerea a trei noi judecători la Curtea Constituțională a fost demarată înainte de Paște, iar Camera Deputaților va nominaliza primul judecător pentru unul dintre cele trei posturi care urmează să se elibereze la CCR

Potrivit înțelegerii politice din Coaliție PSD și PNL fac numirile pentru posturile de judecători constituționali din partea Camerei Deputaților și respectiv Senatul în timp ce Klaus Iohannis va propune un nume din partea administrației prezidențiale.

Astfel, PSD îl susține pe Bogdan Licu din partea Camerei Deputaților, PNL pe președinta Comisiei Juridice, Iulia Scântei din partea Senatului, iar Administrația Prezidențială pe consilierul prezidențial – Mihaela Ciochină.

Până pe 10 iunie expiră mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale. Este vorba de Mona Pivniceru (numită de Senat), Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor) şi Daniel Morar (numit de preşedintele Traian Băsescu).

De menționat este că prin plecarea lui Valer Dorneanu, judecătorii CCR urmează să-și aleagă și președintele pentru următorii trei ani. La nivel politic, PSD este cel care deține în prezent controlul Curții Constituționale însă lucrurile ar putea să se schimbe la alegerea noului președinte care urmează să aibă loc după validarea celor trei mandate.

Potrivit legii, Parlamentului trebuie să valideze noile propuneri de judecători cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatelor.

Curtea Constituțională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de Preşedintele României (art. 142 din Constituţia României).

Președintele Curții Constituționale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii, mai arată Constituţia României (art. 142).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro