Sari direct la conținut

Ce prevede exact legea avertizorilor de integritate care e contestată de societatea civilă – modificările controversate / Kovesi ia în calcul o sesizare la Comisia Europenă

HotNews.ro
Camera Deputatilor, sedinta de plen, Foto: AGERPRES
Camera Deputatilor, sedinta de plen, Foto: AGERPRES

Legea avertizorilor de integritate, modificată de comisia juridică și adoptată pe repede înainte de Camera Deputaților, săptămâna aceasta, este contestată puternic de societate civilă și de șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Ea a anunțat că ia în calcul o sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România.

”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul trimis de șefa Parchetului European.

Totodată, peste 20 de organizații nonguvernamentale acuză coaliția PSD-PNL-UDMR că a transpus selectiv directiva europeană privind avertizorii de integritate. Reprezentanții societății civile anunță că vor sesiza Avocatul Poporului și vor informa organismele europene relevante.

”Coaliția PSD-PNL-UDMR-Grup Minorități nu dorește protecția avertizorilor de integritate – persoane care, dezvăluind încălcări ale legii, contribuie la prevenirea și combaterea corupției. Prin amendamentele aduse marți, 28 iunie, proiectului de Lege privind privind protecţia avertizorilor în interes public, de către Comisia Juridică, și adoptarea în plen a acestora, miercuri 29 iunie, mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt diminuate, sunt încălcate prevederi constituționale și România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie”, se arată în comunicatul de presă trimis de ong-uri printre care nume ca ActiveWatch, APADOR-CH, Expert Forum, etc.

De asemenea acestea acuză că recomandările şi amendamentele propuse de societatea civilă cu privire la creşterea nivelului de protecţie a avertizorilor, transmise în mod repetat membrilor Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, nici nu au mai ajuns să fie prezentate sau discutate în dezbaterile de marţi, 28 iunie, din această Comisie juridică, nefiind preluate de niciun parlamentar.

Camera Deputaților a adoptat pe 29 iunie, proiectul de lege care pune în consens o directivă europeană privind avertizorii de integritate. Adoptarea legii avertizorilor de integritate făcea parte din jaloanele pe care România trebuie să le bifeze pentru a primi banii europeni din PNRR.

Modificările aduse legii de către comisia juridică din Camera Deputaților, la propunerea deputatei PSD Laura Vicol, descurajează semnalarea actelor de corupţie şi limitează drepturile avertizorilor de integritate.

De menționat este că, în ședința comisia juridice, atunci când au fost operate modificările propuse si suținute de PSD, PNL și UDMR, reprezentanții Ministerului Justiției au fost de acord cu ele, precizând că forma în care proiectul a fost prezentat în Parlament este agreată cu partenerii europeni.

Modificările controversate la legea avertizorilor publici

  • s-a eliminat posibilitatea raportării anonime astfel este exclusă prezumția bunei credințe a avertizorului;
  • avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile și doar dacă au raportat intern în prealabil,
  • raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile;
  • unităţile administrativ-teritoriale foarte mici, sub 10,000 de locuitori, nu se pot asocia pentru a aplica legea, contrar recomandărilor din Directivă
  • companiile sub 50 de angajaţi din domeniul energiei, pieţei de capital, fondurilor de investiţii, asigurărilor, pensiilor facultative etc. sunt exceptate de la instituirea sau menţinerea de canale interne de raportare şi proceduri pentru raportarea internă şi pentru întreprinderea unor acţiuni subsecvente
  • a scăzut cu două treimi amenda pentru dispunerea, de cel puţin două ori, a unor represalii în considerarea aceleiaşi raportări.

USR a informat comisarul european pentru justiție că PSD și PNL au măcelărit legea

Singurii care s-au opus au fost reprezentanții opoziției USR , AUR și deputații neafiliați .

  • Stelian Ion, USR: „Din legea pentru protecția avertizorilor au transformat-o în legea pentru abuzul împotriva avertizorilor. Este regretabil faptul că ministrul Predoiu nu a fost prezent la dezbaterile pe aceste amendamente, ele erau trimise, se știa de ele. Cum este regretabil și faptul că Ministerul de Justiție și Guvernul acceptă o asemenea grozăvie, o asemenea mutilare a legislației, astfel încât, în loc să sporească gradul de protecție a avertizorilor de integritate, îl micșorează (…) anticipăm că se va porni o nouă procedură de infringement împotriva României și că vor fi obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR. Pentru toate acestea, trebuie să-și asume răspunderea domnii Ciolacu, Ciucă și Iohannis”.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus o informare adresată vicepreședintei Comisiei Europene, Věra Jourová, comisarul pentru justiție, cu privire la măcelărirea legii de protejare a avertizorilor de integritate de către coaliția PSD-PNL-UDMR.

  • Vlad Gheorghe, USR: „”PSD, PNL și UDMR vor să-i vadă dispăruți pe-acești avertizori de integritate și e simplu să înțelegem de ce. Corupții sunt ei. Faptele penale ei le fac. Abuzurile ale lor sunt. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunțurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecție. De ce? Ca să nu mai aibă nimeni curajul să îi dea pe corupți către presă, către DNA, să nu mai aflăm noi, cetățenii, ce mizerii fac ei. PSD, PNL și UDMR au votat o lege ciuntită, pentru că lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniștiți”, explică europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

În cazul legii avertizorilor de integritate, camera Deputaților este forul decizional iar legea merge la promulgarela președintele Klaus Iohannis. De altfel, președintele are posibilitatea de a trimite legea înapoi Parlamentului să o modifice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro