Primarii și președinții de organizații PSD vin la București / Nemulțumiri pe tema împărțirii banilor din programul Anghel Saligny
Conducerea PSD a convocat pentru marți, la Parlament, ședința Consiliului Național pentru a explica primarilor și șefilor de Consilii Județene cum au fost împărțiți banii din programul Anghel Saligny.
Ministerul Dezvoltării a publicat săptămâna trecută lista alocărilor din Programul Anghel Saligny, cei mai mulți bani pentru apă, canal și drumuri mergând către județul Suceava (județ condus de PNL), iar cei mai puțini către București. 52 de miliarde de lei au fost împărțiți între PSD, PNL și UDMR iar primele nemulțumiri în interiorul partidelor și la nivelul oamenilor din teritoriu au început să apară.
În PSD, există mai mulți primari care nu sunt mulțumiți de modul în care s-a aplicat formula de calcul la baza căreia s-au împărțit banii. Printre aceștia s-ar număra și primarul de muncipiu din Brăila, acesta fiind nemulțumit de faptul că nu s-a ținut cont de numărul populației atunci când s-a decis alocarea pe județe.
„Nu este normală această împărţire, trebuia făcută în funcţie de numărul de locuitori şi atunci cu siguranţă ar fi fost o împărţire echitabilă. Sumele sunt insuficiente. Am programat o întâlnire cu preşedintele CJ şi cu primarii săptămâna viitoare astfel încât să vedem exact care sunt sumele depuse în total pe judeţul Brăila şi care sunt sumele alocate”, a declarat Marian Dragomir, primarul Brăilei, la știrile TVR.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că formula găsită de Ministerul Dezvoltării şi discutată în coaliţie privind împărțirea banilor este cea mai bună.
- Marcel Ciolacu: „Trebuie să ţii cont de mărimea judeţului respectiv, şi aici a primat foarte mult procentul de 50%, astfel încât judeţele mai mari să se poată acoperi cu toate proiectele. Ministrul Dezvoltării a găsit cea mai bună formulă, ”cu 140 de milioane pentru Consiliile Judeţene, 40 de milioane la municipii, inclusiv la orice UAT comună sunt în jur de 4 milioane, ceea ce înseamnă că în acest moment, fiecare unitate administrativ teritorială, inclusiv consiliile judeţene, primăriile, reşedinţele de judeţ, oraşele, toate au asigurate un proiect de dezvoltare contează suma întreagă, contează media pe fiecare unitate administrativ teritorială (UAT (…) Nu poţi să compari judeţul Brăila cu judeţul Suceava. Cred că primarii nici nu ştiu care sunt sumele, cred că este o discuţie un pic prematură şi neexplicată nici de noi în interiorul partidelor şi nici de ministrul Dezvoltării. Din punctul meu de vedere, formula găsită de Ministerul Dezvoltării în acest moment şi discutată în coaliţie este cea mai bună”.
Pentru a bloca extinderea nemulțumirilor, conducerea PSD a decis să-i cheme la București pe primarii, președinții Consiliilor Județene și pe președinții de organizații. Astfel, Consiliul Național a fost convocat pentru ziua de marți, 10 mai la Parlament.
Cum arată formula de calcul pentru împărțirea banilor, decisă în Coaliție
- 50% – ponderea numărului unităților administrativ-teritoriale la nivel național;
- 15% – ponderea populației fiecărui județ în total populație;
- 15% – indicatori statistici publicați în baza de date TEMPO-Online de către Institutul Național de Statistică, din care rezultă necesarul de infrastructură în domeniile drumurilor publice, alimentării cu apă, sistemelor de canalizare;
- 20% – capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.
Județele care primesc cei mai mulți bani
- Suceava – 1.663.926.046
- Olt – 1.601.045.201
- Dolj – 1.564.724.637
- Argeș – 1.537.725.643
- Teleorman – 1.532.392.372
Județele care primesc cei mai puțini bani
- București – 175.000.000
- Ilfov – 794.018.995
- Brăila – 849.592.259
- Brașov – 890.673.041
Prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, potrivit datelor publicate de minister, au fost alocați saptămâna trecută 52,5 miliarde de lei, adică peste 10 miliarde de euro.
Fondurile alocate vor fi destinate construcției a 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare construite/extinse, 700.000 de branșamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcția sau modernizarea a 2.000 km de drumuri județene și variante ocolitoare și 3.000 km de drumuri comunale, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.
Suma totală a programului Anghel Saligny este de 65,5 miliarde de lei.